Στις «ράγες» μιας νέας εποχής, μιας εποχής με μεγαλύτερες προκλήσεις, καλύτερες διοργανώσεις και με μαθηματική ακρίβεια σπουδαιότερες διακρίσεις φαίνεται πως βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο κυπριακός αθλητισμός.
Η αλλαγή γενιάς στα διοικητικά, το όραμα για περαιτέρω ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και τους υψηλούς στόχους είναι τα «κύρια συστατικά» που οδηγούν την Κύπρο και τις τοπικές ομοσπονδίες του νησιού να κάνουν υπερβάσεις, μεγάλες για το μικρό μέγεθος της χώρας μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κυπριακή Ομοσπονδία Καράτε, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να φέρει στην Κύπρο πολύ μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καράτε Youth League (2019,2021,2022) και το Μεσογειακό πρωτάθλημα Καράτε (2021) δίνοντας την ευκαιρία στους Κύπριους καρατέκα να ανταγωνιστούν τους καλύτερους στον κόσμο συναθλητές τους, ενώ παράλληλα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση στο εξωτερικό, προσπαθούν να στείλουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομάδα γίνεται, με τους πρωταθλητές μας μέσα σ’ ένα χρόνο να έχουν συμμετάσχει σε 9-10 τουρνουά (Παγκόσμια- Ευρωπαικά- Βαλκανικό – ΑΜΚΕ κ.α.).
Επιπρόσθετα, πολύ συχνά φέρνει στην Κύπρο σπουδαίους αθλητές, παγκόσμιους πρωταθλητές, με τους οποίους οι Κύπριοι καρατέκα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν και να αποκομίσουν πολύ σημαντικές εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες για το μέλλον. Στην Κύπρο μάλιστα, έρχονται συχνά και μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε (WKF), παρακολουθώντας από κοντά τις υψηλού επιπέδου διοργανώσεις που αναλαμβάνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Καράτε με τον Πρόεδρος της Antonio Espinos στο πρόσφατο Limassol Youth League, να δηλώνει ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Καράτε μπορεί να είναι μικρή σε γεωγραφικό μέγεθος, αλλά είναι μια πολύ μεγάλη ομοσπονδία σε δυνατότητες, χαρακτηρίζοντας την ως φωτεινό παράδειγμα για άλλες ομοσπονδίες-μέλη της WKF.
Αρκετά καλή δουλειά γίνεται τα τελευταία χρόνια και στο στίβο από την ΚΟΕΑΣ, με αρκετές τοπικές διοργανώσεις (ημερίδες-αγώνες) να δίνουν την ευκαιρία στους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και συνάμα να ανεβάσουν το επίπεδό τους.
Μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια, στην Κύπρο και το «Τσίρειο Στάδιο» είχαμε το 2021 το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ομάδων (γνωστό παλαιότερα ως Μπρούνο Ζάουλι) ενώ φαίνεται πως ίσως να «άνοιξε η όρεξη» και για άλλες, μεγαλύτερες διοργανώσεις. Αυτό φανερώνει και η προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες για τη φιλοξενία ενός διεθνούς μίτινγκ στίβου που τελικά έγινε πραγματικότητα και έτσι την Τρίτη (10/5) η ΚΟΕΑΣ διοργανώνει το Cyprus International Athletics Meeting, ένα αγώνας 4ης κατηγορίας (Challenger) με κάποια αγωνίσματα ωστόσο να είναι επιπέδου 1ης κατηγορίας όπως φανερώνουν οι λίστες συμμετοχής, ενώ όπως δήλωσε στην Action IN Sports η Άντρη Σιάλου, πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι όπως το Cyprus International Athletics Meeting καταστεί θεσμός αλλά και να ανέβει σε επίπεδο (στόχος να ενταχθεί στην κατηγορία Bronze – 3η).
Η πολύ καλή δουλειά των προπονητών ( κάποιους από τους οποίους θα πρέπει να στηρίξει περαιτέρω και οικονομικά η Ομοσπονδία) είναι πολύ πιθανόν μάλιστα το ερχόμενο καλοκαίρι να εξαργυρωθεί με μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 18 ετών στο Ισραήλ ενώ μετάλλιο (χάλκινο) είχαμε και το 2021 στο Παγκόσμιο Κ20 στη Κένυα με την Στυλιάνα Ιωαννίδου (αθλήτρια του Γιώργου Αποστολίδη) στο ύψος.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας η οποία αθόρυβα μεν, με απόλυτη επιτυχία δε, κατάφερε να φέρει στην Κύπρο και τη Λεμεσό μια σπουδαία διοργάνωση, αφού η χώρα μας το 2025 θα φιλοξενήσει ένα από τους τέσσερις ομίλους του Ευρωμπάσκετ.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης όπως είχε ανακοινωθεί, εργάστηκε εντατικά εδώ και πολλούς μήνες για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τον μεγάλο αυτό στόχο. Υπήρξε απόλυτη στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας, τόσο από την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον ΚΟΑ τον Δήμο Λεμεσού και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η απόφαση της FIBA Europe για να αναθέσει στην ΚΟΚ την διοργάνωση ενός ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2025, δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Φιλότιμες και σημαντικές είναι εξίσου οι προσπάθειες και από άλλες ομοσπονδίες όπως του Σάμπο, της Τοξοβολία, αλλά και της Σκοποβολής φυσικά και άλλες σε μικρότερη εμβέλεια, άλλωστε μέσω αυτού του άρθρου δεν προσπαθούμε να μηδενίσουμε τους κόπους και τη δουλειά κανενός, που σε πολλές των περιπτώσεων είναι και εθελοντική, ωστόσο θέλαμε να «φωτίσουμε» 2-3 ομοσπονδίες που με το έργο τους, τη σκληρή δουλειά και το σημαντικότερο χωρίς δικαιολογίες περί χαμηλών προϋπολογισμών (που όντως είναι) δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν πολλά άλλα αθλήματα στην Κύπρο.
Το οικονομικό κομμάτι, σίγουρα δίνει εφόδια ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριότητα και ίσως να έρθει πιο εύκολα και η πρόοδος που επιζητούν όλοι, όμως αποδείχτηκε πως οι ηγετικές φυσιογνωμίες, η απαλλαγή από την νοοτροπία του ερασιτεχνισμού καθώς και το μάρκετινγκ που πλέον «δουλεύουν» πολλές ομοσπονδίες (μεγάλο κομμάτι που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο) έφεραν αποτελέσματα που είναι ορατά και κάνουν τη διαφορά.