Με αθλητές έως 19 ετών πλέον τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τα Ευρωπαϊκά Τοπ 10 νέων
Stama Gerasim se plano megalo

Τα 19 χρόνια θα είναι πλέον το ηλικιακό όριο και στα κορυφαία events νέων στην ευρωπαϊκή επιτραπέζια αντισφαίριση. Στην προχτεσινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (E.T.T.U.) ενέκρινε προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες «η κατηγορία των νέων για τα ετήσια Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως και τα Ευρωπαϊκά Τοπ 10, πρέπει ν’ αποτελείται πια από αθλητές κι αθλήτριες κάτω των 19 ετών και όχι κάτω των 18, όπως συνέβαινε έως σήμερα». Οδηγήθηκε αναγκαστικά σε αυτό προκειμένου να προσαρμοστεί με τη σχετική απόφαση, που είχε πάρει το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) στις 19 Νοεμβρίου 2020. Η τελευταία όρισε τα 19 χρόνια ως όριο και ξεκαθάρισε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων θ’ αφορά τώρα αθλητές/τριες Under 19 και Under 15 ετών. Τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων θα έχουν και προκριματικό χαρακτήρα για την αντίστοιχη διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας και άρα η αλλαγή ήταν μονόδρομος. Θ’ αναφέρουμε επιγραμματικά όσα σημειώνει το δημοσίευμα της ETTU αλλά πριν από αυτό βάζουμε στη σειρά και ορισμένα πράγματα, που μάθαμε από το δικό μας ρεπορτάζ:

1. Η ITTF αποφάσισε τον Νοέμβριο ότι οι νέοι (Youth) θα είναι από φέτος μέχρι το ηλικιακό όριο Under 19 αντί για Under 18.

2. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων οριζόταν ως World Junior Championships και τώρα μετατρέπεται σε World Youth Championships για αθλητές/τριες U19 και U15 ετών

3. Η ETTU αποφάσισε προχτές να κάνει το ίδιο για το European Youth Championship και το Europe Top 10: Το U18 για την κατηγορία νέων (junior) άλλαξε σε U19, ενώ το U15 για παίδες και κορασίδες (cadet) παραμένει το ίδιο. Το EYC είναι επίσης προκριματικά για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεότητας, οπότε η αλλαγή ήταν απαραίτητη ούτως ή άλλως.

4. Το World Junior Circuit (η σειρά δηλαδή με τα διεθνή τουρνουά μικρών ηλικιών) ονομάζεται πλέον World Youth με 5 κατηγορίες ηλικιών: U19, U17, U15, U13 και U11.

5. Για το δικαίωμα συμμετοχής στο EYC 2021 (και όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις μέσα στο ίδιο έτος), η αποφασιστική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020 (αμέσως πριν από το 2021). Όποιος γεννήθηκε μέσα στο 2002 είναι κάτω των 19 ετών στις 31 Δεκεμβρίου 2020, συνεπώς ως έφηβοι μπορούν ν’ αγωνιστούν και όλοι όσοι γεννήθηκαν το 2002. Ομοίως μπορούν να πάρουν μέρος στην ηλικιακή κατηγορία U19 και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων 2021, τα διεθνή τουρνουά νέων 2021 (Youth (Star) Contenders) κ.α.

6. Όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία και τα ακυρωμένα γεγονότα από το 2020 και είναι κάτι μόνιμο.

Η ETTU έγραψε σχετικά στο κείμενό της στο διαδίκτυο:

«Και οι δύο προτάσεις που σχετίζονται με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων, όπως και των Ευρωπαϊκών τουρνουά Τοπ 10 νέων έλαβαν το πράσινο φως. Για να προσαρμόσουμε την ηλικιακή κατηγορία των νέων στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ITTF (19 Νοεμβρίου 2020), οι αθλητές πρέπει να είναι κάτω των 19 ετών και όχι κάτω των 18 ετών, όπως συνέβαινε προηγουμένως».

Από κει και πέρα το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου εκτός από την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και το Έκτακτο Συνέδριο της ETTU. Στην ιστοσελίδα της η Ένωση δημοσίευσε δύο διαφορετικά ρεπορτάζ για τις ισάριθμες συναντήσεις και παραθέτουμε τα βασικά σημεία:

# Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε ότι τα Ευρωπαϊκά Τοπ 10 των νεαρών ηλικιών (Top 10 Europe Youth Tournaments) θα διεξαχθούν στο Τουρ της Γαλλίας το 2021 και το 2022 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Βετεράνων του 2023 στο Σάντεφιορντ της Νορβηγίας.

# Το ημερολόγιο αγωνιστικών δραστηριοτήτων και άλλων εκδηλώσεων της ETTU για το 2021 αναθεωρήθηκε, και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα προκριματικά του Προολυμπιακού τουρνουά της ηπείρου (European Olympic singles), το οποίο μετακινήθηκε τον Απρίλιο.

# Ο πρόεδρος της ETTU Ιγκόρ Λεβίτιν κάλεσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να εξετάσουν ορισμένα νέα βραβεία, όπως Παίκτης της Χρονιάς, Προπονητής της Χρονιάς και Ελπίδα της Χρονιάς.

# Στο Έκτακτο Συνέδριο τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εξέταση του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων για το 2021, το σχέδιο αγώνων και εκδηλώσεων της ETTU, καθώς και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την ITTF για το Master Continental Agreement.

# Εκπρόσωποι του Κογκρέσου ενέκριναν το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 και την οικονομική έκθεση για το 2020. Ο αντιπρόεδρος της ETTU Πέδρο Μούρα μίλησε στο Κογκρέσο για δύο συναντήσεις με την ομάδα εργασίας της ITTF. Το θέμα των σχέσεων με την παγκόσμια ομοσπονδία ήταν επίσης μέρος της ομιλίας του προέδρου της ITTF Τόμας Βάικερτ και του προέδρου της ETTU Ιγκόρ Λεβίτιν, καθώς και των προέδρων ορισμένων εθνικών ενώσεων. Οι τοποθετήσεις στο Συνέδριο έδειξαν ότι οι διαφωνίες με την ITTF δεν διευθετήθηκαν πλήρως και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις έως ότου εξαλειφθούν πλήρως τα προβληματικά σημεία (π.χ. η παγκόσμια κατάταξη παραμένει θέμα για περαιτέρω συζήτηση).

# Όλοι οι μάνατζερ της ETTU – Νέβεν Τσέγκναρ (υπεύθυνος ανάπτυξη), Άλεν Ιβάνκιν (αγώνων) και Μπεατρίς Ρομανέσκου (μάρκετινγκ) – πρότειναν σχέδια εργασίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στους τομείς δραστηριότητάς τους. Αποφασίστηκε να σταλούν τα σχέδια προς εξέταση στις εθνικές Ενώσεις και να προταθεί, έως την 1η Μαρτίου 2021, η υποβολή προτάσεων για περαιτέρω έγκρισή τους στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ETTU τον Μάρτιο.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube