10339670 527926347329319 364047698124478034 n
10339670 527926347329319 364047698124478034 n

.

Νεκταρία Παναγή

Ηλικία 24  Ημερ. γέννησης 20/03/1990

Που μεγάλωσες (Πόλη) Δασάκι Άχνας

Που πηγές σχολειό ,Δημοτικό ,Γυμνάσιο, Λύκειο, Σπουδές.

Αποφοίτησα από το Δημοτικό σχολείο Δασάκι Άχνας, από όπου κατάγομαι, από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου και από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας.  Όσον αφορά τις σπουδές, αποφοίτησα φέτος από το τμήμα Επιστημών της Αγωγής- Δημοτική εκπαίδευση, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συμμετοχή σου στο σχολειό ,Δημοτικό ,Γυμνάσιο, Λύκειο, Σπουδές σε αθλητικές δραστηριότητες ,και εάν βραβεύτηκες ,τι;

Με το άλμα σε μήκος ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στα εννιά μου χρόνια, τετάρτη δημοτικού και με παρότρυνση του δασκάλου γυμναστικής, εκπροσώπησα το σχολείο μου στους περιφερειακούς αγώνες στο άλμα του μήκους και κέρδισα. Αυτό έγινε και για τα επόμενα χρόνια στο δημοτικό. Στο γυμνάσιο κέρδισα τους Παγκύπριους αγώνες δύο φορές και πήρα ένα αργυρό μετάλλιο στους Πανελλήνιους μαθητικούς. Στα χρόνια που ακολούθησαν στο Λύκειο, κέρδισα δύο φορές τους Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες. Ταυτόχρονα, ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το μήκος και εκτός σχολείου.

Πότε και που ήταν η πρώτη φόρα που ασχολήθηκες με τον αθλητισμό. 9 χρονών στους Περιφερειακούς αγώνες στίβου όπου εκπροσώπησα το σχολείο μου.

 

Η Συνέχεια της σχέσης σου με τον αθλητισμό. Επαγγελματικά ξεκίνησα αθλητισμό με τον Γιώργο Σκέντερ όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου και συνεχίζω μέχρι σήμερα.

Πρώτη επίσημη συμμετοχή σε άθλημα. Όταν ήμουν 17 χρόνων κέρδισα το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες μικρών κρατών Ευρώπης.

 

Η πρώτη βράβευση σου.

Το πρώτο μου μετάλλιο ήταν όταν κέρδισα τους Περιφερειακούς αγώνες, εννιά χρόνων.

 

Μια χρονολογικά ιστορική διαδρομή της αθλητικής σου δραστηριότητας μέχρι σήμερα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο κέρδισα Παγκύπρια πρωταθλήματα κάτω των 17 χρόνων, κάτω των 19 χρόνων και ανδρών γυναικών. Σε διεθνές επίπεδο το 2007 κέρδισα Παγκόσμιους αγώνες νήσων και συμμετείχα σε Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 17 χρόνων. Κέρδισα τους ΑΜΚΕ για τέσσερεις συνεχόμενες φορές, το 2007, το 2009, το 2011 και το 2013. το 2009 συμμετείχα ακόμα στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες και κατατάγηκα πέμπτη στους Μεσογειακούς αγώνες στην Πεσκάρα της Ιταλίας, ενώ το 2010 δεν αγωνίστηκα καθόλου, αφού τραυματίστηκα και έχασα τη χρονιά. Το 2011 μπήκα στον τελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 23 χρόνων. Το 2012 συμμετείχα στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες ανδρών γυναικών και για λίγο έχασα τον τελικό. Ακόμα, με επίδοση 6.56 έχασα για 9 εκατοστά τη συμμετοχή μου στην ολυμπιάδα του Λονδίνου. Το 2013 κέρδισα το Ευρωπαϊκό κύπελλο ομάδων της δεύτερης κατηγορίας και το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες στη Μερσίνα της Τουρκίας.

 

Σταθμός για αναφορά των σημαντικότερων επιτευγμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο στην μέχρι στιγμής δραστηριότητα σου.

Η σημαντικότερη επιτυχία στη μέχρι τώρα πορεία μου στον αθλητισμό ήταν το χρυσό μετάλλιο πέρσι το 2013 στους μεσογειακούς αγώνες και η συμμετοχή μου στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών γυναικών το 2012 οπού για λίγο έμεινα εκτός τελικού.

 

Τώρα που συμμετέχεις ή για πιο πράγμα προετοιμάζεσαι; Μετά τους Κοινοπολιτειακούς αγώνες σταθμός είναι το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών γυναικών του θα γίνει στις 12 με 17 Αυγούστου στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Κάνε μια σύντομη περιγραφή του ημερήσιου προγράμματος εκγύμνασης και σύγκρινε το σε σχέση της αγωνιστική περιόδου και προετοιμασίας. Το καθημερινό μου πρόγραμμα μέχρι και φέτος που αποφοίτησα, ήταν πρωινές ή απογευματινές προπονήσεις ανάλογα με τις υποχρεώσεις μου στο πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και γίνεται συνήθως σε περίοδο γιορτών ή καλοκαιριού έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε διπλές προπονήσεις πρωί και απόγευμα, ενώ στην αγωνιστική περίοδο οι προπονήσεις είναι τέτοιες ώστε να μην κουράζομαι πολύ αλλά να διατηρώ το επίπεδο στο οποίο βρίσκομαι.

 

Ο ρόλος που υπήρξε για σένα η οικογένεια και φίλοι στην όλη σου πορεία και προσπάθεια.

Η οικογένειά μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα με στηρίζουν και είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα και το κυριότερο είναι εκεί στα δύσκολα και τους ευχαριστώ πραγματικά γιατί χωρίς αυτούς δε θα μπορούσα να βρίσκομαι εδώ. Βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστώ και στον προπονητή μου που χωρίς αυτόν καμιά μου επιτυχία δε θα ήταν πραγματικότητα.

 

Μελλοντική στόχοι.

Ο πιο σημαντικός στόχος είναι η Ολυμπιάδα της Βραζιλίας το 2016. Από εκεί και πέρα στόχος κάθε χρονιάς είναι οι καλές επιδόσεις σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα, μεσογειακοί αγώνες, κοινοπολιτειακοί αγώνες κ.π.λ.

 

Συμβουλευτικά για τους νέους.

Αυτό που σίγουρα μου έμαθε ο αθλητισμός είναι να πιστεύω στις δυνατότητές μου χωρίς να τις υπερεκτιμώ και πως όταν θέλεις κάτι πολύ και προσπαθήσεις γι αυτό τότε θα τα καταφέρεις. συνεπώς αν έχω μια συμβουλή για τους νέους είναι να προσπαθούν με όλο τους το είναι γι αυτό που αγαπούν να κάνουν.

 

Τι είναι το σπορ που ασχολείσαι, Πια είναι τα ωφέλει, Πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητας σου μέσα από το αθλητισμό και πιο το έργο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Το άλμα σε μήκος είναι ένα αρκετά δύσκολο αγώνισμα γιατί συνδυάζει τεχνική δύναμη, και ταχύτητα μαζί. Γι αυτό είναι και ένα τόσο συναρπαστικό και αγαπημένο  αγώνισμα για τον φίλαθλο κόσμο. Ο αθλητισμός γενικότερα είναι υγεία και τα καλά που προσφέρει είναι αμέτρητα. Μέσα από την ενασχόλησή μου με τον στίβο έμαθα να είμαι πιο υπεύθυνη, να είμαι ανεξάρτητο άτομο και να βάζω ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά μου λόγω του πιεστικού προγράμματος. Ακόμα μέσα από τον αθλητισμό έμαθα να έχω αυτοπειθαρχία, υπομονή, επιμονή και αυτοπεποίθηση.

 

Ο Σύγχρονος αθλητής.  Ένας πρωταθλητής σήμερα πρέπει να έχει μια ομάδα που να τον στηρίζει για να μπορεί να ανταποκριθεί όσο καλύτερα μπορεί στον αγώνα του.   Πέραν από την προπόνηση είναι εξίσου σημαντικό ο αθλητής να φροντίζει την αποθεραπεία του, το μασάζ του και τη διατροφή του.  Εξίσου σημαντικό είναι οι πρωταθλητές να στηρίζονται από την πολιτεία και να αναγνωρίζεται η προσπάθεια και το έργο τους.  Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω το χορηγό μου, την ΟΠΑΠ Κύπρου, για την πολύ σημαντική στήριξη που μου δίνει και που βρίσκεται στο πλευρό των πρωταθλητών.

 

Τι λείπει σε σχέση με το εξωτερικό από τον αθλητισμό τις Κύπρου; Τι πράγματα θα έπρεπε να γίνουν, ώστε να εκσυγχρονιστούν να για να βελτιωθούν η συνθήκες και οι χώροι άθλησης;

Το ΓΣΠ το οποίο είναι εθνικό στάδιο στίβου και εκεί γυμνάζεται η εθνική ομάδα έχει αρκετά καλές εγκαταστάσεις και πολλοί αθλητές από το εξωτερικό έρχονται για προετοιμασία στο ΓΣΠ.  Αυτό που θα ήταν καλό να γίνει είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πρωταθλητές στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του γηπέδου ώστε να μην εμποδίζεται η προσπάθειά τους.

 

Τι απαιτείται να γίνει ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των αθλητών και των διάφορων αθλημάτων μέσα σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο.

Να δοθεί η ανάλογη προσοχή σε κάθε αγώνισμα.  Θεωρώ ότι ο στίβος έχει τιμήσει πολλές φορές την Κύπρο στο εξωτερικό σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο και προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στο φίλαθλο κόσμο.  Πολλοί είναι αυτοί που αγαπούν και παρακολουθούν τους αθλητές του στίβου και άλλων αθλημάτων στην Κύπρο.  Αυτό που μας αδικεί πιστεύω είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρά μόνο κάποιους μήνες.

 

Τι χρειάζεται να βελτιωθεί ώστε το επίπεδο αναγνώρισης προσφοράς και η προώθηση των Αθλητών στην Κύπρο.

Ο ρόλος των αθλητών μέσα στον αθλητικό κόσμο, πρέπει να είναι καταλυτικός ώστε να πρεσβεύεται το αθλητικό γίγνεσθαι και το ολυμπιακό ιδεώδες από αθλητές που έχουν κάνει σημαντική πορεία στην καριέρα τους.  Όσον αφορά τον ρόλο των αθλητών στην κοινωνία, θα πρέπει οι αθλητές να αξιοποιούνται στην ειδικότητά τους, ούτως ώστε να επιβραβεύονται για το σημαντικό έργο τους στον αθλητισμό κι ακόμα για να προσφέρουν στον τομέα που είναι εξειδικευμένοι, είτε αυτός αφορά τον αθλητισμό, είτε είναι έξω από αυτόν.

Η ACTION IN SPORTS ευχάριστα την Νεκταρία Παναγή για την συνέντευξη αυτή και της εύχεται καλή συνέχεια.

.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube