Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ λέει ότι κατανοεί γιατί οι επαναπρογραμματισμένοι Αγώνες του Τόκιο 2020 θα πρέπει να ακυρωθούν εάν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν το επόμενο καλοκαίρι.
Οι τοπικοί διοργανωτές δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα εφεδρικό σχέδιο μετά την αναβολή της εκδήλωσης κατά ένα έτος λόγω της κρίσης του κοροναϊού.
“Δεν μπορείτε να απασχολούν για πάντα 3.000 έως 5.000 άτομα σε μια οργανωτική επιτροπή”, δήλωσε ο Μπαχ στο BBC Sport. “Δεν μπορείτε να έχετε τους αθλητές να βρίσκονται σε αβεβαιότητα.”
Σε μια ευρεία συνέντευξη, ο Μπαχ επίσης:
- παραδέχτηκε ότι η δουλειά της αναδιοργάνωσης των Αγώνων ήταν “ένα τεράστιο καθήκον”
- προειδοποίησε ότι η εκδήλωση “σίγουρα θα ήταν διαφορετική” με έμφαση στα “βασικά”
- δεν θα εξεταζόταν εάν θα χρειαζόταν ένα εμβόλιο για το Covid-19 για την εκδήλωση
- επέμεινε ότι η διοργάνωση των Αγώνων πίσω από κλειστές πόρτες δεν ήταν «αυτό που θέλουμε», αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει εάν αυτό ήταν εφικτό
Ο Μπαχ είπε ότι ελπίζει ότι οι πρώτοι αναβαλλόμενοι αγώνες, οι οποίοι πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021, θα μπορούσαν να αποδειχθούν «μοναδικοί» και να στείλουν »ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο, που έρχεται για πρώτη φορά μαζί ξανά και γιορτάζει τον θρίαμβο για τον κοραναϊό “.
“Δεν υπάρχει σχέδιο για αυτό, οπότε πρέπει να ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό μέρα με τη μέρα. Είναι πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα συναρπαστικό.”
- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα «διαλυθούν» αντί να καθυστερήσουν ξανά, λέει ο επικεφαλής των Αγώνων
Θα βρεθεί ένα εμβόλιο;
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe παραδέχτηκε ότι μπορεί να είναι “δύσκολο” να διεξαχθούν οι Αγώνες εάν η χώρα δεν περιέχει επιτυχώς τον ιό και ο επικεφαλής της Ιατρικής Ένωσης Ιαπωνίας πρότεινε ότι εξαρτάται από την εξεύρεση εμβολίου.
Όταν ρωτήθηκε άμεσα εάν συμφώνησε, ο Μπαχ είπε: “Για αυτό το ερώτημα, βασίζουμε τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
“Έχουμε καθιερώσει μια αρχή: να οργανώσουμε αυτούς τους αγώνες σε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους συμμετέχοντες. Κανείς δεν ξέρει πώς θα μοιάζει ο κόσμος σε ένα έτος, σε δύο μήνες.
“Πρέπει λοιπόν να βασιστούμε στους [ειδικούς] και στη συνέχεια να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση την κατάλληλη στιγμή βάσει αυτής της συμβουλής.”
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Κίνα μόλις έξι μήνες μετά τους Αγώνες του Τόκιο και ο Μπαχ είπε ότι ο Πρωθυπουργός Άμπε του είχε καταστήσει σαφές ότι, όσον αφορά την Ιαπωνία, το επόμενο καλοκαίρι ήταν «η τελευταία επιλογή» .
“Ειλικρινά, έχω κάποια κατανόηση γι ‘αυτό, γιατί δεν μπορείτε να απασχολούν για πάντα 3.000 ή 5.000 άτομα σε μια Οργανωτική Επιτροπή”, δήλωσε ο Μπαχ.
«Δεν μπορείτε να αλλάζετε κάθε χρόνο ολόκληρο το αθλητικό πρόγραμμα όλων των μεγάλων ομοσπονδιών. Δεν μπορείτε να έχετε τους αθλητές να βρίσκονται σε αβεβαιότητα.
“Δεν μπορείς να έχεις πολλή αλληλεπικάλυψη με μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε έχω κάποια κατανόηση για αυτήν την προσέγγιση από τους Ιάπωνες εταίρους μας.”
Όταν ρωτήθηκε πόσο σίγουρος ήταν ότι θα προχωρήσουν οι Αγώνες, ο Μπαχ είπε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για διαφορετικά σενάρια. Υπάρχει η σαφής δέσμευση να έχουμε αυτά τα παιχνίδια τον Ιούλιο του επόμενου έτους.
“Ταυτόχρονα, εξετάζοντας τα σενάρια που μπορεί να απαιτούν για την οργάνωση, όσον αφορά τα μέτρα υγείας, αυτά ίσως χρειάζονται καραντίνα για τους αθλητές, για μέρος των αθλητών, για άλλους συμμετέχοντες.
“Τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για τη ζωή σε ένα Ολυμπιακό Χωριό και ούτω καθεξής; Όλα αυτά τα διαφορετικά σενάρια εξετάζονται και γι ‘αυτό λέω ότι είναι ένα τεράστιο καθήκον, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. [τώρα]. Όταν έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα κοιτάξει ο κόσμος στις 23 Ιουλίου 2021, τότε [θα] λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. “
Ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι είναι πιθανό αλλά «όχι εύκολο» για 11.000 αθλητές από περισσότερες από 200 ομάδες να συγκεντρωθούν στο Τόκιο.
Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περισσότερες από 17.100 περιπτώσεις και 797 θανάτους από την πανδημία, αλλά ο αριθμός των λοιμώξεων μειώνεται απότομα και έχει επηρεαστεί πολύ λιγότερο από κάποιες άλλες χώρες.
Θα μπορούσαν να διεξαχθούν τα παιχνίδια πίσω από κλειστές πόρτες;
Εάν οι περιορισμοί κοινωνικής απόστασης εξακολουθούν να ισχύουν στην Ιαπωνία το επόμενο καλοκαίρι, ορισμένοι έχουν προτείνει ότι οι Αγώνες ενδέχεται να πρέπει να πραγματοποιηθούν πίσω από κλειστές πόρτες.
Ο Μπαχ είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο παρέμεινε «κερδοσκοπία».
“Αυτό δεν θέλουμε”, είπε. “Επειδή το ολυμπιακό πνεύμα αφορά επίσης την ένωση των οπαδών και αυτό κάνει τους Αγώνες τόσο μοναδικούς που βρίσκονται σε ένα Ολυμπιακό Στάδιο, όλοι οι οπαδοί από όλο τον κόσμο είναι μαζί.
“Αλλά όταν έπαιρνε τότε την απόφαση … θα σας ζητούσα να μου δώσετε περισσότερο χρόνο για διαβούλευση με τους αθλητές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τους Ιάπωνες εταίρους.”
Η ΔΟΕ διέθεσε 800 εκατομμύρια δολάρια (654 εκατομμύρια λίρες) για να βοηθήσει στον οικονομικό αντίκτυπο που προκλήθηκε από την αναβολή του Τόκιο 2020. Το συνολικό πρόσθετο κόστος για την Ιαπωνία εκτιμάται μεταξύ δύο και έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, ο Μπαχ είπε ότι θα πρέπει επίσης να γίνουν περικοπές στους αγώνες.
“Θα είναι σίγουρα διαφορετικοί και πρέπει να είναι διαφορετικοί”, είπε. “Εάν όλοι έχουμε μάθει κάτι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, [είναι] να κοιτάξουμε τα βασικά και όχι τόσο πολύ στα ωραία πράγματα.
“Έτσι, αυτή η συγκέντρωση στα βασικά πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη διοργάνωση αυτών των αγώνων … δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού.”
Γιατί οι Αγώνες δεν αναβλήθηκαν νωρίτερα;
Πριν από δύο μήνες, ο Μπαχ αντιμετώπισε άνευ προηγουμένου κριτική από αθλητές για το ότι δεν αναβάλλει τους αγώνες νωρίτερα.
“Οι εξελίξεις ήταν τόσο γρήγορες που δεν μπορούσες να ξέρεις τι θα συμβεί αύριο”, είπε όταν ρωτήθηκε αν θα έκανε κάτι διαφορετικό τώρα.
«Για να βρεις την ισορροπία μεταξύ των πιο αισιόδοξων ειδικών, λέγοντας,« περίμενε, έχεις ακόμα χρόνο. Είναι ακόμα μερικοί μήνες μακριά. Ας δούμε πώς πηγαίνει », και οι άλλοι λένε,” αυτό θα είναι μια απόλυτη καταστροφή – γιατί δεν παίρνετε αυτήν την απόφαση τώρα; ” Αυτή ήταν η πρόκληση κάθε μέρα.
“Και αυτό έπρεπε να γίνει σε συνεννόηση με τους Ιάπωνες εταίρους μας, γιατί θα μπορούσαμε να ακυρώσουμε τους αγώνες μόνοι τους, χωρίς αυτούς, και αυτό θα ήταν μια εύκολη απόφαση με έναν τρόπο.
“Θα μπορούσαμε να πούμε,” Εντάξει, αυτό είναι. ” Θα είχαμε αποζημιωθεί με τα χρήματά μας από την ασφαλίστηκες δικλίδες που υπάρχουν. Και θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε για το Παρίσι [2024 Games]. Αλλά αυτό δεν ήταν πραγματική επιλογή, διότι αυτό θα στερούσε τους αθλητές από αυτή τη μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία. “
Ο Μπαχ είπε ότι ήταν «χαρούμενος» το περασμένο Σαββατοκύριακο που είδε το Bundesliga να ξαναρχίζει στη μητρική του Γερμανία, παρόλο που οι θαυμαστές δεν ήταν παρόντες.
«Εύχομαι να επιστρέψουν όλα τα άλλα αθλήματα», είπε. “Από την άλλη πλευρά, ένιωσα λίγο για τους παίκτες, πόσο παράξενο πρέπει να είναι για αυτούς, παίζοντας σε αυτά τα τεράστια γήπεδα …
“Ελπίζω λοιπόν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. Ο αθλητισμός πρέπει να σέβεται τους κανόνες, όπως κάθε άλλη οργάνωση και περιοχή της κοινωνίας. Αλλά αργά, μπορούμε να επιστρέψουμε και, στη συνέχεια, ίσως να αρπάξουμε αυτούς τους περιορισμούς με υπεύθυνο τρόπο.”
Ο Μπαχ κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν τα αθλήματα να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία.
“Υπάρχει, πρώτα απ ‘όλα, η συμβολή του αθλητισμού στην υγεία και όλοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην υγεία στο μέλλον”, είπε.
Δεύτερον, ο αθλητισμός συμβάλλει σημαντικά στην ένταξη της κοινωνίας … ο αθλητισμός είναι η καλύτερη γόμα για μια κοινωνία.
“Και τρίτον, ο αθλητισμός είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας. Είχαμε μια μελέτη ότι περίπου το 3% όλων των θέσεων εργασίας που προσφέρονται στην Ευρώπη σχετίζονται με τον αθλητισμό.
“Και γι ‘αυτό καλούμε τις κυβερνήσεις να τιμήσουν και να αναγνωρίσουν τον ρόλο του αθλητισμού και να τους συμπεριλάβουν στα προγράμματα αποκατάστασης τους.”