AM2V0603
AM2V0603

Ασχολείται με την δισκοβολία, ένα δύσκολο αγώνισμα, αλλά όχι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται εάν δεν το δοκιμάσει κανείς. Χρειάζεται όμως αρκετή προπόνηση όπως όλα τα ατομικά αθλήματα.

 

Ο Απόστολος Παρέλλης γεννήθηκε στην Λεμεσό και μεγάλωσε στην Λευκωσία.

Αποφοίτησε από την  Τεχνική Σχολή Λευκωσίας και ακόλουθος από το Ηράκλειο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Frederic στο κλάδο της  Μηχανολογία.

Η πρώτη φόρα που ασχολήθηκε  με τον αθλητισμό ήταν σε ηλικία 14 με 15 χρονών στους Περιφερικούς Αγώνες Γυμνασίων. Στην ηλικία των 17 ήρθε η πρώτη επιτυχία στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα όπου μέχρι τότε αγωνιζόταν και προπονητού στην Κύπρο. Όταν ξεκίνησε τις σπουδές του το 2006 μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης με προπονητή τον κύριο Δημήτρη Τσιράκο, όπου κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 αλλά και το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα. Το 2007 μια χρονιά σταθμός στην καριέρα του αφού κέρδισε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στο Ντέμπρετσεν όπου μέχρι σήμερα παραμένει το μοναδικό μετάλλιο της Κύπρου αλλά ήταν και μία χρονιά με 3 Παγκύπρια ρεκόρ. Αυτό ήταν η αρχή, ακολούθως το 2009, κέρδισε τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης με καινούργιο Παγκύπριο ρεκόρ και έγινε ο πρώτος αθλητής στην Κύπρο που πέρασε το φράγμα των 60μέτρων. Ακόμη ένα μεγάλο επίτευγμα ήταν η 4η θέση στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στην Ινδία αλλά και ακόμα μια 1η θέση στους Αγώνες Μικρών κρατών Ευρώπης το 2011. Την Ολυμπιακή χρονιά 2012, έκανε 5 Παγκύπρια ρεκόρ και κέρδισα το εισιτήριο για τους πρώτους Ολυμπιακούς στη ζωή μου. Στο Λονδίνο, έμεινε εκτός τελικού για μόλις εφτά εκατοστά, η συμμετοχή του όμως και μόνο αποτελούσε τεράστια επιτυχία για εκεινον, πόσο μάλλον και η 13η θέση στην τελική κατάταξη. Το 2014, η δεύτερη συμμετοχή του στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στη Γλασκώβης έφερε το πολυπόθητο μετάλλιο και εκεί γνώρισε την μάνατζερ μου, η οποία τον προώθησε στα Παγκόσμιας κλάσης Diamond Legue, όπου προσκαλούνται οι 12 καλύτεροι αθλητές. Το 2015 έλαβε μέρος σε 3 Diamond Legue, και ήρθε 6ος στο κόσμο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πεκίνο όπου το θεωρείτε και το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του μέχρι σήμερα.
Τα σημαντικότερα επιτεύγματα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο στην μέχρι στιγμής δραστηριότητα του όπως μας δήλωσε είναι τα ακόλουθα:

APOSTOLOS PARELLIS

Η πρώτη μεγάλη μου επιτυχία ήταν το μετάλλιο στο Ευρωπαικό  κάτω των 23 , που είναι και το μόνο μετάλλιο που έχει η Κύπρος σε αυτήν την διοργάνωση.

Επίσης, η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012, αλλά και τα 7 εκατοστά  που έμεινα εκτός τελικού.

Μετά από τον μεγάλο τραυματισμό που είχα το 2013, το 2014 μια πολύ καλή χρονιά, αφού μου βγήκε η καλή επίδοση και πήρα το Αργυρό μετάλλιο στη Γλασκώβη.

AM2V0174

Το 2015 ακόμα ένας σταθμός, αφού ξεκίνησα με 65.05 που ήταν και το όριο για τους Παγκόσμιους αγώνες, όπου κέρδισα και την 6η θέση.

Τώρα που συμμετέχεις ? η’ για πιο πράγμα προετοίμαζες.? Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στην Νότια Αφρική και προετοιμάζομαι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Κάνε μια σύντομη περιγραφή του ημερήσιου προγράμματος εκγύμνασης και σύγκρινε το σε σχέση της αγωνιστική περιόδου και προετοιμασίας:

Από τον Οκτώβρη μέχρι τον Αύγουστο κάνω συνέχεια προπόνηση, το πρώτο 4μηνό είναι πολύ δύσκολο καθώς είναι περίοδος φορτώματος όπως το λέμε εμείς οι ρίπτες. Κάνουμε προπόνηση αντοχής σε ρίψεις και βάρη με αρκετές επαναλήψεις. Το δεύτερο τετράμηνο, επειδή είναι και προπόνηση και αγώνες είναι αρκετά πιο δύσκολο καθώς η ένταση και η κούραση αυξάνεται και επίσης τα ταξίδια που είναι πολύ κουραστικά ειδικά σε μακρινές χώρες. Το τελευταίο τρίμηνο έχουμε πιο πολλούς αγώνες, και είναι εδώ που πρέπει να αποδείξεις ότι πήγε καλά η χρονιά χωρίς τραυματισμούς.

AM2V0270

Ο ρόλος που υπήρξε για σένα η οικογένεια και φίλοι στην όλη σου πορεία και προσπάθεια:

Η οικογένεια και οι φίλοι είναι για όλους τους ανθρώπους πολύ σημαντικοί αλλά για μας που έχουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμά είναι ακόμα πιο σημαντικοί. Ο λόγος είναι ότι ένας αθλητής ψηλού επιπέδου στερείτε πολλά απλά πράγματα καθημερινότητάς. Δεν μπορώ για παράδειγμα να ξενυχτίσω σε ένα κλαμπ ή να πάω ένα διήμερο με την οικογένεια μου. Η προπόνηση απαιτεί όλο μας τον χρόνο και έτσι χρειαζόμαστε ανθρώπου δίπλα μας που να μας καταλαβαίνουν και να μας στηρίζουν. Το 2015 ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά στην καριέρα μου αλλά και στην ζωή μου καθώς τον Ιούνιο έγινα μπαμπάς και η κόρη μου είναι ένα πρωτόγνωρο και πολύ όμορφο «επίτευγμα»

 

Μελλοντική στόχοι:

Πρώτα απ’ όλα θέλω να είμαι υγιείς μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και να εξασφαλίσω επίσημα το όριο για να κάνω περήφανους την οικογένεια μου τους φίλους μου αλλά και την πατρίδα μου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μου ΟΠΑΠ Κύπρου, ΝΙΚΕ, Sci-MX, EshopforSports.com αλλά και τους υποστηρικτές ΚΟΕΑΣ, ΚΟΑ, ΚΟΕ και ΓΣΠ.

AM2V0296

Συμβουλευτικά για τους νέους –

Πια είναι τα ωφέλει? Τα οφέλη ενός αθλητή είναι ότι γυμνάζεσαι, μένεις συγκεντρωμένος στους στόχους σου, δεν παρασύρεσαι εύκολα και κάνεις αυτό που αγαπάς επάγγελμα.

 

Πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητας σου μέσα από το αθλητισμό και πιο το έργο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο?

 

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο αθλητής είναι πρότυπο για τους νέους. Για να είσαι αθλητής πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι πειθαρχημένος και για να το έχεις αυτό χρειάζεται δύναμη, υπομονή και επιμονή. Θεωρώ ότι αν κάποιος ασχοληθεί με τον αθλητισμό είτε σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά καθώς μαθαίνει μέσα από τον αθλητισμό ότι η ζωή είναι δύσκολη με επιτυχίες, αποτυχίες στόχους και προσδοκίες. Σαν αθλητής μπορείς να προσφέρεις στην χώρα σου με τις επιτυχίες σου αλλά και να νιώθεις υπερήφανος κάθε φορά που αγωνίζεσαι με τα χρώματα της χώρας σου με στόχο να ακούσεις τον εθνικό ύμνο στο βάθρο.

AM2V0312 AM2V0311
Ο Σύγχρονος αθλητής.

Τι λείπει σε σχέση με το εξωτερικό από τον αθλητισμό τις Κύπρου?

Το ΓΣΠ, είναι ένα πολύ καλό γήπεδο, και εγώ προσωπικά πιστεύω είναι το καλύτερο στην Κύπρο καθώς είναι άρτια διαμορφωμένο με όλες τις πρόνοιες που απαιτούνται.

Εξιχρονίζεται  συνέχεια και έτσι βοηθά τους αθλητές του αλλά και πολλούς άλλους αθλητές που επιλέγουν την Κύπρο για να έρθουν να κάνουν την προετοιμασία τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν πιστεύω ότι μας λείπει κάτι απλά είναι θέμα της νοοτροπίας μας που είναι διαφορετική.
Τι πράγματα θα έπρεπε να γίνου, ώστε να εκσυγχρονιστούν να για να βελτιωθούν η συνθήκες και η χώροι άθλησης?

 

Ο σύγχρονος εξοπλισμός κάνει πιο εύκολό το έργο των αθλητών αλλά και των προπονητών τους.

AM2V0197

Τι απαιτητέ να γίνει ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των αθλητών? & Τι χρειάζεται να βελτιωθεί ώστε το επίπεδο αναγνώρισης προσφοράς και η προώθηση των Αθλητών στην Κύπρο?

 

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεις. Για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των αθλητών θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή κυρίως από τα ΜΜΕ στο στίβο και στα άλλα αθλήματα και να αναγνωριστεί η προσφορά μας στην πατρίδα. Γίνεται μια καλή δουλεία από ότι ακούω στα σχολεία που είναι πολύ σημαντικό, γιατί πρέπει η ολυμπιακή παιδεία να καλλιεργηθεί από νεαρές ηλικίες στα παιδία και οι σωστές αξίες του αθλητισμού.

Για παράδειγμα, οι παγκύπριοι αγώνες που γίνονται στην Κύπρο κάθε χρόνο θα ήταν καλό να προβάλλονται/ διαφημίζονται από την τηλεόραση ούτως ώστε ο κόσμος να έχει την δυνατότητα να γνωρίσει διάφορα αθλήματα και να παρευρεθεί στους αγώνες.

Καλό θα ήταν εάν δινόταν και πάλι η αθλητική αποκατάσταση ή κάποιο άλλο δυνατό κίνητρο για να δώσει περισσότερη ώθηση, γιατί οι αθλητές αρχίζουν να ασχολούνται αλλά σταματάνε νωρίς για να βρουν μια κανονική δουλειά αφού δεν μπορούν να ζήσουν με τα λιγοστά χρήματα. Δεν είναι όπως το ποδόσφαιρό που παίρνεις μισθό είτε αγωνιστείς είτε όχι. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι φορείς.

 

Action In Sports

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Action In Sports