24 C
Limassol
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Περισσότερο

    Μεγάλες φυσιογνωμίες στο Τελ Αβίβ

    Η ΚΡΟΑΤΙΣΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟ, ΣΑΡΑ ΚΟΛΑΚ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Στο Τελ Αβίβ θα μαζευτούν το επόμενο τριήμερο μεγάλες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου αθλητισμού, για τη συμμετοχή τους στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων, αφού ατομικά κάποιοι αθλητές από τις 12 συμμετέχουσες χώρες πρωταγωνιστούν στις διεθνείς διοργανώσεις. Την προηγούμενη διετία διεξήχθησαν τρεις κορυφαίες διοργανώσεις στον στίβο, με εξέχουσα βέβαια αυτήν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας τον Αύγουστο του 2016, των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια χρονιά, 2016, μαζεύτηκαν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας οι κορυφαίοι αθλητές του ευρωπαϊκού κλασικού αθλητισμού, ενώ το 2015 διεξήχθη στο Πεκίνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Άρα, έχουμε δείγματα δυνατοτήτων για κάποιους αθλητές από τις παρουσίες τους σε αυτά τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Επειδή η φετινή χρονιά είναι μεταολυμπιακή, κάποιοι αθλητές έχουν κουρασμένο σώμα, σε κάποιους εμφανίστηκαν τραυματισμοί και άρα θα υπάρξουν και απουσίες από το πρωτάθλημα του Τελ Αβίβ.

    ANITA MARTON

    Στο ψάξιμό μας στο διαδίχτυο για την αγωνιστική παρουσία αθλητών από τις χώρες τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε, αρχίσαμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εκεί όπου η Κροατία πήρε δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο, η Σλοβακία ένα χρυσό και οι Ουγγαρία, Σερβία από ένα χάλκινο. Η χρυσή Ολυμπιονίκης στον ακοντισμό Σάρα Κόλακ (66,18μ.) θα είναι παρούσα στο Τελ Αβίβ, όχι όμως και η συμπατριώτισσά της στη δισκοβολία Σάντρα Πέρκοβιτς (69,21μ.). Απούσα θα είναι και η κορυφαία ίσως Κροάτισσα στον στίβο, η άλτρια του ύψους Μπλάνκα Βλάσιτς (3η στο Ρίο, 1,97μ.). Σημειώνουμε ότι η Πέρκοβιτς ήταν δεύτερη στο Παγκόσμιο του Πεκίνου (67,39μ.), όπως και η Βλάσιτς (2,01μ.). Σε ό,τι αφορά το περσινό ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ η Πέρκοβιτς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για τέταρτη φορά με 69,97μ., ενώ χάλκινη ήταν η ακοντίστρια Κόλακ με 63,50μ. Από εκεί και πέρα η Κροατία δεν κατεβάζει τους κορυφαίους στη σφαιροβολία, όμως και πάλι έχει ικανότητες καλού πλασαρίσματος, ενώ ίσως να ξεχωρίζει το όνομα του Ιβάν Χόρβατ στο επί κοντώ, αφού κατέλαβε την 7η θέση στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ, έχοντας ατομικό ρεκόρ τα 5,70μ.

     

    Από τις υπόλοιπες χώρες, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο και στο Παγκόσμιο του Πεκίνου κατέκτησε μόνο η Σλοβακία, με τον ίδιο αθλητή, τον Ματέι Τοθ, σε αγώνισμα που δεν υπάρχει στο Μπρούνο Ζάουλι, τα 50.000μ. βάδην. Από τους 16 αθλητές, που εκπροσώπησαν τον στίβο της Σλοβακίας στο Ρίο, ο δεύτερος που διακρίθηκε ήταν ο Μαρσέλ Λομνίτσκι στη σφυροβολία (5ος με 75,97μ.), ο οποίος θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ. Ο Λομνίτσκι ήταν 8ος στο Πεκίνο και 5ος στο Άμστερνταμ.

     

    Η Ουγγαρία είναι από τις χώρες που έχουν παραδοσιακά αθλητές να ξεχωρίζουν σε μεγάλες διοργανώσεις, έστω και αν έχει κενά αθλήματα. Στο Ρίο το 2016, ο στίβος της Ουγγαρίας κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο, με την Ανίτα Μαρτόν στη σφαιροβολία με 19,87μ., που είναι και το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στο Τελ Αβίβ. Η Μαρτόν ήταν 4η στο Παγκόσμιο του Πεκίνου (19,48μ.) και δεύτερη στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ (18,72μ.). Διακρίσεις έχει και ο δισκοβόλος Ζόλταν Κοβάγκο, 7ος στο Ρίο (64,50μ.), μία θέση μπροστά από τον Απόστολο Παρέλλη και 6ος στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ. Θυμίζουμε ότι ο 38χρονος Κοβάγκο ήταν δεύτερος Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004. Ούγγρος θα είναι και ο μεγάλος αντίπαλος του Μίλαν Τραΐκοβιτς στα 110μ. με εμπόδια, αφού ο 28χρονος Μπάγι Μπάλαζ ήταν 3ος στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ με 13.28, όμως στο Ρίο δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό (13.52), ούτε και στο Πεκίνο (13.51).

     

    Απούσα η Σπάνοβιτς

    Απώλεια για τη Σερβία θα είναι η απουσία της Ιβάνα Σπάνοβιτς από το μήκος, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο (7,08μ.) και στο Παγκόσμιο του Πεκίνου (7,01μ.), ενώ ήταν η χρυσή νικήτρια στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ (6,94μ.). Ωστόσο, θα είναι παρούσα η πρωταθλήτρια κάτω των 23 ετών Αμέλα Τέρζιτς, με εξαιρετικές επιδόσεις στα 800μ. και 1.500μ. Στο Τελ Αβίβ θα βρίσκεται και η 7η στο Ευρωπαϊκό στα 400μ. Ταμάρα Σαλάσκι (52.23), όχι όμως και ο 5ος νικητής στη σφαιροβολία Ασμίρ Κολάσινατς (20,43μ.).

     

    Η Λετονία δεν θα μπορεί να στηριχθεί στις ικανότητες της επταθλήτριας Λάουρα Ικονιέτσε – Αντμιντίνια, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Πεκίνου, ενώ απών θα είναι και ο χρυσός νικητής του Άμστερνταμ στον ακοντισμό, Σιρμάις Ζίγκισμουντς. Χωρίς την αργυρή νικήτρια στο Ευρωπαϊκό, Αϊρίν Παλσίτε στο ύψος (1,92μ.) θα παρουσιαστεί η Λιθουανία, θα έχει όμως μαζί της τον πιο φορμαρισμένο δισκοβόλο της χρονιάς στην Ευρώπη, τον Άντριους Γκουντζίους (68,61μ.), πρωταθλητή Ευρώπης τα τελευταία χρόνια στις μικρές ηλικίες!

     

    Το γηπεδούχο Ισραήλ θα στηριχθεί για πρωτιά στην αργυρή πρωταθλήτρια σε κόσμο και Ευρώπη στο τριπλούν, Χάνα Μινένκο, η οποία ήταν δεύτερη στο Πεκίνο με 14,78μ. και στο Άμστερνταμ με 14,51μ., ενώ ήταν 5η στους Ολυμπιακούς του Ρίο με 14,68μ. Η Αυστρία έχει ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2016, όμως ήταν στο έπταθλο με την Ιβόνα Ντάντιτς. Έτσι, στο Τελ Αβίβ ως καλύτερος αθλητής με διακρίσεις τελευταία είναι ο δισκοβόλος Λούκας Βαϊσχάιντινχερ, 6ος Ολυμπιονίκης στο Ρίο με 64,95μ. Δεν θα ενισχύσει τη Σλοβενία ο χάλκινος Ευρωπαίος νικητής του επί κοντώ Ρόμπερ Ρένερ.

     

    Η κυπριακή δύναμη

    Οι υπόλοιπες τρεις χώρες, Κύπρος, Μολδαβία και Ισλανδία δεν έχουν να επιδείξουν μετάλλια την τελευταία διετία στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις. Βέβαια, επισημαίνουμε την παρουσία στην ομάδα μας του 7ου Ολυμπιονίκη και 5ου στην Ευρώπη στα 110μ. εμπόδια Μίλαν Τραΐκοβιτς, καθώς και του 6ου παγκοσμιονίκη και 8ου Ολυμπιονίκη Απόστολου Παρέλλη στη δισκοβολία. Σημαντικές απουσίες για την ομάδα μας είναι αυτή του 7ου Ολυμπιονίκη στο Ρίο, αλλά και αργυρού και χάλκινου παγκοσμιονίκη στο ύψος, Κυριάκου Ιωάννου (υποβλήθηκε σε εγχείρηση) και της επίσης τραυματισμένης σπρίντερ μας, Ραμόνας Παπαϊωάννου. Να μην ξεχνάμε και την παρουσία της 8ης στον κόσμο το 2009 και 6ης Ευρωπαίας το 2010 στα 200μ., Ελένης Αρτυματά, η οποία θα αγωνιστεί στο Τελ Αβίβ και στα 400μ.

     

    Στη Μολδαβία ξεχωρίζουν τα αδέλφια Σεργκέι Μαργκίεφ και Ζαλίνα Μαργκίεβα – Πετρίβσκαγια, με διεθνείς επιτυχίες στη σφυροβολία και θέση στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ευρωπαϊκού του Άμστερνταμ. Η μοναδική ανταγωνίστρια μας και στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, η Ισλανδία, δεν έχει οποιαδήποτε σπουδαία επιτυχία, όμως ξεχωρίζουν δύο κορίτσια, με πρόκριση στους τελικούς στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ. Η Ανίτα Χιντρικσντοτίρ στα 800μ. (ατομικό 2:00.05) και η Ασντίς Χιαλμσντοτίρ στον ακοντισμό (ατομικό 62,77μ.).

    ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ