Την πέμπτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα καταγράψει ο Παύλος Κοντίδης συμμετέχοντας από την 1η μέχρι την 6η Αυγούστου στο αγώνισμα των σκαφών ILCA 7 (Laser), στην Ολυμπιάδα του Παρισιού. Από το 2008, σε ηλικία 18 ετών, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά, ο 34χρονος πλέον ιστιοπλόος, συμμετέχει ανελλιπώς στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανητή.
Η παρθενική του εμφάνιση έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, οι οποίοι αποτέλεσαν ένα σχολείο για τον ίδιο και τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο το 2012, χάρισε μοναδικές στιγμές στην Κύπρο κατακτώντας το Αργυρό μετάλλιο. Ακολούθησε, η απογοήτευση στο Ρίο το 2016 και η συμμετοχή με σημαντικά διδάγματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020». Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του η παρέλαση ως σημαιοφόρος στο Ρίο.
Καταγράφοντας την πέμπτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Παύλος Κοντίδης ισοφαρίζει τους Ανδρέα Καριόλου (Ιστιοπλοΐα / Mistral & RS:X) και Γιώργο Αχιλλέως (Σκοποβολή / Σκητ) που είναι οι Κύπριοι με τις περισσότερες συμμετοχές.
To «σχολείο» του Πεκίνο
Όταν ο Παύλος Κοντίδης αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς ήταν 18 χρόνων, πιο μικρός από όλους τους συμμετέχοντες και λίγο έλειψε να κλείσει θέση στην πρώτη δεκάδα. «Θυμάμαι την τελευταία ημέρα έμπαινα ως 9ος με μόνο εννέα βαθμούς από τον πρώτο» λέει και συμπληρώνει: «Λόγω της απειρίας και της πίεσης ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι μεγάλο, έκανα κάποια λάθη που μπορούσα να αποφύγω. Έκανα τις δυο χειρότερες μου κούρσες και τερμάτισα 13ος». Παρόλα αυτά ο ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού τονίζει ότι, η παρουσία του στους Αγώνες στην πρωτεύουσα της Κίνας «ήταν σίγουρα ένα μεγάλο σχολείο».
Κατάκτηση Ολυμπιακού μεταλλίου
Ένα σχολείο που τον βοήθησε να πάρει τα καλύτερα μαθήματα και στην επόμενη Ολυμπιάδα, στο «Λονδίνο 2012» να ανεβεί στο βάθρο, κατακτώντας το Αργυρό μετάλλιο. «Τεράστια συγκίνηση, περηφάνεια για την κατάκτηση του πρώτου Ολυμπιακού μεταλλίου. Συναισθήματα που δεν μπορώ να περιγράψω» αναφέρει και προσθέτει: «Κάτι που θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά είναι η δεύτερη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, 31 Ιουλίου, όταν είχαμε κούρσες μέσα στο λιμάνι, εκ των οποίων έκανα δυο πρωτιές και την δεύτερη κούρσα ήμουν 52 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο».
Απογοήτευση και μίνι κατάθλιψη
Ακολούθησε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο «Ρίο 2016», στους οποίους εισήλθε ως σημαιοφόρος της κυπριακής αποστολής, μία υπέρτατη τιμή στην πολυετή καριέρα του. Η προσπάθεια στη Βραζιλία δεν εκτυλίχθηκε ιδανικά, τουλάχιστον όχι όπως θα περίμενε ο ίδιος, καθώς πήρε την έβδομη θέση, ενώ στόχευε σε μία θέση στο βάθρο. «Ένιωσα απογοήτευση, ό,τι δεν έδωσα αυτό που μπορούσα. Την τρίτη ημέρα των αγώνων κάποια λάθη, για το επίπεδό μου, στοίχισαν τη διεκδίκηση μεταλλίου» αναφέρει και συμπληρώνει ότι: «Μετά τους αγώνες για 2-3 μήνες ίσως να είχα και μίνι κατάθλιψη».
Άγγιγμα… μεταλλίου και διδάγματα
Επόμενη στάση οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Τόκιο 2020», με την προετοιμασία να γίνεται μετ’ εμποδίων. «Παρόλη τη δύσκολη προετοιμασία που είχα με τις αρρώστιες και τους τραυματισμούς, πριν από τους αγώνες, ήμουν πολύ πιο έτοιμος από ότι περίμενα» λέει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2017 και 2018. Ο Κοντίδης άγγιξε το μετάλλιο, μένοντας εν τέλει στην 4η θέση της γενικής κατάταξης μόλις τρεις βαθμούς ποινής πίσω από το βάθρο, μένοντας και με την πίκρα για μία σε βάρος του απόφαση των κριτών για την έβδομη ιστιοδρομία. «Δεν ήρθε το αποτέλεσμα που ήθελα, έδωσα ότι μπορούσα. Σίγουρα μαθαίνεις ότι στη ζωή δεν εξαρτώνται όλα από εσένα και κάποιες φορές κάποια πράγματα, παρόλο που διαφωνείς, πρέπει να τα αποδεχτείς» σημειώνει.
Super Grand Sponsor του Κοντίδη είναι η Freedom24, ενώ τον στηρίζει διαχρονικά η ΟΠΑΠ Κύπρου ως μεγάλος χορηγός ενώ μεγάλοι χορηγοί είναι επίσης οι Finstella και easyBoat.com. Τον χορηγούν η Ayia Napa Marina, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Ίδρυμα Λεβέντη και η Πετρολίνα. Υποστηρικτές είναι η Alassia NewShips Management, το Stelios Philanthropic Foundation, η Quadcode, η VITA Group και η Hartmann Holdings LTD.