Οι Κροάτες ελεύθεροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι πλήττονται πολύ σκληρά με απώλειες θέσεων εργασίας
Croatian Journalists’ Association HND headquarters

ΖΑΓΚΡΕΜΠ, 10 Απριλίου 2020 – Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ένωση Κροατών Δημοσιογράφων (HND) και την Ένωση Κροατών Δημοσιογράφων (SNH), το 28,7% των ελεύθερων επαγγελματιών στα κροατικά μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει τις δουλειές τους από την έναρξη της κρίσης, 26,2% έχασαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και το 15,9% έχασαν περίπου τις μισές από τις προηγούμενες δουλειές τους, ανέφερε η Ένωση Κροατών Δημοσιογράφων (HND).

Αυτό σημαίνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν μείνει χωρίς όλες, οι περισσότερες ή οι μισές από τις δουλειές τους από την κρίση της πανδημίας COVID-19. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο εξαντλήθηκε το εισόδημά τους. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων μπόρεσαν να διατηρήσουν τις περισσότερες από τις προηγούμενες θέσεις εργασίας τους.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών στα μέσα ενημέρωσης, μόνο το 15,2%, παρέμεινε ανέγγιχτο από την κρίση και κατάφερε να διατηρήσει όλες τις προηγούμενες επιχειρηματικές συνεργασίες.

“Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν μόνο τη σημασία της προστασίας εκείνων που είναι οι πρώτοι που επλήγησαν από την κρίση σε αυτήν την κατάσταση”, δήλωσε ο Πρόεδρος του HND Hrvoje Zovko.

“Γι ‘αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τα αιτήματα των HND και SNH, τα οποία, μεταξύ άλλων, παρέχουν μέτρα για την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των εξωτερικών που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Κροατικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Μάχα Σέβερ πρόσθεσε: «Πολλοί επικροτούν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για επιχειρηματίες και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους, πολλοί από τους οποίους απλώς έχασαν τη δουλειά τους.

«Μπορεί να μην ήμασταν αρκετά δυνατοί όταν προειδοποιήσαμε ότι η δημοσιογραφία χρειαζόταν βοήθεια και χρειαζόταν μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι πρέπει να κάνουμε δουλειά. Οι δημοσιογράφοι έχουν επίσης δείξει σε αυτήν την κατάσταση πόσο σημαντική είναι η μόχλευση τους για την κοινωνία, παρέχοντας έγκαιρες και αληθείς πληροφορίες για το κοινό – και οι ακριβείς πληροφορίες μπορούν να σώσουν ζωές σήμερα », εξήγησε η Maja Sever.

Η Ένωση Κροατών Δημοσιογράφων και η Ένωση Δημοσιογράφων της Κροατίας συνεχίζουν να καλούν όλους τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης να συμπληρώσουν μια έρευνα στον τρέχοντα ιστότοπο του HND προκειμένου να πάρουν μια σαφέστερη εικόνα του αντίκτυπου της κρίσης στην οικονομική και κοινωνική τους θέση .

Η συντριπτική πλειονότητα των αθλητικών δημοσιογράφων στην Κροατία βρίσκονται σε χειρότερη θέση, εργάζονται σε πολλές τηλεοπτικές πλατφόρμες που μεταδίδουν επαναλήψεις ή σε έντυπα μέσα που έχουν συρρικνωθεί γρήγορα αθλητικές σελίδες. Εξάλλου, τα μεγαλύτερα και μοναδικά κροατικά αθλητικά έντυπα μέσα ενημέρωσης – Sportske Novosti, έχει μειώσει τον αριθμό των σελίδων του και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται γι ‘αυτούς ψάχνουν με μανιωδές «θέση κάτω από τον ήλιο της κορώνας». Και διαχειρίζονται, αλλά για πόσο καιρό;


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube