Με 3 χρυσά,  6 αργυρά, 3 χάλκινα ο απολογισμός για την Κύπρο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα της Νορμανδίας

Ιστορικός αριθμός αθλητών/τριών στο βάθρο – Νέα επίδοση αγώνων,  21 από τους/τις 23 αθλητές/τριες στην τελική οκτάδα – Βραβείο FAIR PLAY

Εκλογή αξιωματούχου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού

Με εξαιρετικές επιτυχίες επιστρέφει αύριο (Κυριακή) στην Κύπρο η αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) που έλαβε μέρος στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα της Νορμανδίας από τις 14 Μαΐου 2022. Δώδεκα συνολικά μετάλλια, τρία χρυσά, έξι αργυρά και τρία χάλκινα, μία νέα επίδοση αγώνων, στη σφυροβολία κοριτσιών, και το πολύ τιμητικό βραβείο FAIR PLAY- ήθους και αθλητοπρέπειας – συνθέτουν την εξαιρετική επιτυχία στον αγωνιστικό τομέα. Ταυτόχρονα, η εκλογή του Ρένου Πιττάλη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, μετά την αποχώρηση του Νίκου Μεγάλεμου, διατηρεί την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες που καθορίζουν την πολιτική του παγκόσμιου σχολικού αθλητισμού.

Στον αγωνιστικό τομέα οι αθλητές και αθλήτριες, μαθητές και μαθήτριες της Κύπρου ικανοποίησαν τις υψηλές αρχικές προσδοκίες και πέτυχαν ιστορικό ρεκόρ αφού τα δώδεκα μετάλλια που εξασφάλισαν, μπορεί να υστερούν κατά ένα από τα δεκατρία που είχε εξασφαλίσει η Κύπρος στη Γυμνασιάδα της Τραπεζούντας το 2016, αλλά κατακτήθηκαν από τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και αθλητριών, έντεκα συνολικά ανέβηκαν στο βάθρο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Την κορυφή του κόσμου στον σχολικό αθλητισμό κατέκτησαν τρία Κυπριόπουλα στη Νορμανδία, η Βαλεντίνα Σάββα του Λυκείου Βεργίνας, στη σφυροβολία πετυχαίνοντας μάλιστα και  νέα επίδοση αγώνων, 69.77, ο Ιωσήφ Κεσίδης του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου, επίσης στη σφυροβολία με επίδοση 78.36 και η Λάιλα Αμπντουλατίφ του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας στην πυγμαχία, στην κατηγορία 50 κιλών (στην πρώτη και μοναδική συμμετοχή της Κύπρου στο άθλημα) .

Τεράστια επιτυχία και για την κολυμβήτρια Χατζηλοίζου Άννα του Λυκείου Κύκκου Β΄, η οποία κατέκτησε δύο συνολικά μετάλλια, αργυρό στα 50μ ελεύθερο και χάλκινο στα 100μ ελεύθερο.

Οι αθλητές και αθλήτριες στίβου εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων για την κυπριακή αποστολή, επτά συνολικά, δύο χρυσά, τέσσερα αργυρά και ένα χάλκινο και αποτέλεσαν και πάλι την αιχμή του δόρατος του κυπριακού αθλητισμού. Πρωταγωνιστικό ρόλο για τις ρίψεις αφού στη σφυροβολία κατακτήθηκαν τρία μετάλλια, στη δισκοβολία δύο και στον ακοντισμό ένα.

O Πέτρος Χριστοδουλίδης ανέβασε το Κυπριακό επίπεδο του Τζούντο ακόμη πιο ψηλά !!!

Και οι δύο αθλητές του τζούντο Πέτρος Χρηστοδουλιδης και Γιάννης Αντωνίου – για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκε το άθλημα σε Γυμνασιάδα – ανέβηκαν στο βάθρο εξασφαλίζοντας αργυρό και χάλκινο μετάλλια.

Με 3 χρυσά, 6 αργυρά, 3 χάλκινα ο απολογισμός για την Κύπρο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα της ΝορμανδίαςΕξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι οι 21 αθλητές και αθλήτριες από τους/τις είκοσι τρεις που συμμετείχαν στην αποστολή, εξασφάλισαν θέση στην πρώτη οκτάδα της τελικής κατάταξης, ένα πολύ ελπιδοφόρο στοιχείο για το μέλλον του κυπριακού αθλητισμού.

Επιπρόσθετα των αγωνιστικών διακρίσεων, όμως, είχαμε και την εξαιρετικά τιμητική διάκριση του βραβείου ήθους και αθλητοπρέπειας. Το βραβείο FAIR PLAY AWARD απονεμήθηκε στην Ελευθερία Παναγιώτου του Λανιτείου Λυκείου (4η στα 100μ και 5η στα 200μ.), για την ενέργειά της να βοηθήσει συναθλήτριά της που είχε πέσει στον τερματισμό των 200μ..

Στον πιο κάτω πίνακα φαίνονται αναλυτικά οι διακρίσεις των μαθητών και μαθητριών της Κύπρου.

 

ΘΕΣΗΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΠΟΛΗΣΧΟΛΕΙΟΑΘΛΗΜΑ
1η ΧΡΥΣΟΣΑΒΒΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΛΑΡΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ

Νέα επίδοση αγώνων

1η ΧΡΥΣΟΚΕΣΙΔΗΣ ΙΩΣΗΦΠΑΦΛΥΚΕΙΟ Α΄ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ – ΠΑΦΟΣΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ
1η ΧΡΥΣΟΑΜΠΤΟΥΛΑΤΙΦ ΛΑΪΛΑΛΑΡΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠΥΓΜΑΧΙΑ 50Kg
2η ΑΡΓΥΡΟΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΙΜΙΛΙΑΛΕΥΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ Β΄ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ
2η ΑΡΓΥΡΟΜΑΚΡΗΣ ΜΑΡΙΟΣΑΜΜΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ
2η ΑΡΓΥΡΟΑΝΘΙΑ ΣΕΣΙΛΙΑΑΜΜΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ
2η ΑΡΓΥΡΟΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣΛΕΥΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ Β΄ΤΖΟΥΝΤΟ 60Kg
2η ΑΡΓΥΡΟΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ ΑΝΝΑΛΕΥΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ Β΄ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 50ελ.
2η ΑΡΓΥΡΟΕΛΛΗΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΠΑΦΛΥΚΕΙΟ Α΄ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ – ΠΑΦΟΣΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ
3η ΧΑΛΚΙΝΟΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ ΑΝΝΑΛΕΥΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ Β΄ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 100ελ.
3η ΧΑΛΚΙΝΟΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣΛΑΡΛΥΚΕΙΟ ΜΑΚΑΡΕΙΟΥ Γ΄ – ΛΑΡΝΑΚΑΣΤΖΟΥΝΤΟ +90Kg
      3η ΧΑΛΚΙΝΟΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΛΑΡΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣΤΡΙΠΛΟΥΝ
4Η ΘΕΣΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΛΕΜΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ100Μ.
4Η ΘΕΣΗΧΡΙΣΤΟΦΗ ΜΙΧΑΛΗΣΠΑΦΛΥΚΕΙΟ Α΄ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ – ΠΑΦΟΣΥΨΟΣ
5Η ΘΕΣΗΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΛΕΥΛΥΚΕΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Άλμα Ίππου
5Η ΘΕΣΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΛΕΜΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ200Μ.
6Η ΘΕΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΛΕΥΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ110Μ. ΕΜΠ
6Η ΘΕΣΗΑΔΑΜΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΛΑΡΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ100Μ. ΕΜΠ.
6Η ΘΕΣΗΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΛΕΥΛΥΚΕΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Μονόζυγο
7Η ΘΕΣΗΓΕΝΕΘΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣΛΕΜΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ
8Η ΘΕΣΗΓΙΑΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΛΕΥΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ Β΄ΥΨΟΣ
8Η ΘΕΣΗΧΡΙΣΤΟΦΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣΛΕΜΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
8Η ΘΕΣΗΜΑΧΑΛΛΕΚΙΔΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣΛΕΥΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΟΡΟΥΜΜΗΚΟΣ
8Η ΘΕΣΗΑΝΔΡΕΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣΛΕΜAMERICAN ACADEMY – LIMASSOL400 Μ.

 

Να σημειωθεί ότι στην Γυμνασιάδα της Νορμανδίας έλαβαν μέρος πέραν των 3500 αθλητών και αθλητριών από 64 χώρες, σε είκοσι αθλήματα, οι αγώνες των οποίων διεξήχθησαν σε εννιά πόλεις της Νορμανδίας.

Η Κυπριακή αποστολή επιστρέφει αύριο (Κυριακή 22 Μαΐου) σε τρεις ομάδες λόγω ιδιαιτεροτήτων και διαθεσιμότητας πτήσεων. Η πρώτη ομάδα (ανάμεσά τους και η χρυσή νικήτρια της σφυροβολίας Βαλεντίνα Σάββα και ο αρχηγός αποστολής Νεόφυτος Παπαιωάννου) αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 13.40 μέσω Βιέννης. Η δεύτερη ομάδα (ανάμεσά τους οι χρυσοί νικητές Ιωσήφ Κεσίδης σφυροβολίας και Λάιλα Αμπντουλατίφ πυγμαχίας και ο βοηθός αρχηγός αποστολής Παρασκευάς Σαμάρας) αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16.35 επίσης μέσω Βιέννης. Η τρίτη και τελευταία ομάδα της αποστολής με τον εκπρόσωπο του ΥΠΠΑΝ κ.Σπύρο Αντωνέλο, αναμένεται στη Λάρνακα μέσω Αθηνών στις 20.10.

Action In Sports

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Action In Sports