20 C
Limassol
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Περισσότερο

    Λ. Γκασπάρι: «Το Το βόλεϊ δεν είναι μόνο κανονισμοί»

    Συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας της CEV

    Το βόλεϊ δεν είναι μόνο κανονισμοί. Το μήνυμα αυτό στέλλει ο Ιταλός πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της CEV Λουτσιάνο Γκασπάρι ο οποίος δίδαξε σε σεμινάριο υψηλού επιπέδου το πρωί του Σαββάτου 04 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

    Ο κ. Γκασπάρι παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και μίλησε για όλα όσα αφορούν το σεμινάριο αλλά και την κυπριακή πετόσφαιρα.

    Κ. Γκασπάρι εξηγήστε μας το νόημα του σεμιναρίου;
    To σεμινάριο ήταν κάτι το διαφορετικό για τα δεδομένα του κυπριακού βόλεϊ. Εννοώ ότι το άθλημα δεν είναι μονάχα κανονισμοί είναι και άλλα πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένας διαιτητής. Δηλαδή,  να μπορεί να χρησιμοποιεί το λεγόμενο «body language». Πρέπει ο διαιτητής να προσεγγίζει τους παίκτες και τους προπονητές μακριά από τις φωνές και την επίδειξη κίτρινων και κόκκινων καρτών, αλλά με το χαμόγελο και μια άλλη προσέγγιση.

    Θέλετε να πείτε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζει το  γράμμα, αλλά το πνεύμα του νόμου (κανονισμών);
    Όποτε απαιτείται και εννοώ όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες έντονες, ασχήμιες από παίκτες ή προπονητές, αντεγκλήσεις με την κερκίδα και άλλα άσχημα ναι εκεί να χρησιμοποιείται αυστηρώς ο κανονισμός και οι κάρτες. Ωστόσο, μια απλή διαμαρτυρία ή μια διαφωνία σε μια απόφαση μπορεί να λυθεί με τη σωστή αντιμετώπιση από τον διαιτητή, που θα δείξει ότι ελέγχει τον αγώνα.

    Η προσέγγιση αυτή που βοηθά αλλού;
    Bοηθά τους διαιτητές να έχουν σαφή εικόνα για μια φάση ένα μπλοκ ένα αμφισβητούμενο πόντο και άλλα.

    Η ηλεκτρονική εποχή
    Κ. Γκασπάρι με τι άλλο καταπιάστηκε το σεμινάριο;

    Αναλύσαμε την τεχνική μορφή ενός αγώνα βόλεϊ και τη διαιτητική προσέγγιση. Η CEV έφερε στις διοργανώσεις τους τέσσερις καινοτομίες: 1. Το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνος. 2. Την ενδοεπικοινωνία μεταξύ διαιτητών – γραμματείας. 3. Τη σύνδεση των διαιτητών με τους προπονητές μέσω ηλεκτρονικών ταμπλετών. 4. Το λεγόμενο  Challenge (η επαναληπτική προβολή που θα ξεκαθαρίζει μια αμφισβητούμενη φάση, όπως στην αντισφαίριση). Η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης δεν χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα στις διοργανώσεις της, αλλά στις μεγάλες διοργανώσεις και στο Champions League αυτά αποτελούν τη βάση των αγώνων.

    Ποια ήταν η ανταπόκριση των διαιτητών που συμμετείχαν στο σεμινάριο;
    Κοιτάξτε, λόγω του γεγονότος ότι το σεμινάριο ήταν υψηλού επιπέδου, συμμετείχαν οι 11 διαιτητές Α Κατηγορίας. Οι τέσσερεις διεθνείς λόγω τριβής που έχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αντιλήφθηκαν αρκετά θέματα, ενώ για τους άλλους επτά ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

    Παρακολουθήσατε τον αγώνα Καπάτσος Νέα Σαλαμίνα – ΑΠΟΕΛ 3-0 την Παρασκευή. Ποια τα σχόλιά σας για το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας;
    Eίχα την τύχη να παρακολουθήσω δυο διεθνείς διαιτητές. Ο αγώνας όπως κύλησε εκτός από το πρώτο σετ όπου η Καπάτσος Νέα Σαλαμίνα έχανε 12-20 και κέρδισε 25-22 δεν ήταν δύσκολο για τη διαιτησία.

    Ποιο το επίπεδο του κυπριακού βόλεϊ;
    Με βάση την εικόνα που είδα στο παιχνίδι που βρέθηκα το κυπριακό βόλεϊ χρειάζεται να έχει συνεχή επαφή με το ευρωπαϊκό να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και να υπάρχει επιμόρφωση. Η Κυπριακή Ομοσπονδία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το κομμάτι. Όσον αφορά στις δυο ομάδες που είδα,  εάν μιλήσω για το ιταλικό πρωτάθλημα, η Καπάτσος Νέα Σαλαμίνα θα διεκδικούσε την 5η – 6η θέση στη Σεριέ Β ενώ το ΑΠΟΕΛ θα βρισκόταν πιο χαμηλά.

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ