Στην εποχή μας, ο αθλητισμός διαδραματίζει έναν ζωτικό ρόλο στη ζωή των νέων, προσφέροντας όχι μόνο φυσική υγεία αλλά και πολύτιμα διδάγματα για τη ζωή. Διαχρονικά η Ρυθμική Γυμναστική έχει καταφέρει να αγκαλιάσει τα όνειρα και τις ελπίδες πολλών νέων κοριτσιών. Μιλώντας για τον μαγικό κόσμο του αθλητισμού και την επίδρασή του στη ζωή των νέων, η Ολυμπιονίκης και προπονήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής, Άννα Κίμωνος, μας προσκαλεί να ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο της εκπληκτικής τέχνης και του αθλητισμού που αγαπά και εκπαιδεύει με συνέπεια και αφοσίωση, και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους, διδάσκοντας τους τις αξίες του αθλητισμού και της προσπάθειας.
Πώς ένα παιδί μπορεί να αγαπήσει τον Αθλητισμό;
“Ένα παιδί μπορεί να αγαπήσει τον αθλητισμό δίνοντας του ερεθίσματα και ευκαιρίες να γνωρίσει και να δοκιμάσει διάφορα αθλήματα. Σημαντικό είναι να υπάρχει σε κάθε δήμο η δυνατότητα ενασχόλησης με κάποια αθλήματα. Όπως επίσης και στο σχολείο, από το Δημοτικό κιόλας ο διορισμός Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού είναι απαραίτητος για την σωστή επισήμανση ταλέντων. Ξεκινώντας δειλά-δειλά με την Ρυθμική Γυμναστική με κέρδισε απόλυτα το γεγονός ότι περιλάμβανε μουσική, χορό, γυμναστικές ασκήσεις σε συνδυασμό με σχοινάκι, στεφάνι, μπάλα, κορίνες, κορδέλα. Η πολυμορφία του αθλήματος της Ρυθμικής είναι ελκυστική στα μικρά κοριτσάκια.”
Πόσες ώρες προπόνησης την ημέρα/εβδομάδα χρειάζονται;
“Σε αρχικό στάδιο και σε μορφή απλής ενασχόλησης με την Ρυθμική Γυμναστική, 2 φορές την εβδομάδα από 1μιση 2 ώρες είναι απόλυτα ικανοποιητικός χρόνος. Σε αθλήτριες αγωνιστικού επιπέδου πρωταθλητισμού, σίγουρα απαιτείται 4 με 5 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα.”
Τι μας προσφέρει ο αθλητισμός και τι μας κληρονομεί;
“Με την τακτική άσκηση και τις αθλητικές δραστηριότητες ενισχύουμε την υγεία μας. Ο αθλούμενος αποκτά καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερο έλεγχο του μυαλού του και πιο αποτελεσματική αποβολή του στρες. Επιπλέον, αποφεύγει κακές συνήθειες όπως το αλκοόλ ή το κάπνισμα, απολαμβάνοντας περισσότερο τις χαρές της ζωής. Η συμμετοχή σε ένα άθλημα ενισχύει την ευστροφία, αυτενέργεια και αποφασιστικότητα του αθλητή για να φτάσει στη νίκη. Ακόμη, ο αθλητισμός καλλιεργεί την ψυχή του ατόμου, διαμορφώνει το χαρακτήρα του, αφού αποκτά υπομονή, επιμονή, τόλμη και πειθαρχεία. Αυτές οι αρετές είναι απαραίτητα στοιχεία στον ‘’μεγάλο αγώνα της ζωής ‘’. Όλα αυτά πιστεύω ότι τα έχω κερδίσει από τον αθλητισμό.”
Έχεις κάποια συμβουλή που θέλεις να δώσεις στους γονείς των νέων;
“Σωστή επιλογή αθλήματος με βάση του σωματότυπου και τις δυνατότητες – δεξιοτεχνίες του παιδιού. Να εμπιστευτούν σωστούς Πτυχιούχους Γυμναστές με γνώσεις, εμπειρίες και όρεξη για το άθλημα που υπηρετούν. Υπομονή και πάνω από όλα να είναι κοντά και να στηρίζουν τα παιδιά, ακόμη και στις αποτυχίες.”
Τι διαφορετικό προσφέρει η πρόκληση της προπονητικής καριέρας από την αθλητική;
“Επειδή έχω ζήσει συμμετοχές σε μεγάλους αγώνες (Παγκόσμιους, Κοινοπολιτειακούς, κ.α.) και ως αθλήτρια και ως προπονήτρια, έχω διαπιστώσει ότι η θέση της προπονήτριας είναι πιο αγχωτική. Έχεις την αγωνία του αγώνα 2 και 3 φορές. Για την αθλήτρια, για τη χώρα σου, για την ομοσπονδία που σε στηρίζει, για σένα την ίδια αν έχεις κάνει σωστή δουλεία.”
Γιατί μπήκες στην προπονητική;
“Στην προπονητική μπήκα από τότε που ήμουν φοιτήτρια της Γυμναστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Συνέχισα και τελειώνοντας τις σπουδές ερχόμενη στην Κύπρο. Αγαπώ τον αθλητισμό, αγαπώ την Ρυθμική, και μου αρέσει να προσφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στα μικρά παιδιά.”
Τι θα άλλαζες για να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες στο άθλημα σου;
“Καλύτερα σύγχρονα γήπεδα προπόνησης, πλήρη εξοπλισμένα με το απαραίτητο αθλητικό υλικό με τις κατάλληλες προϋποθέσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Συχνότερη διεξαγωγή αγώνων για να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτούν εμπειρίες και αγωνιστικότητα. Κίνητρο για να συνεχίσουν και μετά το σχολείο.”
Υπάρχει αναγνώριση και εκτίμηση για το έργο που επιτελείς;
“Πιστεύω όχι όσο έπρεπε. Φυσικά, γίνονται κάποιες εκδηλώσεις και συναντήσεις από κάποιους φορείς, όπως η Κ.Ε.Σ.Ο.Α και ο Κ.Ο.Α, αλλά θα περίμενα μεγαλύτερη αναγνώριση κυρίως από το Κράτος και το αρμόδιο υπουργείο. Επαγγελματική αποκατάσταση σε όσους συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως τιμητική αναγνώριση θα το θεωρούσα απαραίτητο για τους κόπους, τις θυσίες, τον χρόνο και το χρήμα που ξοδεύει ένας αθλητής Ολυμπιακού επιπέδου.”
Πηγη :Cyprus Olympians