Η Μαρία Μάρκου, κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και λέμε κάθεται γιατί εκτιμούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να την «καθηλώσει». Είναι μια νέα γυναίκα, με όνειρα, φιλοδοξίες, στόχους και δίψα για ζωή. Δεν νιώθει ότι διαφέρει σε οτιδήποτε, από άλλες κοπέλες της ηλικίας της ενώ με τον τρόπο ζωής της παραδίδει μαθήματα – ούσα καθηγήτρια – σε όλους μας.
Η Μαρία στα 16 της είχε ένα σοβαρό τροχαίο με την μηχανή. Η ιστορία λίγο-πολύ έχει ξαναγραφτεί γι’ αυτό και δεν θα επεκταθούμε σε αυτό το κομμάτι. Θα σταθούμε στον τρόπο που το διαχειρίστηκε και που…μπορεί να μην στάθηκε στα πόδια της, αλλά συνέχισε να βλέπει τη ζωή κατάματα, λεβέντικα, παλικαρίσια.
Μιλώντας στην Action IN Sports η 7η παραολυμπιονίκης στο Τόκιο ανέφερε ότι στην ηλικία των 16 ετών, μετά το ατύχημα, μερικά πράγματα που θεωρούσε δεδομένα δεν ήταν. Έπρεπε να μάθει να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει ζητήματα που για άλλους αλλά και για την ίδια μέχρι εκείνη την περίοδο ήταν εύκολα και δεδομένα, μια διαδρομή που της πήρε κάποια χρόνια όμως είχε τελικό προορισμό και πάλι τον πρωταθλητισμό.
Από μικρή ήταν ενεργή στον αθλητισμό. Ξεκίνησε με ενόργανη γυμναστική, συνέχισε με στίβο και μετά το τροχαίο «γνωρίστηκε» και έπαιξε καλαθόσφαιρα σε τροχοκάθισμα ενώ στη συνέχεια, μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ξεκίνησε το «φλερτ» που εξελίχθηκε σε αγάπη για την άρση βαρών σε πάγκο. Ήταν μια πρόταση που της έγινε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, θα πει για την πρώτη της επαφή με το άθλημα, το οποίο τελικά την έστειλε στο Τόκιο και όπως όλα δείχνουν θα την οδηγήσει και στο Παρισι το 2024.
Ένας τραυματισμός στην προετοιμασία ενόψει του Τόκιο του 2021 δεν την λύγισε. Αγωνίστηκε με πρόβλημα και πόνο στους Παραολυμπιακούς και τελικά τον Ιούνιο του 2022, μπήκε χειρουργίο, έχει ένα «καινούργιο» ώμο και 11 μήνες μετά την επέμβαση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Τιφλίδα της Γεωργίας κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, αγωνιζόμενη σε μια νέα κατηγορία, αυτή των -61kg.
Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη της Μαρίας Μάρκου, η οποία στέλνει όμορφα μηνύματα, σε άλλα άτομα με αναπηρία, κινητικά ή άλλα προβλήματα, προτρέποντάς τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.