Η Κύπρος πέτυχε εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία στην Ανταλία τις Τουρκιας, στο πλαίσιο των εκλογών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η μικρή νησιωτική χώρα μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αθλητική διπλωματία.
Η υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής που άλλαξε τα πάντα
Η Κατερίνα Πλακούδα, έμπειρο στέλεχος του ελληνικού αθλητισμού, κατέθεσε την υποψηφιότητά της ακριβώς την τελευταία ημέρα της προθεσμίας — αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετώπισε η αντίστοιχη ελληνική ομοσπονδία. Η Κύπρος εισήλθε στην εκλογική αναμέτρηση ως το απόλυτο «αουτσάιντερ», αντιμετωπίζοντας τρεις ισχυρούς αντιπάλους: την Ιταλία που κατείχε την προεδρία, τη Γαλλία που βρισκόταν στην αντιπροεδρία, και το Αζερμπαϊτζάν που θεωρούνταν φιλικό στη διοργανώτρια χώρα, Τουρκία.
Θεοφυλάκτου: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος αυτής της επιτυχίας»
Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, Ανδρέας Θεοφυλάκτου, είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι η Κύπρος δεν θα χάσει τις εκλογές — και κράτησε τον λόγο του. Ο ίδιος θεωρείται από τους πλέον αποτελεσματικούς παράγοντες σε εκλογικές αναμετρήσεις στον κυπριακό αθλητισμό, με μόλις μία ήττα στο ενεργητικό του, και εκείνη με μία μόνο ψήφο διαφορά.
Μιλώντας στο ActionINSports λίγο πριν από τους Μεσογειακούς Αγώνες, στους οποίους θα συμμετάσχει και πάλι ως αρχηγός αποστολής, ο Θεοφυλάκτου ήταν ξεκάθαρος: «Καθόλου εύκολη [η επιτυχία]. Η μεγαλύτερη χαρά μας είναι ότι πήραμε την πρώτη θέση, αποδεικνύοντας πόση δουλειά γίνεται στο εξωτερικό από την άλλοτε ανύπαρκτη Κύπρο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι στην Κύπρο τόσο κοντόφθαλμοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος της επιτυχίας — έστω και αν πρόκειται για μια επιτροπή».
Μήνυμα πέρα από τα σύνορα
Η εκλογή αυτή δεν αφορά μόνο την τοξοβολία. Αποτελεί απτή απόδειξη ότι η Κύπρος έχει δυναμική παρουσία στους ευρωπαϊκούς αθλητικούς θεσμούς, ακόμα και όταν αγωνίζεται μέσα στην «επικράτεια» αντιπάλων που διαθέτουν μεγαλύτερη διπλωματική βαρύτητα. Το αποτέλεσμα από την Ανταλία επιβεβαιώνει ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν καθορίζει απαραίτητα και την επιρροή της — αρκεί η προετοιμασία, η στρατηγική και η επιμονή.








