ΚΟΑ 2015
ΚΟΑ 2015

Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Erasmus με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής με την ονομασία Safe You, συμμετέχει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού .

Σύμφωνα με τον ΚΟΑ, το Safe You είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την καταπολέμηση του ντόπινγκ σε χώρους μαζικής άθλησης, σε Fitness Clubs και Γυμναστήρια.

Συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα ειδικών επιστημόνων σε θέματα ντόπινγκ, από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται για να αναπτύξουν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαλείο που θα απευθύνεται σε νεαρούς αθλούμενους και θα τους ενημερώνει για τους κινδύνους του ντόπινγκ, τις ασφαλείς εναλλακτικές πρακτικές και τους αποτελεσματικούς τρόπους αποφυγής της χρήσης ουσιών ντόπινγκ.

Αυτό αναμένεται να αποτελέσει καινοτομία στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής και θα προσφέρει υποστήριξη και ενημέρωση αθλητών, προπονητών, εκπαιδευτικών στο χώρο της φυσικής αγωγής και των παραγόντων αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων.

Το πρόγραμμα Safe You περιλαμβάνει διερεύνηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με το ντόπινγκ, συνεργασία με νεαρούς αθλούμενους με σκοπό τη συν-διαμόρφωση του εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ντόπινγκ, εκδηλώσεις σε συνεργασία με αθλητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της εκπαίδευσης ως εργαλείο προσέγγισης των νέων, καθώς και της αποτελεσματικής προβολής μηνυμάτων κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής.

Αυτό το πλάνο θα διαρκέσει ως το 2017, είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται επιστημονικά από τον Δρ. Βασίλη Μπαρκούκη, Eπίκουρο Kαθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Foro Italico, το Πανεπιστήμιο του Potsdam και ο Εθνικός Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ της Γερμανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδος και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, μέσω του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου (ΚΑΕΚ).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΚΟΑ, ο Οργανισμός ως Ανώτατη Αθλητική Αρχή δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος στην νέα αυτή πρόκληση και έτσι ένα αποτελεσματικό πλαίσιο επιμόρφωσης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στην Κύπρο θα μπει σύντομα σε τροχιά εφαρμογής.

«Μοχθούμε για καθαρό και υγιή Αθλητισμό σε συνεργασία και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να πετύχουμε και στην πρόληψη του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής», καταλήγει.
ΚΥΠΕ