PARIS LOIZOU LOWER
PARIS LOIZOU LOWER

Με το μετάλλιο και το δίπλωμα «Ηρώων» ο Ρωσικός Σύνδεσμος Ηρώων τίμησε τον Κύπριο νομικό και δικηγόρο Πάρι Λοΐζου, αναγνωρίζοντας την προσφορά και βοήθεια του στην επίλυση δύσκολων νομικών και άλλων προβλημάτων δεκάδων Ρώσων πολιτών και επιχειρηματιών, που βρέθηκαν σε δεινή θέση στην Κύπρο, λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013 και του «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων.

 

Στην απόφαση για την τιμητική διάκριση τονίζεται ότι ο Πάρις Λοΐζου «έθεσε σε δεύτερη μοίρα το προσωπικό όφελος και ανέλαβε οικονομικό ρίσκο εν μέσω μάλιστα πληροφοριών, για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» στην Κύπρο».

 

Στην Ρωσία ο Σύνδεσμος Ηρώων έχει μεγάλο κύρος, λόγω της άριστης σχέσης των μελών του με το Κρεμλίνο, τη Δούμα και τις υπηρεσίες Εξωτερικών της χώρας. Τα μέλη του είναι Ρώσοι, οι οποίοι υπηρέτησαν σε ανώτατες κρατικές θέσεις και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στη Ρωσία.

 

Πρόσφατα ο Πάρις Λοΐζου προσκλήθηκε στη Μόσχα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νικολάι Αντόσκιν, αρχιστράτηγος και βουλευτής της Κρατικής Δούμας με το Κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του ανακοίνωσε ότι είναι ο δεύτερος ξένος πολίτης, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α’, που λαμβάνει αυτή την μεγάλη τιμητική διάκριση και θα είναι στον ίδιο κατάλογο με τον Γιούρι Γκάγκαριν και δεκάδες διακεκριμένους επιστήμονες, αστροναύτες, ήρωες της Ρωσίας, που προσέφεραν στην χώρα και τους χαρακτηρίζει το ήθος, η ακεραιότητα και η φιλοπατρία.

 

Στην τελετή απονομής της ιδιαίτερα τιμητικής διάκρισης ο Νικολάι Αντόσκιν ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Πάρι Λοΐζου ο Σύνδεσμος Ηρώων τιμά «την εντιμότητα των Κυπριών, που σέβονται και επιδεικνύον έμπρακτα την αγάπη τους για το Ρώσικο Έθνος. Οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, ανέφερε ο Νικολάι Αντόσκιν, είναι μακρόχρονες και δένουν τις δυο χώρες ισχυροί πολιτιστικοί, οικονομικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. « Οι σχέσεις των δυο χώρων ήταν πάντα καλές και θα παραμείνουν καλές αλλά αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς σας ηγέτες», τόνισε.

 

Στόχος του Ρωσικού Συνδέσμου Ηρώων είναι συνέχισε, να προωθήσει την ιδέα του ηρωϊσμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς στη Ρώσικη κοινωνία. Τόνισε ότι η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και υπέδειξε ότι η Ρωσία προσφέρει τη βοήθεια της στους λαούς που ζητούν την βοήθεια της. Αναπόφευκτα μετά τα γεγονότα της Συρίας και τις έντονες διαφορές με την Τουρκία ο αρχιστράτηγος Αντόσκιν έκανε αναφορά και σε αυτά και είπε ότι «Η Τουρκία με τους φανατικούς ισλαμιστές είναι η πανώλη του 21ου αιώνα».

 

Ανέφερε ακόμη, πως, αν αποχωρήσει η Ρωσία από την περιοχή, «οι φανατικοί Ισλαμιστές θα κατακρεουργήσουν όλες τις γύρω χώρες και δυστυχώς όλοι αυτοί δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ».

 

Στην αντιφώνηση του ο Πάρις Λοΐζου ευχαρίστησε για την «μοναδική τιμητική διάκριση» και είπε ότι ήταν καθήκον του να βοηθήσει τους Ρώσους, που δραστηριοποιούνται ή ζουν στην Κύπρο και αυτό «αποτελεί την βαθιά του εκτίμηση για τη Ρωσία». Έχοντας υπόψη του ότι τα μέλη του Συνδέσμου Ηρώων συνδέονται στενά με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας ζήτησε να μην εγκαταλείψουν την Κύπρο στον αγώνα, που δίνει για να λύσει το πολιτικό της πρόβλημα.

 

Ο αρχιστράτηγος, Νικολάι Αντόσκιν, είπε ότι «το 1974 βρισκόταν σε ανώτερου επιπέδου επιτελεία του Κόκκινου Στρατού , ο οποίος ήταν έτοιμος να επέμβει για να εμποδίσει την τουρκική εισβολή, αλλά», όπως υποστήριξε, «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της Ρωσίας».

 

Μέλη της Επιτροπής του Συνδέσμου, ανέφερε, είναι αξιωματικοί του στρατού, πολιτικοί εμπειρογνώμονες, νομικοί και μάλιστα ένας από αυτούς ήταν επικεφαλής εκτεταμένης κρατικής έρευνας που έγινε στη Ρωσία και αποκάλυψαν το σκάνδαλο των Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι. Πρόσφατα, είπε, ολοκλήρωσαν τις έρευνες για 1500 υποθέσεις σκανδάλων και ατασθαλιών στην περιοχή της Μόσχας και συμμετέχουν ως νομικοί σε αυτές τις διαδικασίες με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Ο αρχιστράτηγος Νικολάι Αντόσκιν, 75 χρόνων, πέταξε, σύμφωνα με το βιογραφικό του, με περισσότερα από 45 είδη πολεμικών αεροπλάνων και έλαβε μέρος σε πολέμους της χώρας του από το 1960 και μετά. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ο Νικολάι Αντόνσκιν έλαβε μέρος στην ηγετική ομάδα των πιλότων που έθεσαν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ.