closing ceremony 2
closing ceremony 2

Να δοθούν τα κίνητρα από τους αρμόδιους…

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)

 

Οι 16οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης έχουν πλέον καταγραφεί στην ιστορία. Το βράδυ του Σαββάτου (6/6/15) το Ρέικιαβικ αποχαιρέτησε τις αποστολές των άλλων 8 χωρών που έλαβαν μέρος και παρέδωσε τη σημαία στο Σαν Μαρίνο για την 17η διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί εκεί το 2017. Με τις καιρικές συνθήκες να αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης σε όλους τους απεσταλμένους των άλλων αποστολών, εξαιτίας του πολύ κρύου αέρα και του τσουχτερού κρύου (χαμηλότερες θερμοκρασίες της τελευταίας 50ετίας για την εποχή), η Κύπρος τελικά δεν πάγωσε όπως θα προσδοκούσαν κάποιοι (εντός και εκτός συνόρων). Με παρουσία μόλις 55 αθλητών, από τις μικρότερες αποστολές στην ιστορία, με την απουσία των ομαδικών αθλημάτων και των πρωτοκλασάτων αθλητών του στίβου, αλλά και δύο σημαντικότατων απουσιών στην κολύμβηση, ο τελικός απολογισμός των 20 χρυσών, 16 αργυρών και 16 χάλκινων μεταλλίων αφήνει ικανοποιημένη την ηγεσία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

«Σε γενικές γραμμές μάς αφήνει ικανοποιημένους η παρουσία μας σε αυτούς τους αγώνες, σύμφωνα με την ομάδα που φέραμε στην Ισλανδία. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ήταν λίγο – πολύ τα αναμενόμενα. Τα παιδιά που αγωνίστηκαν έκαναν ό,τι μπορούσαν, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και ίσως να μπορούσαμε για κάτι περισσότερο σε κάποια από αυτά. Όμως, γενικά είμαστε ικανοποιημένοι. Για μας, ως ΚΟΕ, είναι πολύ σημαντικό το ότι η συνεργασία με όλες τις αποστολές των ομοσπονδιών μας ήταν πάρα πολύ καλή και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι για την πλήρη συνεννόηση που είχαμε στη διάρκεια των αγώνων», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στο Ρέικιαβικ, γενική διευθύντρια της ΚΟΕ, Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη.

 

Η ΚΟΕ πώς θέλει να προσεγγίσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης και το μέλλον μας σε αυτήν;

«Δεν είναι απλώς θέμα της ΚΟΕ αυτοί οι αγώνες. Θα πρέπει η Πολιτεία και οι Ομοσπονδίες να αναπτύξουν μία κοινή εθνική πολιτική, για την ανάπτυξη των αθλημάτων μας και των αθλητών μας. Πιστεύω ότι οι ΑΜΚΕ δίνουν την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να συγκρίνουν τις δυνατότητές τους με άλλους αθλητές και τους βοηθούν πολύ στη βελτίωσή τους. Γι’ αυτό θα πρέπει καθημερινά να χτίζουμε αθλητές για το μέλλον και να μην μένουμε στο τι διαθέτουμε τώρα στη βιτρίνα. Ο αθλητισμός στην Κύπρο θα πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο και γι’ αυτό λέω πως πρέπει να χαραχτεί μία εθνική πολιτική, στην οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν και πάλι τα κίνητρα για τους ΑΜΚΕ, για να μπορούν να βάλουν και οι ομοσπονδίες και οι αθλητές στόχους. Πιστεύω πως αυτό θα βοηθήσει όλους για να ανέβει το επίπεδο του κυπριακού αθλητισμού, παράλληλα με την περισσότερη προσοχή που θα πρέπει να δοθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα όλων των ομοσπονδιών. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο ποιους αθλητές θα διαλέξουμε για να τους πάρουμε σε αγώνες, αλλά να δημιουργήσουμε βάση σε κάθε άθλημα και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη νέα γενιά. Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία και χάραξη εθνικής πολιτικής, όχι μόνο για τους ΑΜΚΕ, αλλά και για σημαντικές άλλες διοργανώσεις στις οποίες η Κύπρος καλείται να εκπροσωπηθεί», ήταν η απάντηση της κ. Πιπερίδου.

 

Σε ό,τι αφορά τα οκτώ αθλήματα ξεχωριστά, σε κάποια υπήρξε το αναμενόμενο, σε κάποια καλύτερη παρουσία και σε κάποια όχι. Ωστόσο, προτιμήσαμε να δώσουμε και πάλι τον λόγο στους επικεφαλής των αθλημάτων για να μας κάνουν τον τελικό απολογισμό για τους αγώνες.

 

ΣΤΙΒΟΣ: 10-11-5

«Είναι γνωστό πως δεν ήρθαμε με πλήρη δύναμη στο Ρέικιαβικ. Ο στίβος έχει επιτυχημένες ρίζες διαχρονικά στους ΑΜΚΕ. Ακόμα και αθλητές μας που δεν είναι οι κορυφαίοι στην Κύπρο, σε κάποια αθλήματα στους ΑΜΚΕ μπορούν να κερδίσουν. Τα 10 χρυσά μετάλλια δεν ήταν αυτά που περιμέναμε ακριβώς, αλλά 2-3 παραπάνω, τα οποία με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να φτάσουμε. Γενικά είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα στο Ρέικιαβικ, χωρίς να ξεχνάμε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το διαπεραστικό κρύο, που ήταν μεγάλος αντίπαλος για τους αθλητές και ιδιαίτερα για τους δικούς μας που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες», μας ανέφερε ο επικεφαλής του στίβου Ανδρέας Γεωργιάδης.

 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: 7-1-4

«Για τους άνδρες τα είπαμε σε προηγούμενη συνέντευξη, αφού μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους με 7 στα 8 διεκδικήσιμα χρυσά. Για τις γυναίκες αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως έκαναν μέτρια εμφάνιση, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιδόσεις που είχαν πριν έρθουν στους αγώνες. Κι είναι κρίμα που δεν μπόρεσαν να αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, γιατί με τις βαθμολογίες που κρίθηκαν κάποια μετάλλια είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάποια από αυτά. Είμαστε απογοητευμένοι για την εμφάνιση των κοριτσιών και θα πρέπει να δούμε τι φταίει. Υπάρχουν κορίτσια, δύο 15χρονα και δύο 13χρονα, που μπορούν σιγά-σιγά να μπουν στην ομάδα, αφού έχουν τα προσόντα για μελλοντικές επιτυχίες», μας είπε ανάμεσα σε άλλα ο επικεφαλής της ενόργανης γυμναστικής, Γιώργος Γεωργίου.

 

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: 1-1-1

«Τα αποτελέσματα στο τένις μάς αφήνουν πολύ ικανοποιημένους, αφού κατακτήσαμε μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες που μετείχαμε, εκτός από αυτήν των ανδρών. Και δυστυχώς η κλήρωση μας έφερε αντιμέτωπους στα προημιτελικά με τους δύο αθλητές που πήγαν στον τελικό, με τον Ρεκουντέρ να κερδίζει τον τίτλο. Ακόμα και η κλήρωση της Ραλούκα δεν ήταν ευνοϊκή, αφού ήταν με διαφορά η δεύτερη καλύτερη του τουρνουά, όμως έπεσε πάνω στη Νο89 του κόσμου στα ημιτελικά. Φτάσαμε σε δύο τελικούς, κατακτήσαμε αυτόν στο μικτό διπλό και χάσαμε τον άλλο. Πιστεύω ότι στο 80% πετύχαμε τους στόχους μας και είμαστε ικανοποιημένοι από την παρουσία των παιδιών, τα οποία έδωσαν τον καλύτερο εαυτός τους ολόκληρη την εβδομάδα, σε μία πολύ δύσκολη επιφάνεια», μας δήλωσε ο προπονητής των παιδιών της αντισφαίρισης, Δημήτρης Ηροδότου.

 

ΤΖΟΥΝΤΟ: 1-1-0

«Περίμενα πως θα κατακτούσαμε και τα δύο χρυσά στα κιλά τα οποία αγωνιστήκαμε, όμως η απειρία του Ρόμπερτ (Νικόλα) τον έφερε να παίζει αμυντικά στον τελικό απέναντι σε έναν αντίπαλο τον οποίο μπορούσε να νικήσει. Ο Ανδρέας (Κρασσάς) έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά και με όπλο την εμπειρία του καθάρισε τα παιχνίδια του και πήρε το χρυσό. Γενικά είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση και των δύο παιδιών», μας ανέφερε ο προπονητής του τζούντο Θεόδωρος Μανδρίδης.

 

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: 1-0-2

«Ήμασταν μία πενταμελής αποστολή και κατακτήσαμε τρία μετάλλια, κάτι το οποίο ήταν στα πλαίσια που είχαμε υπολογίσει. Θα μπορούσαμε να κάναμε το 1-2 στο σκιτ, αφού ο Στέφανος έκανε 123/125, που είναι ατομικό ρεκόρ και ρεκόρ αγώνων, δείχνοντας πως η σκοποβολή έχει μεγάλο βάθος και μπορεί να στηριχθεί σε επιτυχίες και στους νεαρούς αθλητές της. Ο σταθερός στόχος είναι κάπως απρόβλεπτος, αφού ο τελικός κρίνεται από το ποιος αθλητής θα βρεθεί στη μέρα του. Μπορεί η Λουίζα να έμεινε εκτός τελικού, όμως είναι νεαρή αθλήτρια και η εμπειρία που αποκόμισε με τη συμμετοχή της στους ΑΜΚΕ θα τη βοηθήσει πάρα πολύ, αφού έχει τα προσόντα. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι για την παρουσία της σκοποβολής και καλό ήταν να περιλαμβάνονταν όλα τα αγωνίσματά της στους αγώνες», ήταν κάποια από τα λόγια της επικεφαλής της σκοποβολής στην Ισλανδία, Δώρας Κυριάκου.

 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: 0-2-1

«Αναλόγως των αθλητών που πήραμε στην Ισλανδία και του επιπέδου των άλλων αθλητών, είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Ο Κονναρής θα μπορούσε να έπαιρνε το χρυσό στα 200μ. ύπτιο, αφού το έχασε στην τελευταία χεριά, ενώ και η Σωτηρία θα μπορούσε να έμπαινε στα μετάλλια στα 100μ. πεταλούδα, χάνοντας το χάλκινο για χιλιοστά. Πιστεύω πως η κολύμβηση θα πρέπει να προετοιμάζεται καλύτερα για τους συγκεκριμένους αγώνες, κάνοντας πολύ πιο σωστό προγραμματισμό. Αυτοί οι αγώνες είναι εφαλτήριο για πολλούς αθλητές για μεγαλύτερης εμβέλειας διοργανώσεις. Δεν είναι της παρούσης για να προβώ στην ανάλυση που θέλω να κάνω, αλλά θα πρέπει να δοθεί η σωστή σημασία από τους υπεύθυνους», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο επικεφαλής της κολυμβητικής μας ομάδας Σταύρος Μιχαηλίδης.

 

ΕΠΙΤΡ. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: 0-0-2

«Δυστυχώς κάναμε το ίδιο όπως στους προηγούμενους ΑΜΚΕ, με δύο χάλκινα μετάλλια, αφού περίμενα κάτι καλύτερο από τον Μάριο φέτος. Θα ήθελα να τονίσω ότι προετοιμάσαμε την ομάδα με τους Μάριο Γιάγκου και Χρίστο Χριστόνοφ, όμως ο Χρίστος τραυματίστηκε τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των αγώνων και υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε την ομάδα. Σίγουρα μπορούσαμε για κάτι καλύτερο, όμως να μην ξεχνάμε πως το Μονακό έφερε έναν Γάλλο παίκτη με πολλά πρωταθλήματα Γαλλίας και διακρίσεις στο εξωτερικό, που ήταν στους Τοπ-20 του κόσμου, ενώ αρκετές ομάδες γεμίζουν τις ομάδες τους με Ασιάτες. Εμείς παίζουμε με δικά μας παιδιά και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και τα όσα πετυχαίνουν», μας είπε ο προπονητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Άντριαν Σιμιόν.

 

ΜΠΙΤΣ – ΒΟΛΕΪ: 0-0-1

«Σίγουρα ο τελικός απολογισμός δεν μας αφήνει ικανοποιημένους, αλλά οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το διαπεραστικό κρύο και σίγουρα επηρέασαν πάρα πολύ τα παιδιά, τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αρρώστιες ή τους μυικούς τραυματισμούς τους. Δεν παίξαμε αυτό που μπορούσαμε εξαιτίας των πιο πάνω, όμως τα παιδιά προσπάθησαν, έδωσαν σε κάθε παιχνίδι ό,τι μπορούσαν και δυστυχώς αυτό μάς χάρισε μόνο ένα χάλκινο μετάλλιο στους άνδρες. Ωστόσο, είμαι σίγουρος πως το μπιτς βόλεϊ θα επανέλθει και θα προσφέρει ξανά τις διακρίσεις που μας συνήθισε», μας ανέφερε ο προπονητής των εθνικών μας ομάδων μπιτς – βόλεϊ, Μανώλης Ρουμελιώτης.

 

* Θα ήταν παράλειψή μας να μην εκθειάσουμε την προσπάθεια της ιατρικής και φυσικοθεραπευτικής ομάδας που βρέθηκε στο Ρέικιαβικ. Ο γιατρός Κώστας Σχίζας και οι φυσικοθεραπευτές Χρίστος Μίτας, Νίκος Ζένιος και Αγγέλικα Κυριακίδου έδιναν τον δικό τους καθημερινό αγώνα για να επαναφέρουν τα παιδιά σε καλή φυσική κατάσταση, έπειτα από τις επίπονες προσπάθειές τους στα αγωνίσματά τους και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να καταπολεμηθούν οι μυικοί τραυματισμοί, ιδιαίτερα σε τόσο τσουχτερό κρύο.

 

* Φωτογραφίες: Σελήνη – Αλεξία Χριστοδούλου.

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube