Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edge Hill δείχνει το μέγεθος της κατάχρησης στον αθλητισμό και απαιτεί πολιτιστικές αλλαγές

Νέα έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Edge Hill, αποκάλυψε για πρώτη φορά την κλίμακα της βίας κατά των παιδιών στον αθλητισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μελέτη, που ονομάζεται Child Abuse in Sport: European Statistics (CASES), διευθύνεται από τον Mike Hartill στο Edge Hill (Ηνωμένο Βασίλειο) και την Bettina Rulofs στο Πανεπιστήμιο Wuppertal (Γερμανία) με τη βοήθεια συναδέλφων από όλη την Ευρώπη. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 10.302 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Είναι η πρώτη τέτοια μελέτη αυτής της κλίμακας και η πρώτη μελέτη επιπολασμού αυτού του είδους στον αθλητισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες εταίρους. Η μελέτη διερεύνησε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους αθλητές από τη λεκτική παρενόχληση και τη σωματική βία μέχρι τη σεξουαλική κακοποίηση και παραμέληση.

Τα βασικά ευρήματα δείχνουν ότι:

 • Το 65% των ενηλίκων (ηλικίας 18-30 ετών) ανέφεραν ότι βίωσαν ψυχολογική βία ως παιδιά.
 • Το 44% ανέφερε ότι είχε υποστεί σωματική βία μέσα στον αθλητισμό ως παιδιά.
 • Παραμέληση βίωσε το 37% των ερωτηθέντων.
 • Το 35% ανέφερε ότι βίωσε σεξουαλική βία χωρίς επαφή.
 • Το 20% ανέφερε σεξουαλική βία εξ επαφής.
 • Ο επιπολασμός της διαπροσωπικής βίας κατά των παιδιών είναι ο χαμηλότερος για τους ερωτηθέντες στον ψυχαγωγικό αθλητισμό (68 τοις εκατό) και ο υψηλότερος για εκείνους που αγωνίστηκαν σε διεθνή αθλήματα (84 τοις εκατό)
 • Τα παιδιά που ανήκουν σε ηθικές μειονοτικές ομάδες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κακοποίηση σε ποσοστό 76,9%.
 • Τα στοιχεία για κάθε μορφή διαπροσωπικής βίας ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια μεταξύ των χωρών, υποδηλώνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό σε μία χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα της διαπροσωπικής βίας κατά των παιδιών στον αθλητισμό, ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τη συχνότητα εμφάνισης στη γενική κοινότητα σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται θετικά την εμπειρία τους από τον αθλητισμό ως παιδιά, ο αθλητισμός δεν είναι απρόσβλητος από τη βία κατά των παιδιών και αυτή είναι μια έγκαιρη έρευνα για να υπενθυμίσει στους αθλητικούς οργανισμούς ότι πρέπει να εφαρμόζουν ισχυρές πολιτικές προστασίας για να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά προστατεύονται από τη βία και την κακοποίηση, σύμφωνα με οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edge Hill που εργάστηκαν για την έκθεση.

Ο καθηγητής Μάικ Χάρτιλ

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού Μάικ Χάρτιλ ηγήθηκε της μελέτης. Είπε: «Τα ευρήματά μας προκαλούν προφανώς μεγάλη ανησυχία. Έχουμε δει μια σειρά από υψηλού προφίλ περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών στον αθλητισμό τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε την κλίμακα του προβλήματος με μεγαλύτερη σαφήνεια.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτές οι εμπειρίες είναι κοινές στον τομέα του αθλητισμού που υποτίθεται ότι παρέχει στα παιδιά έναν θετικό και υγιή χώρο».

Ενώ διαπιστώθηκε ότι το 85% των ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν θετική εμπειρία στον αθλητισμό ως παιδιά, τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία εμπειρία διαπροσωπικής βίας εντός του αθλητισμού πριν κλείσουν τα 18.

Ο καθηγητής Hartill – ο οποίος είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Παιδικής Προστασίας και Προστασίας στον Αθλητισμό (CPSS) του Edge Hill, πρόσθεσε: «Δυστυχώς, αυτά τα ευρήματα δείχνουν έναν τομέα που έχει κάνει πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει βαθιά ριζωμένα ζητήματα στον αθλητισμό. Αυτοί που διέπουν τον αθλητισμό στην Ευρώπη πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από την παραγωγή πολιτικής. Το πρόβλημα τελικά έχει τις ρίζες του στη φύση των σχέσεων μεταξύ ενηλίκων και παιδιών στον αθλητισμό.

«Αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στους αθλητικούς οργανισμούς για να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν. Μας ενθαρρύνει η υποστήριξη που είχε το έργο από τους αθλητικούς μας εταίρους και ελπίζουμε ότι η έκθεσή μας είναι μια καλή αφετηρία για μια πολιτιστική αλλαγή στον αθλητισμό.

«Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτύξουμε εκπαιδευτικούς πόρους με και για τον τομέα του αθλητισμού με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης αυτού του ζητήματος στους εταίρους της βάσης και στους συνδεδεμένους φορείς του. Τελικά, η μελέτη στοχεύει να παράσχει γνώσεις και να αναπτύξει πόρους για τον τομέα του αθλητισμού που θα στηρίξουν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών».

Δρ Μέλανι Λανγκ

Η Dr Melanie Lang, Αναγνώστρια στην Προστασία του Παιδιού στον Αθλητισμό και η εθνική επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου στο έργο, είπε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία στον αθλητισμό, έχοντας μέτρα ασφαλείας πριν από 20 χρόνια. Το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θυμούνται τις εμπειρίες τους στον αθλητισμό ως θετικές δείχνει ότι το δυναμικό άθλημα πρέπει να κάνει καλό. Ωστόσο, τα δεδομένα από αυτήν τη μελέτη δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου πολλοί αθλητικοί οργανισμοί εργάζονται ήδη σκληρά για να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή στον αθλητισμό.

Το επόμενο βήμα είναι να ενσωματωθούν πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα των παιδιών στον αθλητισμό και να διασφαλιστεί ότι η ευημερία των παιδιών και μάλιστα όλων των αθλητών βρίσκεται στο επίκεντρο της αθλητικής πρακτικής».

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια συνεργασία με επτά πανεπιστήμια και τρεις αθλητικούς εταίρους – World Athletics, Sport England και τη Γερμανική Ομοσπονδία Αθλητικής Νεολαίας.

Η World Athletics, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα μια γενική Πολιτική Διασφάλισης που θα καθοδηγήσει τις 214 Ομοσπονδίες Μέλη της να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές έως το 2023, δήλωσε: 

«Η προστασία αφορά πράξεις, όχι μόνο λόγια. Η προστασία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γραμμή στον κώδικα δεοντολογίας μας για την ακεραιότητά μας. Χρειαζόμαστε δράση – ατομικά και συλλογικά. Αυτή η έρευνα θα ενημερώσει την εκπαίδευση, τα εργαλεία και την καθοδήγηση που θα δημιουργήσουμε με και για τις Ομοσπονδίες-Μέλη μας. Οφείλουμε στους αθλητές μας, που αγωνίζονται τώρα και στο μέλλον, να τους προστατεύσουμε από την κακοποίηση, την παρενόχληση και την εκμετάλλευση». 

Πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες της Sport England για την προστασία των παιδιών και των νέων είναι διαθέσιμες εδώ στον ιστότοπο του οργανισμού.

Παράλληλα με τη συνεισφορά της εμπειρογνωμοσύνης και της χρηματοδότησής του σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Προστασίας των Παιδιών στον Αθλητισμό του NSPCC και του Ann Craft Trust, το σώμα εξετάζει επίσης τη δυνατότητα για ένα ανεξάρτητο εποπτικό όργανο μεταξύ άλλων εν εξελίξει εργασιών, λεπτομέρειες για το οποίο είναι διαθέσιμα για προβολή εδώ .

Η συνολική έκθεση και οι σύνδεσμοι προς τις αναφορές για κάθε χώρα βρίσκονται εδώ . Το CPSS του Edge Hill βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την πρόληψη της κατάχρησης, της εκμετάλλευσης και της κακομεταχείρισης στον αθλητισμό . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, επισκεφτείτε τον ιστότοπο ή δείτε τη σελίδα Erasmus+ της  ΕΕ .

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

 • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
 • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
 • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
 • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube