Οι αγώνες δόθηκαν στο πλαίσιο της διεξαγωγής του θεσμού των Ολύμπιων 2022» που συνδιοργάνωσε η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων με την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας
Εκατόν είκοσι έξι χρόνια μετά την ιστορική διεξαγωγή του αθλήματος της ξιφασκίας στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, ο ήχος των σπαθιών ακούστηκε και πάλι στον ίδιο χώρο. Στο πλαίσιο της διεξαγωγής των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ 2022», του θεσμού που οραματίστηκε ο εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας προκειμένου να συμβάλλει καταλυτικά στην πολιτιστική και οικονομική άνθηση του τόπου μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις κύρους και ακτινοβολίας, συνδιοργανώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οπλομαχίες αργά το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022, από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας
Το παρόν στο κατάμεστο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου που φιλοξένησε το αγωνιστικό πρόγραμμα έδωσαν μεταξύ άλλων ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας κ. Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) και ολυμπιονίκης χειμερινών αθλημάτων Zhang Hong, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων κ.κ. Νικόλαος Αβραμίδης και Χρήστος Τεντόμας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και εκατοντάδες θεατές.
Η οικοδέσποινα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο κα Χρυσάνθη Βαγενά, δήλωσε πως «ο χώρος που βρισκόμαστε, αποτέλεσε εξαρχής έναν από τους πιο φιλόξενους, αν όχι τον πιο φιλόξενο χώρο υποδοχής σημαντικών γεγονότων, σπουδαίων στιγμών της ιστορίας του τόπου αλλά και της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και αθλητικής σκηνής. Σε αυτόν τον πανέμορφο χώρο που απηχεί την δημιουργική μας πορεία, υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό το άθλημα της ξιφασκίας και τους οκτώ εκπροσώπους του, καθώς και όλη την Ομοσπονδία και τους φίλους του αθλήματος. Στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, η ξιφασκία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με την κατάκτηση εκ μέρους της τότε ελληνικής ομάδας τεσσάρων μεταλλίων, των περισσότερων από κάθε άλλη συμμετέχουσα χώρα.
Το Ζάππειο θα είναι εδώ, για να υπενθυμίζει σε όλους, Έλληνες και ξένους, ότι το μέγαρο αυτό, όπως και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δημιουργήθηκαν ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Για να παρέχουν τη δυνατότητα διοργάνωσης αξιόλογων εκδηλώσεων, αθλητικών αγώνων, καλλιτεχνικών δρώμενων, εμπορικών εκθέσεων αλλά και πλήθος επιστημονικών και άλλων συνεδριών, όπως το επιθυμούσε ο εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και εννέα φορές πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος μονομαχίας κ. Ιωάννης Λιγνός τόνισε ότι «η ξιφασκία είναι ένα άθλημα ισορροπίας και αρμονίας. Δεν ψάχνουμε να βρούμε ούτε τον πιο γρήγορο, ούτε τον πιο δυνατό ή πιο ευλύγιστο. Ψάχνουμε να βρούμε τον πιο ισορροπημένα, αυτόν που είναι καλός τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Γι’ αυτό και το άθλημα έχει μεγάλο ηλικιακό εύρος συμμετοχής».
Ο δημοσιογράφος και ιστορικός κ. Ελευθέριος Σκιαδάς που έχει μελετήσει ενδελεχώς την πορεία του Ζαππείου μέσα στον χρόνο, επεσήμανε ότι «εδώ είναι ένας «ολυμπιακός ναός», όπως αποκάλεσε το μέγαρο ο συγγραφέας Γιάννης Βλαχογιάννης. Εδώ «σφυρηλατήθηκε» και αναζωογονήθηκε η σωμασκία και προσαρμόστηκε στα σύγχρονα δεδομένα. Τα «Ολύμπια» αποτελούν λέξη – κλειδί και κραταιά γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα παγκόσμιο κίνημα, είναι η προσφορά του νέου ελληνισμού στην ανθρωπότητα, μία προσφορά που μεγεθύνθηκε, έγινε πανανθρώπινο αθλητικό γεγονός και όχι μόνο».
Ο καθηγητής ξιφασκίας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ και πρωταθλητής Ελλάδος στην ξιφασκία και στο μοντέρνο πένταθλο κ. Χαρίλαος Τσολάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία του αγωνίσματος και των εξαρτημάτων του. «Το ξίφος μονομαχίας έχει μία μακριά πορεία. Η σχέση του ανθρώπου με το σπαθί φθάνει τα 6.000 έτη. Υπήρξε εργαλείο επιβίωσης, εσωτερική δύναμη, αγωνιστικό θέαμα» υπογράμμισε.
Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κα Μαριάνθη Καφετζή, η οποία σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι το Ζάππειο Μέγαρο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι σκοπός ήταν να στεγάσει την πρώτη ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, τους Ζάππειους Ολυμπιακούς Αγώνες ή «Ολύμπια», που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1859. Καθώς όμως ήταν ένας πρακτικός άνθρωπος σκέφτηκε ότι οι αγώνες αυτοί θα ήταν και μια μεγάλη ευκαιρία για την παράλληλη προώθηση της ελληνικής γεωργίας με πρωτοποριακές μεθόδους και της πρώιμης βιομηχανίας, μια ιδέα που μέχρι και σήμερα επικρατεί στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων».
Μετά το πέρας των ομιλιών διεξήχθη το αγωνιστικό μέρος όπου στο ξίφος μονομαχίας γυναικών νικήτρια αναδείχθηκε η Νικολέτα Χατζησαράντου από τον σύλλογο Α.Ο. Αρίστων Παιανίας, ενώ στο ξίφος μονομαχίας ανδρών ο Στυλιανός – Ραφαήλ Φουστανάκης από την σύλλογο Αθλητική Λέσχη Μεσσαράς. Τιμώντας την παρακαταθήκη του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, οι άριστοι κάθε κατηγορίες έλαβαν από ένα χρυσό στεφάνι ελαίας, καθώς επίσης και το προβλεπόμενο μετάλλιο.
Η βραδιά έκλεισε με ένα cocktail υπό τους ήχους της dj, Matina Sous Peau.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας ευχαριστεί θερμά τον κ. Καπερώνη Αλέξανδρο και την εταιρεία Sword Hellas για την συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης με την παραχώρηση όλου του αγωνιστικού εξοπλισμού.