20 C
Limassol
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Περισσότερο

    Tο Παφιακό μετονομάστηκε σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» σε τελετή που διοργάνωσε ο ΚΟΑ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Συμπληρώθηκαν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 τριάντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Κύπριου Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, ο οποίος έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην παγκόσμια αθλητική ιστορία, και η Κυπριακή πολιτεία (απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΟΑ) απέδωσε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης στο θρυλικό αυτό μαραθωνοδρόμο, μετονομάζοντας, σε σημερινή επίσημη τελετή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το Παφιακό Στάδιο σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης».

    Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή εκδήλωση άργησε κατά πολλές δεκαετίες. «Οφείλω λοιπόν να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για την απόφαση και την άμεση υλοποίηση της, ώστε ένας αθλητικός χώρος του τόπου μας να φέρει το όνομα ενός μεγάλου αθλητή, του μεγαλύτερου ίσως αθλητή που γέννησε η Κύπρος». Η απόφαση για τη μετονομασία του Παφιακού σταδίου σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» δεν αποδίδει μόνο τις δέουσες τιμές της πολιτείας στον αθλητή, αλλά αποκαθιστά και την ιστορία, σημείωσε ο Πρόεδρος.

    «Γιατί ο Στέλιος Κυριακίδης, γιος των αγροτών Γιάννη και Ελένης Κυριακίδη από τον Στατό της Πάφου, έγραψε Ιστορία μέσα και έξω από τους στίβους, προς όφελος όχι του ιδίου, αλλά του Ελληνισμού ολόκληρου. Ως αθλητής του ΓΣΟ, σύλλογο που σεβάστηκε και ποτέ δεν εγκατέλειψε, έστω κι αν το 1934 μετοίκησε στην Αθήνα, κέρδισε δεκάδες διακρίσεις σε πανελλήνιους αλλά και βαλκανικούς αγώνες με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, καταγράφοντας συνολικά 36 εθνικές επιδόσεις», συμπλήρωσε.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η επική νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, στις 20 Απριλίου 1946, δεν ήταν απλά μια κορυφαία διάκριση του αθλητή Στέλιου Κυριακίδη. Ήταν και μια κορυφαία έκφραση της αγάπης, του ανθρώπου Στέλιου Κυριακίδη, στην πατρίδα του, στην Ελλάδα.

    «Σε δύστροπους καιρούς για την Ελλάδα ένιωσε την υποχρέωση να βοηθήσει, στερώντας ακόμη και βασικά αγαθά από τη δική του οικογένεια.  Η δήλωσή του στη Βοστώνη, όταν οι γιατροί του συνέστησαν να μην τρέξει για λόγους υγείας, ήταν συγκλονιστική:  «Ηρθα εδώ να τρέξω για επτά εκατομμύρια ταλαιπωρημένους Έλληνες και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω».

    Έτρεξε και νίκησε. Αλλά η νίκη του πιστώθηκε στην ίδια την Ελλάδα, αφού η προβολή των προβλημάτων της που έγινε από τον Στέλιο Κυριακίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε σημαντικά πακέτα βοήθειας στη χώρα. Ανάσα ανακούφισης για τους δυστυχείς τότε Έλληνες. Αυτό τον αθλητή, άνθρωπο και φιλόπατρη τιμούμε σήμερα, προσφέροντας στο Παφιακό στάδιο, το όνομά του, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτή η οφειλόμενη ενέργεια της πολιτείας, μέσω του ΚΟΑ, προστίθεται στον σεβασμό που ήδη εκφράζεται πολύμορφα από το Σωματείο «Στέλιος Κυριακίδης» εδώ στην Πάφο αλλά και την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου με την θεσμοθέτηση του βραβείου «Στέλιος Κυριακίδης».

    «Χαίρομαι για τις πρωτοβουλίες αυτές και συγχαίρω τους δημιουργούς τους. Εκείνους που οφείλουν ακριβώς προσφέροντας στον αθλητισμό να σέβονται ανάλογου μεγέθους αθλητές. Η μεγαλύτερη όμως τιμή, που μπορούμε να χαρίσουμε στο Στέλιο Κυριακίδη είναι να ακολουθήσουμε, όσο μπορούμε να αντέξουμε, τα δυνατά και γοργά βήματά του στη Βοστώνη.  Με την προτροπή όπως οι διαδρομές μας, είτε στους στίβους είτε στην κοινωνία, να έχουν τέρμα τους και την αγάπη στη χώρα μας|, τόνισε περαιτέρω. Το 1946, με τη νίκη του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης αναδείχθηκε σε πρεσβευτή του Ελληνισμού, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Ελλάδας. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν και σήμερα οι αθλητές μας, προτάσσοντας και προβάλλοντας τη μικρή μας πατρίδα στον διεθνή χώρο, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ως Κυβέρνηση, συνέχισε, αναγνωρίζουν και τιμούν τις προσπάθειές τους, τις οποίες και στηρίζουν μέσα από τους μελετημένους σχεδιασμούς του ΚΟΑ.

    «Σχεδιασμοί, οι οποίοι προωθούν τον αθλητή τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και στη βάση. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων και ως αγαθό που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των πολιτών οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το αναπτύξουμε και να το αναδείξουμε», πρόσθεσε.

     Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι έχουν ήδη αποφασίσει την αναβάθμιση του στίβου στο Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» ώστε να φιλοξενήσει ξανά μεγάλες διοργανώσεις και έχει, επίσης, αποφασισθεί και βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, η διαμόρφωση του χώρου του Ιακώβειου Σταδίου και η μετατροπή του, σε τρεις φάσεις, σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, που θα απολαμβάνουν οι δημότες της Πάφου.

    «Με την ευχή και την προσδοκία το Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» να φέρει την Πάφο στο επίκεντρο της αθλητικής δράσης του τόπου, εύχομαι σε όλους και ιδιαίτερα στο ΔΣ του Σταδίου ότι καλύτερο»..

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΑ: Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι αποδίδοντας τον ελάχιστον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης στον μεγάλο Μαραθωνοδρόμο, στον σπουδαίο αθλητή και υπέροχο άνθρωπο, Στέλιο Κυριακίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στη συνεδρία του ημερομηνίας 4 Μάϊου 2017 αποφάσισε να μετονομάσει το ιστορικό Παφιακό Στάδιο, σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης».

    «Η Πολιτεία ξέρει να επιβραβεύει τους αγώνες και νίκες των ανθρώπων της και έτσι σήμερα γράφουμε με χρυσά γράμματα στο Στάδιο της Πάφου, το όνομα του χρυσού νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης του 1946». Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι μόνο ότι ο Στέλιος Κυριακίδης κέρδισε τον 50ο μαραθώνιο της πόλης, που του χάρισε ένα μοναδικό μετάλλιο, διακοσμημένο με διαμάντι. Είναι ότι με την νίκη του αυτή κατάφερε να κάνει γνωστό στον λαό της Αμερικής το πρόβλημα υποσιτισμού στην Ελλάδα, να κινητοποιήσει Αμερικάνους και ομογενείς ώστε να συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και ρουχισμού, που έσωσαν στην πραγματικότητα την ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην χώρα. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν τη νίκη του Κυριακίδη στο μαραθώνιο. Η τότε κινητοποίηση του Κυριακίδη, είπε, φθάνει μέχρι τους επιτελείς του Προέδρου Τρούμαν, ο οποίος όταν έμαθε για την περίπτωση άνοιξε τις πόρτες του Λευκού Οίκου στον Έλληνα πρωταθλητή και με το πέρας της συνάντησης η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια έκτακτη βοήθεια προς τον ελληνικό λαό, το οποίο ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη. Το πακέτο περιελάμβανε βασικά τρόφιμα (σιτάρι, αλεύρι, γάλα σκόνη, κονσέρβες), σκηνές, ρουχισμό, φάρμακα κ.α. «Πως θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα», δήλωσε ο μαραθωνοδρόμος Τζόνι Κέλι. Ο Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Το κατόρθωμά του είναι φάρος φωτεινός για όλους μας. Ο εκ καταγωγής Πάφιος Κύπριος χρυσός Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου του 1946, Στέλιος Κυριακίδης, αποτελεί πρότυπο των επερχόμενων γενεών για να διατηρήσουμε ψηλά τις πανανθρώπινες αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, πρόσθεσε.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: Ο γιος του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρης,  είπε ότι «σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, είναι τα 30 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου και είναι τα γενέθλια μου. Πολύ σημαντικό γιατί αυτό με ενώνει με τον πατέρα μου, πάρα πολύ». «Πλέον όλοι στην Κύπρο γνωρίζουν ποιος είναι ο Στέλιος Κυριακίδης. Από τα μικρά παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους. Όσοι δεν ξέρουν την ιστορία θα την ψάξουνε ή θα την μάθουνε, γιατί μιλάμε συνεχώς. Είναι μια ιστορία τεράστια, διότι δεν ήταν μόνο αθλητής, ήταν κυρίως ανθρωπιστής και αυτό είναι το σοβαρό, διότι το να είσαι πρωταθλητής, εντάξει υπάρχουν πολλοί πρωταθλητές. Τι κάνεις με τη φήμη σου και πώς μπορείς να βοηθήσεις την κοινωνία γύρω σου. Αυτό ήταν που έκανε ο Κυριακίδης, μέχρι την ημέρα που πέθανε», πρόσθεσε. Ο Δημήτρης Κυριακίδης ανέφερε ότι ο πατέρας του είχε μια απίθανη θέληση και όταν έβαζε ένα σκοπό στη ζωή του, δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον τελειώσει. «Ήταν πολύ αγαπητός στην Ελλάδα και κανένας δεν του έλεγε όχι. Ό,τι ήθελε ο Κυριακίδης και ζητούσε για το κοινό, ποτέ μα ποτέ για την τσέπη του, του το δίνανε. Είναι σημαντικό που 30 χρόνια μετά, στη σημερινή μέρα είμαστε εδώ και γιορτάζουμε με τα παιδιά, με τους δρομείς», συμπλήρωσε.

    • Ερωτηθείς αν το όραμα του Στέλιου Κυριακίδη αρχίζει να υλοποιείται στην Κύπρο, ο Δημήτρης Κυριακίδης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν δύο άνθρωποι στην Κύπρο που τους γνωρίζει ο κόσμος διεθνώς είναι ο Μακάριος και ο Στέλιος Κυριακίδης.

     Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δημήτρης Κυριακίδης είπε ότι έχει δώσει το τεράστιο αρχείο του Στέλιου Κυριακίδη, το οποίο ξεκινά από το 1931, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την καινούργια βιβλιοθήκη του και το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας καθότι το αρχείο αυτό δεν μόνο αρχείο Στέλιου Κυριακίδη, αλλά είναι αρχείο ελληνικού και κυπριακού αθλητισμού, είναι τα πολιτιστικά της εποχής, είναι η ιστορία της εποχής, τα πολιτικά, τα κοινωνικά, οι διαφημίσεις, άρθρα εφημερίδων. «Τα πάντα του Κυριακίδη είναι για τον κόσμο, χωρίς αμοιβή. Αυτό που πίστευε ο Κυριακίδης».

    • Ο Έλληνας δρομέας, του Απόλλων Δυτικής Αττικής, Μιχάλης Καλομοίρης, σε δήλωση του ανέφερε ότι «το πνεύμα του Στέλιου Κυριακίδη είναι πάντα μαζί μας» και σημείωσε ότι «η καρδιά μας είναι στον Στέλιο Κυριακίδη».

    Μετά το τελετουργικό μέρος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ, Κλεάνθη Γεωργιάδη και τα τρία παιδιά του Στέλιου Κυριακίδη, έκανε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας που θα κοσμεί το Στάδιο, δωρεά της οικογένειας Κυριακίδη. Η μαρμάρινη πλάκα απεικονίζει τον Στέλιο Κυριακίδη είναι η ίδια με αυτή που υπάρχει στο Στάδιο της «Φιλοθέης», στην Αθήνα, αλλά και στην πλατεία του χωριού Πύργου Κορινθίας, εκεί όπου είναι θαμμένος ο Στέλιος Κυριακίδης. Στην πλάκα γράφει: Στέλιος Κυριακίδης, 1910-1987, Πρωταθλητής-Πατριώτης-Ανθρωπιστής.

    Άγημα από το Σώμα Προσκόπων απέδωσε τις δέουσες τιμές εις μνήμη Στέλιου Κυριακίδη και προχώρησε σε έπαρση της κυπριακής και ελληνικής σημαίας, ενώ ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος .

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, βουλευτές, τα Μέλη του Δ.Σ. ΚΟΑ Στέλιος Στυλιανού και Λεόντιος Τσέλεπος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο Πρόεδρος του Σωματείου Δρομέων «Στέλιος Κυριακίδης» Σταύρος Κακουρίδης.

    Της επίσημης τελετής μετονομασίας προηγήθηκε ο αγώνας δρόμου τα «Κυριακίδεια» 10χλμ, καθώς και παιδικός αγώνας, τον οποίο διοργάνωσε το Σωματείο Δρομέων Πάφου «Στέλιος Κυριακίδης» και στον οποίο συμμετείχαν πέραν των 300 δρομέων από Κύπρο, Ελλάδα και από το εξωτερικό.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε την απονομή της Γενικής ανδρών. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Μάριος Αποστολίδης , του Dromea Racing , την δεύτερη θέση ο Ελληνας Μιχάλης Καλομοίρης, του Απόλλων Δυτικής Αττικής και την τρίτη θέση, ο Χριστόφορος Πρωτόπαπας, του Dromea Racing .

    Το Σωματείο «Στέλιος Κυριακίδης» έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστικό δώρο, το οποίο απεικονίζει τη φανέλα με την οποία ο Στέλιος Κυριακίδης κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, όπως και το αναμνηστικό μετάλλιο.

     

    ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΣΤΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

     

    Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το  Σωματείο Δρομέων «Στέλιος Κυριακίδης διοργάνωσε φιλολογικό μνημόσυνο φιλολογικό μνημόσυνο, τιμώντας τη μνήνη του κορυφαίου Μαραθωνοδρόμου.

     

    Για τη ζωή και τη δράση του αείμνηστου Στέλιου Κυριακίδη, μίλησε ο αθλητικός συντάκτης και συγγραφέας Λουκής Τερεζόπουλος, ενώ η Λειτουργός του ΚΟΑ Αντιγόνη Τάμπα απήγγειλε ποίημα ου έγραψε η ίδια αφιερωμένο στον Στέλιο Κυριακίδη.  Το φιλολογικό μνημόσυνο χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΟΑ το Μέλος του Δ.Σ. κ. Λεόντιος Τσέλεπος.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ