Ο Τζόκοβιτς βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για ψέματα στην ταξιδιωτική δήλωση

Ο νούμερο ένα στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άλλης έρευνας, με την Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη να φέρεται να εξετάζει τώρα μια ασυμφωνία στα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο Σέρβος σταρ αφέθηκε ελεύθερος από το κέντρο κράτησης μεταναστών χθες, αφού μια ακρόαση έφεσης ανέτρεψε την ακύρωση της βίζας του.

Ωστόσο, ο Τζόκοβιτς -ο οποίος ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο Australian Open- αντιμετωπίζει τώρα νέους ισχυρισμούς ότι είπε ψέματα για τη φόρμα του για να μπει στην Αυστραλία.

Ο Τζόκοβιτς κατηγορήθηκε ότι συμπλήρωσε εσφαλμένα το έγγραφό του στην Ταξιδιωτική Δήλωση Αυστραλίας (ATD), το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη χθεσινή ακρόαση έφεσης.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε ταξιδέψει ή θα ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από τις πτήσεις τους στην Αυστραλία, το “Όχι” σημειώθηκε στο ATD του Τζόκοβιτς.

Στη συνέχεια, το έντυπο έγραφε: «Η παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών είναι σοβαρό αδίκημα.

“Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε αστική ποινή για την παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών.”

Ο Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε στην ακροαματική διαδικασία ότι είχε “εξουσιοδοτήσει” τον ατζέντη του να υποβάλει το ATD του “την 1η Ιανουαρίου ή περίπου την 1η Ιανουαρίου”.

Αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο Τζόκοβιτς ήταν στο Βελιγράδι την ημέρα των Χριστουγέννων και στην Ισπανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πριν προσγειωθεί στη Μελβούρνη στις 5 Ιανουαρίου.

Ο Τζόκοβιτς ενημέρωσε τους αξιωματικούς μετανάστευσης ότι ο ατζέντης του είχε ολοκληρώσει το ATD πριν το υποβάλει στο Tennis Australia για να κερδίσει ιατρική εξαίρεση από τις απαιτήσεις εμβολιασμού.

Ωστόσο, ο αξιωματικός των συνόρων είπε ότι η ακύρωση έγινε “με βάση τις πληροφορίες που παρείχε ο κάτοχος της βίζας”.

«Ο κάτοχος της βίζας δήλωσε ότι το Tennis Australia διευκόλυνε την ιατρική του εξαίρεση από την απαίτηση εμβολιασμού κατά του COVID-19 και συμπλήρωσε την Ταξιδιωτική Δήλωση της Αυστραλίας για λογαριασμό του», είπε ο αξιωματικός.

«Θεωρώ ότι το Tennis Australia θα είχε διευκολύνει την ιατρική του απαλλαγή και την Αυστραλιανή Ταξιδιωτική Δήλωση με βάση τις πληροφορίες που τους παρείχε ο κάτοχος της θεώρησης.

«Ως εκ τούτου, δεν θεωρώ ότι αυτά συνιστούν ελαφρυντικές περιστάσεις πέρα ​​από τον έλεγχο του κατόχου της θεώρησης. 

«Με βάση τα παραπάνω, εφαρμόζω σημαντικό βάρος υπέρ της ακύρωσης βίζας για αυτόν τον παράγοντα».

Ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου Άντονι Κέλι έκρινε ότι ο Τζόκοβιτς δεν είχε αρκετό χρόνο για να μιλήσει με τη νομική του ομάδα ως απάντηση στην απόφαση για ανάκληση της βίζας του.

Ο Kelly ισχυρίστηκε ότι η ακύρωση της βίζας σύμφωνα με το άρθρο 116 του Αυστραλιανού Νόμου Μετανάστευσης ήταν “παράλογη” και διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του από την κράτηση.

Η αποφυλάκισή του πυροδότησε πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές του στη Σερβία και έξω από το δικαστήριο.

Ο 34χρονος είπε ότι ήταν «ευχαριστημένος και ευγνώμων» που το δικαστήριο ανέτρεψε την ακύρωση της βίζας σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου συμπεριέλαβε μια φωτογραφία του και της ομάδας του στο γήπεδο στο Melbourne Park.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, θα μπορούσε ακόμη να ασκήσει την εξουσία να ακυρώσει ξανά τη βίζα του Τζόκοβιτς, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Όπεν έχει επίσης δημιουργήσει διπλωματική διαμάχη με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς, να χτυπά την Αυστραλία για “παρενόχληση του καλύτερου τενίστα του κόσμου”.

Επιβεβαιώθηκε ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison επικοινώνησε με τη Σέρβα ομόλογό του Ana Brnabić για να συζητήσουν το έπος του Djokovic.

«Ο πρωθυπουργός εξήγησε την αμερόληπτη συνοριακή μας πολιτική και τον ρόλο της στην προστασία της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19», δήλωσε εκπρόσωπος του Morrison.

Και οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για το θέμα και να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις».

Η Ένωση Επαγγελματιών Αντισφαίρισης (ATP) δήλωσε ότι η κατάσταση στον Τζόκοβιτς ήταν “ζημιογόνος σε όλα τα μέτωπα” και ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους κανόνες για την είσοδο στην Αυστραλία.

«Οι επιπλοκές των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με την είσοδο παικτών στην Αυστραλία, ωστόσο, υπογράμμισαν την ανάγκη για σαφέστερη κατανόηση, επικοινωνία και εφαρμογή των κανόνων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ATP.

«Καθώς ταξίδεψε στη Μελβούρνη, είναι ξεκάθαρο ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς πίστευε ότι του είχε χορηγηθεί η απαραίτητη ιατρική εξαίρεση προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς εισόδου.

«Η σειρά γεγονότων που οδήγησαν στην ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας ήταν επιζήμια σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της ευημερίας του Novak και της προετοιμασίας για το Australian Open.

«Αιτήματα ιατρικής εξαίρεσης παικτών γίνονται ανεξάρτητα από το ATP, ωστόσο βρισκόμασταν σε συνεχή επαφή με το Tennis Australia για να αναζητήσουμε σαφήνεια σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα της ακρόασης της Δευτέρας και ανυπομονούμε για μερικές συναρπαστικές εβδομάδες τένις μπροστά».

Το ATP είπε ότι τρεις από τους 100 κορυφαίους παίκτες του απλού ανδρών δεν είναι εμβολιασμένοι – ένας από τους οποίους είναι ο Τζόκοβιτς.

«Η ATP συνεχίζει να συνιστά ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό σε όλους τους παίκτες στο ATP Tour, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για το άθλημά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», πρόσθεσε το σώμα.

«Αυτό βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία που παρέχονται και για τη συμμόρφωση με τους παγκόσμιους ταξιδιωτικούς κανονισμούς, οι οποίοι αναμένουμε ότι θα γίνουν αυστηρότεροι με την πάροδο του χρόνου».

Ο Τζόκοβιτς ισοβαθμεί για τον αριθμό ρεκόρ των τίτλων Grand Slam στο ατομικό ανδρών με 20, μαζί με τον Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ και τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ.

Το Australian Open είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube