Οι κατηγορίες στο Ολυμπιακό σύστημα προκριματικών για το Παρίσι 2024

Την 1η Απριλίου 2022, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ επιβεβαίωσε το Ολυμπιακό Σύστημα Προκρίσεων (OQS) για την πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Η επιβεβαίωση της ΔΟΕ ακολουθεί μήνες εργασίας σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) για να διασφαλιστεί ότι αυτό το OQS είναι το το πιο δίκαιο που δημιουργήθηκε ποτέ για το άθλημά μας. 

Κατά την ανάπτυξη του OQS, η IBA συνεργάστηκε στενά με το Τμήμα Αθλητισμού της ΔΟΕ, τις Επιτροπές Διαγωνισμών IBA, R&J και Αθλητών, τους ηγέτες της Ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και την ομοσπονδία πυγμαχίας της χώρας υποδοχής . 

Το OQS καθορίζει τις κατηγορίες για το Παρίσι 2024, με τη ΔΟΕ να έχει προηγουμένως διαθέσει 124 πυγμάχους για επτά αγώνες από την πλευρά των ανδρών και 124 πυγμάχους για έξι αγώνες από την πλευρά των γυναικών. Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του OQS, προτεραιότητα ήταν να διασφαλιστεί ότι οι πυγμάχοι από όλες τις Συνομοσπονδίες θα είχαν ίσες ευκαιρίες να προκριθούν στον αγώνα στο Παρίσι. Στην πραγματικότητα, κάθε Ηπειρωτική Συνομοσπονδία θα έχει την ευκαιρία να στείλει τουλάχιστον έναν αθλητή σε όλες τις διοργανώσεις: μια πρώτη για τις μικρότερες Συνομοσπονδίες. 

Ανδρικές εκδηλώσεις :

Οι κατηγορίες καταταξεις στην πυγμαχια για το Παρίσι 2024 

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, οι 12 ελαφρύτερες κατηγορίες ανδρών IBA θα συνδυαστούν σε ζευγάρια για να σχηματίσουν έξι Ολυμπιακές κατηγορίες για άνδρες. Η βαρύτερη κατηγορία IBA ανδρών θα αποτελέσει την έβδομη Ολυμπιακή κατηγορία. 

Γυναικείες εκδηλώσεις :

Οι κατηγορίες καταταξεις στην πυγμαχια για το Παρίσι 2024 

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, 12 κατηγορίες γυναικών IBA θα συνδυαστούν για να σχηματίσουν έξι Ολυμπιακές κατηγορίες γυναικών. Οι δύο υπόλοιπες κατηγορίες IBA, κάτω των 81 κιλών και άνω των 81 κιλών , δεν θα συμπεριληφθούν. 

Διαδρομή Προσόντων :

Η περίοδος των Ολυμπιακών προκριματικών θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Μαΐου 2024. Οι προκριματικές θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις: 

Φάση ένα: 

Θα υπάρχουν 26 θέσεις ποσόστωσης για άνδρες και 20 για γυναίκες. 

Οι δύο φιναλίστ σε κάθε κατηγορία IBA που αποτελούν Ολυμπιακή κατηγορία θα λάβουν θέσεις ποσόστωσης.

Οι θέσεις ποσοστώσεων θα κατανεμηθούν με βάση το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας IBA Ανδρών και Γυναικών (Γ’ και Δ’ τρίμηνο του 2023). 

Όταν δύο αθλητές από την ίδια NOC φτάσουν στους τελικούς δύο κατηγοριών IBA που συμβάλλουν σε μία μόνο Ολυμπιακή κατηγορία, η NOC θα αποφασίσει για την τελική κατανομή της ποσόστωσης. 

Φάση Δεύτερη: 

Θα υπάρχουν 42 θέσεις ποσόστωσης για άνδρες και 36 για γυναίκες. 

Οι έξι (6) αθλητές με την υψηλότερη κατάταξη σε κάθε μία από τις Ολυμπιακές κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών, σύμφωνα με τους καταλόγους κατάταξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Αθλητές που έχουν λάβει θέση ποσόστωσης στην πρώτη φάση και έχουν επιβεβαιωθεί από την αντίστοιχη NOC τους, δεν θα ληφθούν υπόψη για τη δεύτερη φάση στις αντίστοιχες κατηγορίες τους. 

Φάση Τρίτη: 

Θα υπάρχουν 42 θέσεις ποσόστωσης για τους άνδρες και 56 για τις γυναίκες. 

Η IBA θα διασφαλίσει ότι όλες οι Συνομοσπονδίες (EUBC, ASBC, OCBC, AFBC και AMBC) θα έχουν εκπροσώπηση σε κάθε Ολυμπιακή κατηγορία. Οι θέσεις ποσοστώσεων θα κατανεμηθούν με βάση τη λίστα κατάταξης των Ολυμπιακών Αγώνων της 31ης Μαρτίου 2024. 

Οι επτά θέσεις ποσοστώσεων της διοργανώτριας χώρας θα κατανεμηθούν στους αθλητές που κατατάσσονται υψηλότερα σύμφωνα με τους καταλόγους κατάταξης των Ολυμπιακών Αγώνων από τις 31 Μαρτίου 2024. 

Φάση Τέταρτη: 

Θα υπάρχουν 14 θέσεις ποσόστωσης για άνδρες και 12 για γυναίκες.

Ένα Παγκόσμιο Τουρνουά Προκριματικών θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2024, που θα περιλαμβάνει όλες τις Ολυμπιακές κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών. 

Στους δύο φιναλίστ κάθε κατηγορίας θα δοθεί μια θέση ποσόστωσης. 

Εάν για οποιονδήποτε λόγο αυτό το τουρνουά δεν μπορεί να διεξαχθεί, οι αντίστοιχες θέσεις ποσόστωσης θα κατανεμηθούν στους επόμενους αθλητές με την υψηλότερη κατάταξη σύμφωνα με τους Ολυμπιακούς καταλόγους κατάταξης από τις 31 Μαρτίου 2024. 

Όταν οι NOC έχουν επιβεβαιώσει θέσεις ποσόστωσης σε μια ολυμπιακή κατηγορία στις φάσεις ένα, δύο ή τρία, δεν θα τους επιτρέπεται να συμμετάσχουν περαιτέρω αθλητές στην ίδια Ολυμπιακή κατηγορία στο Παγκόσμιο Τουρνουά Προκριματικών. 

Θέσεις καθολικότητας :

Εννέα (9) θέσεις καθολικότητας: 4 για άνδρες και 5 για γυναίκες αθλητές 

Θέσεις καθολικότητας θα κατανεμηθούν σε αθλητές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελάχιστη συμμετοχή τουλάχιστον ενός αθλητή ανά ήπειρο ανά Ολυμπιακή κατηγορία, σύμφωνα με τους Ολυμπιακούς καταλόγους κατάταξης της 31ης Μαρτίου 2024 και με την επιφύλαξη των ανώτατων ποσοστώσεων θέσεων ανά Ολυμπιακή κατηγορία. 

Οι αθλητές που έχουν κατανεμηθεί στην πρώτη και στη δεύτερη φάση θα προσμετρηθούν για αυτά τα ελάχιστα ηπειρωτικά. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων :

Το πλήρες ημερολόγιο για το OQS είναι επί του παρόντος υπό ανάπτυξη και θα δημοσιευτεί πλήρως πριν από τον Ιανουάριο του 2023. 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube