Οι απόδημοι Μορφίτες και οι κάτοικοι της περιφέρειας  Μόρφου παρέδωσαν ψήφισμα στον πρωθυπουργό της Αγγλιας
Morphou 10 Downing Street door

Οι απόδημοι Μορφίτες και οι κάτοικοι της περιφέρειας  Μόρφου , με ψήφισμα που επέδωσαν στο Βρετανό πρωθυπουργό , χθες το απόγευμα,  μαύρη επέτειο της κατάληψης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα,  καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες του Ερτογάν στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων και τις βρετανικές δολοπλοκίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και καλούν τον Μπόρις Τζόνσον, έστω και τώρα,  να ζητήσει από την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να  ανατρέψουν όλες τις ενέργειες  και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για την εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού

Το ψήφισμα επέδωσαν στην πρωθυπουργική κατοικία ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου Γ. Μιφόσιης, συνοδευόμενος από τα μέλη του Συμβουλίου, Χρ. Φρυδά, Κλ. Νεοκλέους, Τ. Ζαχαριάδη και Α Καραολή..  Στο  ψήφισμα εκφράζουν τον θυμό και τη βαθιά αγανάκτηση  τους για την απουσία λύσης του Κυπριακού παρά την έντονη βούληση και προσπάθειες  του Προέδρου Αναστασιάδη και της Ελληνοκυπριακής πλευράς να ξαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού,  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζουν ότι μετά  το πρώτο κύμα της τουρκικής  εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 και αφού αποκαταστάθηκε η συνταγματική τάξη στην Κύπρο και ανέλαβε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Βουλής,  άρχισαν  διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της εισβολής της στις 14 Αυγούστου 1974, επεκτείνοντας βίαια τον έλεγχο της στο νησί και επεκτείνοντας την κατοχή από το 3% στο 36% του εδάφους που διατηρεί μέχρι σήμερα και κατέλαβε  βασικές πόλεις και περιοχές της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας.

Σαν βρετανοί πολίτες, ζητούμε από την κυβέρνησή μας να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας να επιστραφεί η κατεχόμενη πόλη Μόρφου και τα χωριά της υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων,  ως μέρος της λύσης του Κυπριακού στη βάση της  διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, οι πρόσφυγες από τη Μόρφου και τις άλλες κατεχόμενες πόλεις και χωριά θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια και τις περιουσίες τους υπό συνθήκες  ελευθερίας,  σεβασμού, δικαιοσύνης και ασφάλειας χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Εδώ και καιρό είναι η θέση των διαδοχικών Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό στους νόμιμους κατοίκους της.

Ζητούμε ακόμα από  το Ηνωμένο Βασίλειο να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες του Ερτογάν στις 20 Ιουλίου για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων  και  απαιτήσει την ανατροπή των ενεργειών της Τουρκίας στο Βαρώσι και να ζητήσει δημοσίως και ρητά από την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις και  προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για  λύση του Κυπριακού  στη  βάση της  διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μεταφερθεί ο έλεγχος της περιοχής Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ άλλων, μέσω των ψηφισμάτων 550 (1984), 789 (1992), 2561 (2021) και πιο πρόσφατα 2587 (2021), μέχρι να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό.  Η τελευταία κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από την Τουρκία στο Βαρώσι,  που υπονομεύει σοβαρά τις προοπτικές  επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και λύσης του Κυπριακού, προκάλεσε την αντίδραση, του Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Πρόεδρος του  στις 23 Ιουλίου 2021, καταδίκασε την τελευταία ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη και ζήτησε «την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν για τον Βαρώσι από τον Οκτώβριο 2020 ».

Είμαστε οργισμένοι και  απογοητευμένοι  από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να περιορίσει την απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Βαρώσι .Ανησυχούμε γιατί  χρειάστηκε η έντονη αντίθεση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την τελική δήλωση να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των ενεργειών της Τουρκίας επί του εδάφους. Είμαστε επίσης πολύ αναστατωμένοι και προβληματισμένοι από τις αναφορές που πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP που θα άμβλυνε τη συμφωνημένη βάση για τη λύση του Κυπριακού..

Προτρέπουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να θυμηθεί τη στιβαρή και σαφή απάντηση που έδωσε η αείμνηστη πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ στον τότε Τούρκο Πρόεδρο Έβρεν την ίδια μέρα της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.:

‘Σημειώνω με ανησυχία ότι η «συνέλευση» της τουρκοκυπριακής διοίκησης στη βόρεια Κύπρο εξέδωσε ψήφισμα στις 15 Νοεμβρίου το οποίο σκοπεύει να εγκρίνει την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου και την κήρυξη ανεξαρτησίας…

Ως εγγυήτρια  δύναμη βάσει της συνθήκης εγγύησης του 1960, η βρετανική κυβέρνηση λυπάται με αυτή την ενέργεια από την πλευρά των τουρκοκυπριακών αρχών. είναι σαφώς ασυμβίβαστο με τη συνθήκη εγγύησης του 1960. μπορεί μόνο να περιπλέξει το ήδη δύσκολο έργο επίτευξης ενός διακανονισμού στην Κύπρο αποδεκτό από τους κατοίκους και   των δύο κοινοτήτων και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος.

θα ήθελα να απευθυνθώ σε εσάς, ως πρόεδρος ενός από τα κράτη που υπέγραψαν τη συνθήκη εγγύησης, να κάνετε ό, τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε την ανατροπή αυτής της ενέργειας από τους Τουρκοκύπριους  και, εν τω μεταξύ, να μην υποστηρίξετε τη διακήρυξη που έχουν ήδη κάνει»…

Η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και η αναγκαστική διαίρεση της Κύπρου και των κατοίκων της  είναι μια ανοιχτή πληγή,  όχι μόνο για τους Κύπριους στο νησί, αλλά για την τεράστια κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο Το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργεί συχνά για να εκπληρώσει τις ευθύνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αδικίες σε όλο τον κόσμο.

Σας καλούμε και πάλι  να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας και να ενεργήσετε προς το συμφέρον της ελευθερίας και δικαιοσύνης, για να βοηθήσετε στην επίτευξη μιας ελεύθερης ενωμένης, ανεξάρτητης, διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Κύπρου: ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια  διεθνή προσωπικότητας, όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube