ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
Τίτλος εργαστηρίου: Giving and receiving feedback
Καθοδηγητής: Bush Hartshorn
Περιγραφή:
α) Να προσφέρει στους καλλιτέχνες μια εισαγωγική βάση στις αρχές του Non Violent Communication (NVC) και Neuro Linguistic Programming ( NLP) που μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά πολλαπλά σενάρια, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.
β) Να ευαισθητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό για το σημαντικό ρόλο που έχει η ανατροφοδότηση όσο αφορά στην καλλιτεχνική εξέλιξη.
γ) Εισαγωγή και πρακτική σε μια κοινή μεθοδολογία που αφορά στην καλλιτεχνική ανατροφοδότηση βασισμένη στην αναφορά αξιολόγησης της Liz Lerman.
δ) Να αναπτύξει δεξιότητες σαφήνειας και αυτοπεποίθησης, της αίσθησης του σκοπού, της αποτελεσματικότητας όσο αφορά την καλλιτεχνική δράση και το αίσθημα της ευθύνης.
Βιογραφικό
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγαλύτερου κέντρου χορού στη Βόρεια Ευρώπη, του Dansehallerne στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ενενήντα υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Green Room στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα από τα πολύ λίγα θέατρα σε όλη την χώρα εκείνη τη δεκαετία που υποστήριζε πρωτοποριακά έργα που αφορούσαν στις παραστατικές τέχνες. Αργότερα μετακόμισε στην κεντρική Ευρώπη όπου δούλεψε ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε φεστιβάλ και δραματουργός στο Βέλγιο και την Ολλανδία (De Beweeging και Rotterdam Festivals). Έπειτα επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναλάβει τη διοίκηση σ’ένα εθνικό οργανισμό για το χορό, το Yorkshire Dance. Ο Bush αναλαμβάνει και μικρότερα πρότζεκτς ειδικά ως μέντορας για καλλιτέχνες. Οργάνωσε και επιμελήθηκε ένα ετήσιο συμβουλευτικό πρόγραμμα για το Daghdha Dance στην Ιρλανδία και παράλληλα συνέχισε να συμβουλεύει νέους καλλιτέχνες στην Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία, Ιταλία , Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων συνέβαλε ως συντελεστής σε διεθνή δίκτυα και διάφορες καλλιτεχνικές επιτροπές και συμβούλια. Πολύ συχνά του ανατίθεται να διδάξει σε διαλέξεις και να καθοδηγήσει εργαστήρια ανά τον κόσμο.
Ημερομηνίες: 21-25 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρα: 10:00-15:00
Τόπος: Dance House Lemesos
Κόστος: € 80
Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε καλλιτέχνες χορού
Προϋποθέσεις:
- Σύντομο χορογραφικό υλικό (1-3 λεπτά)
- Αναγκαία συμμετοχή για όλη τη διάρκεια (5 ημέρες)
Αίτηση για το εργαστήριο:
- Βιογραφικό σημείωμα
- Σύντομη απάντηση στην ερώτηση : ‘Γιατί θα ήθελες να συμμετέχεις στο συγκεκριμένο εργαστήριο’
Παρακαλούμε στείλετε τα πιο πάνω μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: bush.hartshorn@gmail.com
Πληροφορίες:
info@dancehouselemesos.com
www.dancehouse.com.cy
T: 25-340618
MOVING THE NEW
Πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού
Φιλοξενία καλλιτεχνών
Απρίλιος-Δεκέμβριος 2015
Επιλεγμένοι καλλιτέχνες
Χορογραφική Ανάπτυξη
Julia Brendle
Η Julia Brendle και ο Μάριος Κωνσταντίνου ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το Γενάρη του 2014. Η Julia σπούδασε χορό στη Δρέσδη, Palucca School και στο Ρόττερνταμ στη Codarts καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Συνεργάστηκε με αρκετούς χορογράφους σε χορευτικές παραστάσεις στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Κύπρο, από το 2011 χορογραφεί προσωπικές/ατομικές παραστάσεις. Είναι λέκτορας στο Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Μάριος Κωνσταντίνου σπούδασε Υποκριτική Θεάτρου στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν στην Αθήνα. Από το 2009 συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα και Κύπρο. Ταυτόχρονα εργάζεται σε δημόσια σχολεία ως εκπαιδευτής θέατρου και ως Φιλόλογος με ειδικευση στη διδακτική της Ελληνικής Γλώσσας. Η Julia και ο Μάριος επικεντρώνουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους σε προσωπικές τελετουργίες και συμπεριφοριστικές χειρονομίες, όπως αυτές προκύπτουν σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους. Αποτέλεσμα της πρώτης ερευνητικής περιόδου τους ήταν η παράσταση “within and between”, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού 2015, στην Κύπρο. H παράσταση απέσπασε θετικά σχόλια και θα συμμετάσχει στο Φεστιβαλ Χορού Καλαμάτας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Χορού στη Βαρσοβία καθώς και στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ στην Κύπρο. Η πρόσφατη συνεργασία τους επικεντρώνεται στη σωματική κατάσταση –physical state- και συμπεριφοριστικά μοτίβα που καθορίζουν την προσωπική επιτελεστική τελετουργία του κάθε ατόμου, όταν αυτό επιδρά και αλληλεπιδρά με άλλα υποκείμενα σε δημόσιους/ημιδημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους.
Κάλια Μαλιαλή
Η Κάλια σπούδασε Κλασικό και Σύγχρονο Χορό στο Dance School της Δεσποινας Γεωργιάδου στην Αθήνα, και MFA Choreography & Performance στο Πανεπιστήμιο Roehampton University, στο Λονδίνο.
Από το 2010 δουλεύει πάνω σε σόλο και συνεργασιακά performances για σκηνή, sites specific και οθονης (οπτικοποιημένα). Το έργο της Κάλιας είναι ποικίλο αφού κινείται μεταξύ χορού, επιτελεστικών δράσεων, κειμένων/λόγου και εστιάζεται στο ανθρώπινο σώμα. Στοχεύει δε στην ανα-κατασκευή μέσων επικοινωνίας περίπλοκων και συνεχώς εξελισσόμενων κοινωνικών και φανταστικών δομών σε νέα πλαίσια.
Μέ αυτά τα μέσα,το ενδιαφέρον της προς τη χορογραφία έμφανίζεται σαν συντακτικό επινόημα οποιονδήποτε σωματικών, διανοητικών, πνευματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών έκφρασεων.
Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε διάφορα φεστιβάλ και πλατφόρμες στην Αθήνα, την Στοκχόλμη, την Ιταλία, το Βερολίνο, το Λονδίνο και την Κύπρο.
Αριάνα Μαρκουλίδου
Σπούδασε στο SEAD (Salzburg) 2001-2004. Μεταξύ 2007-2009 σπούδασε στο Hochschule für Musik und Darstellende Kunst (Frankfurt) για MA in Contemporary Dance Education. Χορογράφησε τα κομμάτια, “Fellow People” (2009), “Reform” (2009), “About Side Walks” (2010), “Shelf Life” (2011), “Along the Way…Forgotten” (2013), “Step.4.2” (2014) και “Stomach Rumblings” (2015).
Είναι υπότροφος του DanceWeb (2011). Συμμετείχε στο E-motional Artistic Research Programme.
Συντονισμός και διδασκαλια κινησης για το θεατρικό έργο “Faust” με σκηνοθέτη τον Στέφανο Δρουσιώτη για το φεστιβάλ Κύπρια (2013).
Resident artist στον πολυχώρο του Παλιού Ξυδάδικου στη Λεμεσό τον Απρίλη 2013 και τον Δεκέμβριο 2014 και στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού τον Σεπτέμβριο 2014.
Η πιο πρόσφατη της δουλειά ‘In Another’s Shoes’- μέρος του προγράμματος Moving The New, Choreographic Residency 2015 στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού- πρόκειται για την μελέτη της κίνησης άλλων ανθρώπων μέσα από τα ρούχα τους και πώς αυτή η εξερεύνηση του μετασχηματισμού θα σας φέρει πιο κοντά στη δική σας ταυτότητα.
Επιμορφωτική Ανάπτυξη
Ελίζα Καποδίστρια
Οι Hip hop τάξεις της Ελίζας Καποδίστρια είναι περιέχουν μεταδοτική διασκέδαση. Με ένα στυλ έντονης ενέργειας και ενθουσιασμού, θα φέρει την ιδιαίτερη γεύση του χιπ-χοπ σε αυτή την εκπαιδευτική φιλοξενία. Ο κύριος στόχος της Ελίζας είναι να ερμηνεύσει την πολυπλοκότητα του ρυθμού μέσα από την κίνηση και εξάσκηση συντονισμού. Οι χορογραφημένοι συνδυασμοί θα χρησιμεύσουν ως εργαλείο για τη μουσική εξερεύνηση και θα επιτρέψουν στους χορευτές να έχουν μια παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση. Η Ελίζα ενθαρρύνει έντονα κάθε συμμετέχοντα να εξερευνήσει τη σωματικότητα του μέσα από το προσωπικό του στυλ και να ανακαλύψει την ελευθερία μέσα σε αυτό. Εκτός από τους χορογραφημένους συνδυασμούς η κάθε τάξη θα τελειώνει με ένα free style αυτοσχεδιαστικό μέρος, που είναι ένα βασικό στοιχείο του χορού χιπ χοπ προκειμένου να ενθαρρύνει την προσωπική έκφραση σε συνδυασμό με την κατανόηση της συγκεκριμένης τεχνικής.
Hamilton Monteiro
Ο Hamilton διδάσκει αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική χορού ως μια αλληγορία μιας φιλοσοφίας ζωής που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την εγρήγορση, και την ισορροπία. Η ιδεολογία του βασίζεται στην έννοια της αποτελεσματική χρήση της αναπνοής ως οδηγό. Μέσα από το contact improvisation, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τη φυσική ευθύνη για το σώμα τους, καθώς και για το σώμα του συντρόφου τους. Σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον, οι αυτοσχεδιαστές ενθαρρύνονται να επικοινωνούν εσωτερικά και εξωτερικά μέσω του μυικού συστήματος με τον εαυτό τους και με την ομάδα που τους περιβάλλει. Ο απώτερος στόχος του μαθήματος θα είναι η δημιουργία ενός Contact Improvisation jam – μια σωματική εμπειρία διασκέδασης της κοινότητας!
Σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας