Ο Jitske Visser εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Αθλητών
Ο Jitske Visser εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Αθλητών

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε ότι ο Jitske Visser εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου Αθλητών της IPC για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Visser αναλαμβάνει τον ρόλο του Προέδρου από την Καναδή Chelsey Gotell, η οποία εξελέγη στο Συμβούλιο το 2017. Η 29χρονη, η οποία κέρδισε το χρυσό με την ομάδα μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο της Ολλανδίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, εξελέγη στην IPC Συμβούλιο Αθλητών τον Σεπτέμβριο.

Ως Πρόεδρος, η Visser θα είναι αυτεπάγγελτα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IPC με δικαιώματα ψήφου – θα παραστεί στην πρώτη της συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της IPC την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021. Θα προταθεί επίσης από την IPC να συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ( ΔΟΕ) Επιτροπή Αθλητών.

Το Συμβούλιο Αθλητών IPC είναι μια ομάδα εκλεγμένων εκπροσώπων αθλητών που ενεργούν ως η συλλογική φωνή των Παραολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλητών εντός της IPC και του ευρύτερου Παραολυμπιακού Κινήματος. Ο ρόλος του είναι να παρέχει σχόλια και συμβουλές και να αναφέρει στο διοικητικό συμβούλιο της IPC εκ μέρους και προς το συμφέρον των αθλητών σε όλα τα θέματα IPC. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τους συναδέλφους μέλη του Συμβουλίου Αθλητών.

Τέσσερις Παραολυμπιονίκης, οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Visser ως αθλήτρια ήταν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, όπου σε ηλικία μόλις 15 ετών ήταν το νεότερο μέλος της ολλανδικής αποστολής. Κέρδισε το χάλκινο με την ομάδα μπάσκετ Γυναικών της Ολλανδίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 και του Ρίο 2016. Η καλύτερη στιγμή της ήρθε στο Τόκιο 2020 όταν η Ολλανδία κέρδισε την Κίνα με 50-31 στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο. Η ομάδα της Ολλανδίας είναι επίσης η κυρίαρχη παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Πέρα από τον διεθνή αθλητισμό, η Jitske είναι αθλήτρια της ομάδας μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο RSB Thuringia Bulls στη Γερμανία, με την οποία κέρδισε το γερμανικό πρωτάθλημα τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ο Visser είπε: «Η εκλογή ως Πρόεδρος είναι τεράστια τιμή για μένα. Είμαι ενθουσιασμένος και περήφανος που εκπροσωπώ τη φωνή των αθλητών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Chelsey για την ηγεσία και τη δέσμευσή της ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Αθλητών.

«Ανυπομονώ να χτίσω στα θεμέλια και τα επιτεύγματα του Συμβουλίου Αθλητών και να ασχοληθώ με εκπροσώπους αθλητών στην κοινότητα των αθλητών».

Ο Gotell πρόσθεσε: «Το Συμβούλιο Αθλητών IPC έχει επιτύχει ένα σημαντικό ποσό τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Ήταν απόλυτη τιμή να υπηρετήσω ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Αθλητών και να είμαι η φωνή των αθλητών στο διοικητικό συμβούλιο της IPC.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Jitske ως νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Αθλητών IPC και το υπόλοιπο Συμβούλιο θα συνεχίσουν να προχωρούν με ουσιαστικό τρόπο την εντολή του Συμβουλίου Αθλητών. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω την πρόοδό τους και να τους επευφημήσω από το περιθώριο τα επόμενα χρόνια».

Ο Andrew Parsons, Πρόεδρος IPC, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον Jitske που έγινε ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Αθλητών IPC. Είναι κατευθείαν στη δράση παρακολουθώντας την πρώτη της συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου IPC την επομένη της εκλογής της, αλλά η Jitske έχει εκτενή εμπειρία στους Αγώνες και το Para sport, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα κάνει περήφανους τους συναθλητές της.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εξαιρετικά απαιτητικά για τους αθλητές, αλλά το Συμβούλιο Αθλητών διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο διασφαλίζοντας ότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις, η φωνή τους ήταν κεντρική στη σκέψη όλων. Το διοικητικό συμβούλιο της IPC χαιρετίζει τη συνεχή συμβολή τους για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε ένας οργανισμός με επίκεντρο τον αθλητισμό.»

Το Συμβούλιο Αθλητών της IPC αποτελείται από εννέα αθλητές συνολικά, στο οποίο περιλαμβάνονται οι έξι αθλητές του καλοκαιριού και οι τρεις αθλητές του χειμώνα. Τα πέντε μέλη του καλοκαιριού εκτός από τον Visser είναι: Martina Caironi (Ιταλία, Para Athletics), Daniel Dias (Βραζιλία, Para Swimming), Omara Durand Elias (Κούβα, Para Athletics), Takayuki Suzuki (Ιαπωνία, Para Swimming) και Zahra Nemati (Ιράν, Para Archery). Τα τρία μέλη του συμβουλίου χειμερινών αθλημάτων είναι η Marie Bochet (Γαλλία, Para Alpine Skiing), η Birgit Skarstein (Νορβηγία, Para Nordic Skiing) και ο Rudolf Klemetti (Φινλανδία, Para Nordic Skiing).

Εκτός από τα εννέα εκλεγμένα μέλη, το Συμβούλιο Αθλητών IPC μπορεί να επιλέξει έως και τρία επιπλέον μέλη με διετή θητεία, για να διασφαλίσει ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ φύλου, περιοχών, αθλημάτων και ομάδων αναπηρίας.

Θα διεξαχθούν εκλογές για τις τρεις θέσεις αθλητών χειμερινών αθλημάτων στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022. Οι Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές (NPC) έχουν προθεσμία έως τις 3 Δεκεμβρίου 2021 για να υποδείξουν τον αθλητή τους για εκλογή.

Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Αθλητών είναι ενεργοί Παραολυμπιακοί αθλητές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει αγωνιστεί στην τρέχουσα έκδοση των Παραολυμπιακών Αγώνων στους οποίους διεξάγονται οι εκλογές ή να έχει συμμετάσχει σε οποιαδήποτε από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις των Παραολυμπιακών Αγώνων (Λονδίνο 2012 και Ρίο 2016).

Η προεδρία είναι συνήθως μια τετραετής θητεία, ωστόσο η αναβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 κατά ένα έτος σημαίνει ότι αυτή η τρέχουσα θητεία μειώθηκε σε τρία. Η Chelsey Gotell υπηρέτησε έναν επιπλέον χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συμβούλιο Αθλητών IPC, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.paralympic.org/athletes-council

-ends- Σχετικά

με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή:

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) είναι το παγκόσμιο όργανο διοίκησης του Παραολυμπιακού Κινήματος . Συντονίζει τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών και των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων. Το όραμα της IPC είναι να δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς μέσω του Para sport.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Philip Dorward, Επικεφαλής Επικοινωνίας IPC στο e-mail: [email protected] . Εναλλακτικά, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.paralympic.org .


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube