Μιλώντας στο Global Disability Summit στο Βερολίνο, ο Andrew Parsons περιέγραψε το Para sport ως καταλύτη για έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Andrew Parsons, κάλεσε κυβερνήσεις και αρχές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν περισσότερο σε προσβάσιμες υποδομές, με στόχο την περαιτέρω παγκόσμια ανάπτυξη του Para sport.
Μιλώντας την Τετάρτη (2 Απριλίου) στο Global Disability Summit, στο Βερολίνο της Γερμανίας, ο Parsons υπογράμμισε τη μεταμορφωτική επίδραση του Para sport και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μεγαλύτερη συμπερίληψη των 1,3 δισεκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία παγκοσμίως. Ο Πρόεδρος της IPC δεσμεύτηκε επίσης ότι η IPC θα παρέχει υποστήριξη για την ανάπτυξη του Para sport σε 150 χώρες έως το 2029, προωθώντας ευρύτερες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία ώστε να συμμετέχουν στον αθλητισμό και στη σωματική δραστηριότητα.
Ο Andrew Parsons δήλωσε:
«Στην IPC οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου κάθε άτομο με αναπηρία έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με το Para sport με όποιον τρόπο επιθυμεί, είτε αυτό είναι σε ψυχαγωγικό είτε σε αγωνιστικό επίπεδο. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε προσβάσιμες υποδομές και εξοπλισμό που καθιστούν δυνατή τη συμμετοχή στον αθλητισμό.
»Η πρόσβαση στο Para sport οδηγεί σε μεγαλύτερη συμπερίληψη σε όλους τους τομείς. Ο αθλητισμός μειώνει το στίγμα και τις διακρίσεις που συνδέονται με την αναπηρία. Ενδυναμώνει τα άτομα, μεταμορφώνει αντιλήψεις, ενισχύει την κινητικότητα και οδηγεί σε συμπεριληπτικές κοινωνίες, καλύτερη απασχόληση, βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας και πιο ισχυρές οικονομίες.
»Κατά την άποψή μου, παράλληλα με τη νομοθεσία και τις πολιτικές των κυβερνήσεων, η πρόσβαση και η συμμετοχή στον αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πυροδοτήσουν τεράστιες κοινωνικές αλλαγές. Το Para sport μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μεταμορφωτική αλλαγή και έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο για όλους, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς προσβάσιμες υποδομές.»
Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Parsons περιέγραψε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ως «το πιο μεταμορφωτικό αθλητικό γεγονός στον κόσμο», επισημαίνοντας πώς η διοργάνωση οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις υποδομών, που ωφελούν το σύνολο της κοινωνίας.
«Από τη Βαρκελώνη το 1992, κάθε διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει οδηγήσει σε μεταμορφωτική αλλαγή», είπε.
«Η ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης ωθεί κυβερνήσεις, δημάρχους πόλεων και τοπικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, πυροδοτώντας τεράστια έργα υποδομών.
»Το 2013, όταν το Τόκιο κέρδισε τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, περίπου το 70% των σταθμών του μετρό της πόλης ήταν προσβάσιμοι. Μέχρι την Τελετή Έναρξης το 2021, αυτός ο αριθμός είχε φτάσει κοντά στο 100%.
»Το περασμένο καλοκαίρι, το Παρίσι φιλοξένησε τους πιο θεαματικούς και με τη μεγαλύτερη επιρροή Παραολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ επενδύθηκαν από την εθνική κυβέρνηση ειδικά σε πρωτοβουλίες συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία σε όλη τη Γαλλία. Ο Δήμαρχος του Παρισιού περιέγραψε τη διοργάνωση των Αγώνων ως την αφορμή για μια «Επανάσταση στην Προσβασιμότητα» στην πόλη και στη χώρα.
»Πριν από τους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες του Μιλάνο Κορτίνα 2026, δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις υποδομές μεταφορών στις πόλεις και τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν το γεγονός, καθώς και στο αμφιθέατρο Arena di Verona, ηλικίας 2.000 ετών, το οποίο θα φιλοξενήσει την Τελετή Έναρξής μας.»
Ενώ ο Parsons εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τον αντίκτυπο που έχουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στις πόλεις και τις χώρες που τους φιλοξενούν, τόνισε ότι η επένδυση σε προσβάσιμες υποδομές δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διοργάνωση του τρίτου μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Para sport αποτελεί ένα όχημα για έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο, και οι βελτιώσεις των υποδομών – η ενσωμάτωση προσβάσιμου και συμπεριληπτικού σχεδιασμού σε κάθε έργο από την αρχή – δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων», εξήγησε ο Πρόεδρος της IPC.
«Το 2022, ένα ψήφισμα της ΕΕ που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη σημείωσε ότι οι αθλητικές υποδομές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Παρέχοντας απρόσκοπτη πρόσβαση σε αθλητικές υποδομές και συμμετοχή σε αθλητικές και σωματικές δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός.
»Το Para sport αλλάζει πραγματικά τον κόσμο.»
Το Global Disability Summit, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, αποτελεί έναν μοναδικό παγκόσμιο μηχανισμό βελτίωσης της ζωής των ατόμων με αναπηρία, ιδιαίτερα από τον Παγκόσμιο Νότο. Δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει διεθνείς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς που μοιράζονται τον ίδιο στόχο και όραμα για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική δράση με ένταξη της αναπηρίας.
Η Διεθνής Συμμαχία για την Αναπηρία (International Disability Alliance), η Κυβέρνηση της Γερμανίας και η Κυβέρνηση της Ιορδανίας φιλοξενούν την τρίτη έκδοση του Global Disability Summit, που διεξάγεται στο Βερολίνο στις 2-3 Απριλίου 2025.