Ο κόσμος της ιππασίας αποτίει φόρο τιμής στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία δυστυχώς πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 96 ετών.
Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, που βασίλεψε από τον Φεβρουάριο του 1952 μέχρι την ημέρα του θανάτου της, ήταν παθιασμένη λάτρης των αλόγων σε όλη της τη ζωή. Ήταν επιτυχημένη ιδιοκτήτρια πολλών καθαρόαιμων νικητών υψηλού προφίλ, δεινή ιππέας και κάθε χρόνο παρουσιαζόταν στο Royal Windsor Horse Show. Φυσικά, ήταν επίσης σύζυγος και μητέρα δύο πρώην προέδρων της FEI – του πρίγκιπα Φίλιππου, του δούκα του Εδιμβούργου και της πριγκίπισσας Άννας – και γιαγιά της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2006 Zara Tindall.

Η θέση της αείμνηστης βασίλισσας στην ιππασία επισημάνθηκε όταν έγινε, το 2014, η πρώτη αποδέκτης του βραβείου Lifetime Achievement της FEI σε αναγνώριση του ηγετικού της ρόλου ως υποστηρικτής του ιππικού αθλητισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρύτερης Κοινοπολιτείας.
«Η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ II ήταν μια αληθινή ιππέας και ένθερμος υποστηρικτής των ιππικών αθλημάτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της βασιλείας της», δήλωσε ο Πρόεδρος της FEI, Ίνγκμαρ Ντε Βος.
«Το πάθος της και η κατανόησή Της για τα άλογα ήταν αξιοσημείωτα, και μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο της FEI πρίγκιπα Φίλιππο τον Δούκα του Εδιμβούργου και τα παιδιά και τα εγγόνια τους, προώθησε ευρέως τις αξίες της ιππασίας. Ήταν τιμή για την FEI να παρουσιάσει το Βασίλισσα με το πρώτο Βραβείο Lifetime Achievement τον Νοέμβριο του 2014 για την αφοσίωσή της και την αμέτρητη προσφορά της στο ιππικό τοπίο.
«Η FEI εκφράζει τη βαθύτατη συμπάθειά της στη βρετανική βασιλική οικογένεια και ενώνει την ιππική κοινότητα στο πένθος για την απώλεια αυτής της αξιοσημείωτης κυρίας».
Τα άλογα εμφανίστηκαν στη ζωή της ύστερης Βασίλισσας από πολύ νεαρή ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια των επτά δεκαετιών της ως μονάρχης. Έκανε το πρώτο της μάθημα ιππασίας στην ιδιωτική σχολή ιππασίας στο Buckingham Palace Mews τον Ιανουάριο του 1930, όταν ήταν μόλις τριών ετών και της χάρισε το πρώτο της πόνυ, τη φοράδα Σέτλαντ Πέγκυ, από τον παππού της, Βασιλιά Γεώργιο Ε’, στα τέταρτα γενέθλιά της. Εκτός από την ιππασία για ευχαρίστηση, η βασίλισσα πήρε τη σέλα για τα τελετουργικά της καθήκοντα, όπως η τελετή Trooping the Color, η οποία γιορτάζει τα γενέθλια του κυρίαρχου.
Ένα από τα αγαπημένα άλογα της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν η φοράδα της Βιρμανίας, ένα δώρο από τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία το 1969 όταν ήρθαν να εμφανιστούν στο Royal Windsor Horse Show. Η Βασίλισσα καβάλησε τη βιρμανική πλαϊνή σέλα στο Trooping the Color για 18 χρόνια.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ εκτράφηκε επίσης πόνυ Shetland, Highland και Fell για να διασφαλίσει ότι οι παραδοσιακές γραμμές αίματος σε αυτές τις γηγενείς ράτσες διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν. Ήταν προστάτιδα της British Horse Society, της Fell Pony Society, της Highland Pony Society, της Shire Horse Society, της Welsh Pony and Cob Society και της Thoroughbred Breeders’ Association.
Ως νεαρή γυναίκα, η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε μανιώδης εκτροφέας καθαρόαιμων φυλών από το καρφί στο Sandringham, και τα άλογα υπό την ιδιοκτησία της κέρδισαν περισσότερες από 1.800 κούρσες και τέσσερις από τις πέντε κλασικές επίπεδες ιπποδρομίες. Ήδη από το 1957, η επιτυχία των αλόγων της την έκανε κορυφαία ιδιοκτήτρια στη Βρετανία εκείνη τη χρονιά. Όταν η Estimate θριάμβευσε στο Gold Cup στο Royal Ascot το 2013, έγινε η πρώτη βασιλεύουσα μονάρχης που κατέκτησε τον νικητή αυτής της κούρσας σε περισσότερα από 200 χρόνια.
Η ξαδέρφη της βασίλισσας Ελισάβετ, Margaret Rhodes, είπε κάποτε ότι η σημασία των αλόγων στη ζωή του μονάρχη δεν μπορούσε να υπερεκτιμηθεί. Είπε: «Όταν έγινε βασίλισσα, έπρεπε να θυσιάσει πάρα πολλά συναισθήματα και σκέψεις για το μέλλον, αλλά με τα άλογα είναι ένας άλλος κόσμος στο ότι σε μειώνει στο άτομο σε σχέση με το ζώο, και δεν είσαι Βασίλισσα, είσαι απλά ένας άνθρωπος».
Το πάθος της για τα άλογα μοιραζόταν ο εκλιπών σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος δυστυχώς πέθανε πέρυσι. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος της FEI από το 1964 έως το 1986 και ήταν αθλητής Οδήγησης παγκόσμιας κλάσης που κέρδισε το χρυσό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1980 με τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ήδη ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο όταν έγινε πρόεδρος της FEI. Όμως, ενώ η διασημότητά του έφερε ένα νέο επίπεδο προβολής στον ιππικό αθλητισμό, ήταν το πάθος του για τα άλογα και η ώθηση να αναπτύξει αγώνες που έκαναν τα 22 χρόνια που ήταν επικεφαλής του να έχουν τέτοια επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου, ο Πρίγκιπας Φίλιππος υποκίνησε τη σειρά FEI Jumping Nations Cup™, η οποία αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος του ημερολογίου των ελίτ αθλητών, και ενθάρρυνε ενεργά την έναρξη του FEI Jumping World Cup™ τη δεκαετία του 1970.
Όταν αποσύρθηκε από τη θέση του ως Πρόεδρος της FEI, ο αντικαταστάτης του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν η πριγκίπισσα Άννα –η μοναχοκόρη τους– που κράτησε τον ρόλο μέχρι το 1994.
Ιππεύοντας από την ηλικία των τριών ετών, η πριγκίπισσα Άννα οδήγησε στον πρώτο της διαγωνισμό Eventing το 1970. Ήταν η Ευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια Διοργάνωσης το 1971 στο Burghley on Doublet – ιδιοκτησία της The Queen – και ήταν μέλος της ομάδας ασημένιων μεταλλίων και δεύτερη ατομικά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1975 στο Luhmühlen στο όρος Goodwill της. Συμμετείχε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1973 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1974 και, το 1976, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεαλ καθώς παρακολουθούσε η Βασίλισσα.
Η κόρη της πριγκίπισσας Anne, Zara Tindall – πατέρας της οποίας είναι ο Captain Mark Phillips, κορυφαίος σχεδιαστής μαθημάτων Ολυμπιονίκης – έχει απολαύσει μια επιτυχημένη καριέρα στο Eventing. Κέρδισε χρυσά ατομικά και ομαδικά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005 στο Μπλένχαϊμ και στη συνέχεια ατομικά χρυσά και ασημένια μετάλλια με το δικό της άλογο, Toytown, στους Παγκόσμιους Ιππικούς Αγώνες της FEI του 2006 στο Άαχεν. Το 2012 βοήθησε τη Μεγάλη Βρετανία να πάρει το αργυρό ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, που ανέβηκε στο θρόνο, είναι φυσικά δεινός παίκτης του πόλο, όπως και οι γιοι του Γουίλιαμ και Χάρι.
Η Βρετανίδα αθλήτρια του Dressage Charlotte Dujardin είπε: «Είχα τη μεγάλη τιμή να συναντήσω τη βασίλισσα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, όπως και ο ένας στο εκατομμύριο μας, ο Valegro. Ήταν μια αφοσιωμένη ιππέας και ένας ανιδιοτελής και υπέροχος άνθρωπος. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι είναι τώρα σε ειρήνη, ενώθηκε ξανά με τον αγαπημένο της Δούκα».
Ο Βρετανός αθλητής Μπεν Μάχερ, ο Ολυμπιακός πρωταθλητής στα Άλματα, δήλωσε: «Λυπούμαστε όλοι που μάθαμε για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας – ενός πραγματικά αφοσιωμένου μονάρχη. Σας ευχαριστώ για την υπηρεσία σας, αναπαύστε εν ειρήνη.»
Η Laura Collett, μια άλλη κυρίαρχη Ολυμπιονίκης, απέτισε αυτό το φόρο τιμής στο Instagram…
Αποτίοντας φόρο τιμής στην Αυτή Μεγαλειότητα, η Βρετανική Ιππασία είπε: «Η ακλόνητη αφοσίωση και η αξιοσημείωτη στωικότητα της Αυτής Μεγαλειότητας αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα για όλους μας. Υπήρξε τόσο θαυμάσιος υποστηρικτής της ιππασίας σε όλη της τη ζωή, μια αληθινή πρωταθλήτρια του αλόγου, και η κοινότητά μας θα νιώσει πραγματικά την απώλειά της πιο βαθιά».
Η Equestrian Canada, ένα έθνος όπου η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αρχηγός του κράτους, είπε: «Το δια βίου πάθος και η αγάπη της Αυτού Μεγαλειότητας για τα άλογα θα θαυμάζεται για πάντα από την ιππική μας κοινότητα. Η βασιλική της παρουσία και η διαρκής υπηρεσία της θα λείψουν πολύ. Μπορεί αυτή να αναπαυθεί εν ειρήνη.”
Ένα βιβλίο συλλυπητηρίων άνοιξε στο British Equestrian Headquarters στο Equestrian House στο Kenilworth, Warwickshire, και τα μέλη του κοινού καλούνται να το επισκεφθούν για να γράψουν ένα μήνυμα αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή. Το κτήριο είναι ανοιχτό από τις 09:00 έως τις 17:00 από Δευτέρα έως Πέμπτη και από τις 09:00 έως τις 15:30 την Παρασκευή.