Cyprus Sunshine Cup 2018 Lythrodontas
Cyprus Sunshine Cup 2018 Lythrodontas

H μεγαλύτερη διαδρομή του Cyprus Sunshine Cup μήκους 61χλμ δεν άλλαξε τα δεδομένα στη γενική κατάταξη – Van der Breggen και Forster κρατούν τις κίτρινες φανέλες των πρωτοπόρων

Ο κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων Jaroslav Kulhavy, σε 2 ώρες, 27 λεπτά και 41 δεύτερα, κέρδισε τη διαδρομή του Λυθροδόντα που διεξήχθη το Σάββατο (24/2) και είναι η μεγαλύτερη του αγώνα. Ο Τσέχος άφησε δεύτερο τον πρωτοπόρο του αγώνα Lars Forster και τρίτο τον Αμερικανό πρωταθλητή Howard Grotts που είχε κερδίσει στα Λεύκαρα την Παρασκευή (23/2). Η διαδρομή του Σαββάτου κινήθηκε στο δάσος Μαχαιρά, ήταν η μεγαλύτερη του αγώνα με μήκος 61χλμ.

Το φινάλε της διαδρομής ήταν συναρπαστικό με τρεις ποδηλάτες να μπαίνουν μαζί στον ελαιώνα, υπό καταρρακτώδη βροχή και τον Kulhavy να κερδίζει στο σπριντ, ενώ η διαφορά του πρώτου με τον τρίτο ήταν μόλις 2.4 δευτερόλεπτα.

Στη γενική κατάταξη ο Forster προπορεύεται αν και δεν έχει κερδίσει κάποια διαδρομή. Τον χωρίζουν 42 δευτερόλεπτα από τον Grotts και 44 από τον Kulhavy. Την Κυριακή (25/2) με αγώνα Cross Country πέφτει στο Μαχαιρά η αυλαία των «Αυξεντείων», μεγαλύτερου και σημαντικότερου σκέλους του αγώνα, καθώς αξιολογείται στην κορυφαία βαθμίδα Hors Classe της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (UCI).

Η διαφορά του Forster δεν του εξασφαλίζει οτιδήποτε, ειδικά όταν ακολουθεί ο Kulhavy, κάτοχος χρυσού και αργυρού Ολυμπιακού μεταλλίου στο Cross Country, σε Λονδίνο και Ρίο, αντίστοιχα.

Ξεκάθαρα στις γυναίκες
Στις γυναίκες, παρότι η Anna van der Breggen τερμάτισε δεύτερη στο Λυθροδόντα, εντούτοις, άνοιξε τη διαφορά στα 4 λεπτά και 34 δεύτερα και είναι πολύ κοντά στη νίκη στα «Αυξέντεια». Στο Λυθροδόντα κέρδισε εμφαντικά, με πέντε λεπτά διαφορά από Anna van der Breggen, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Mountain Bike Marathon Annika Langvad, καθώς η μεγάλη διαδρομή της ταίριαξε… γάντι. Η Langvad, που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον Kulhavy (Specialized) πλησίασε στα δύο δευτερόλεπτα το βάθρο.

Οι Κύπριοι Μιλτιάδης και Χριστοφόρου
Ο Αντρέας Μιλτιάδης έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια σε μια απαιτητική διαδρομή, τερματίζοντας 29ος, πλασάρισμα που τον έριξε στην 23η θέση γενικής (από την 21η που βρισκόταν). Τρεις θέσεις έχασε η Άντρη Χριστόφορου, αφού ήταν 19η και έπεσε 17η γενικής. Το Σάββατο (24/2) ολοκληρώθηκε και ο παράλληλος αγώνας «The Challenge» ο οποίος απευθυνόταν σε ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες ποδηλάτες, που δεν επιθυμούσαν να μπουν στη δοκιμασία του Cross Country.

H διαδρομή του Λυθροδόντα ήταν και ο δεύτερος αγώνας του Κυπέλλου Κύπρου Mountain Bike για φέτος, όσον αφορά τις κατηγορίες Juniors, Cadets και Masters. Για τους Άντρες και τις Γυναίκες ως δεύτερο Κύπελλο Κύπρου θεωρείται ο τετραήμερος αγώνας των «Αυξεντείων».

Υποδοχή στο Λυθροδόντα
Οι απονομές έγιναν στην κεντρική πλατεία του Λυθροδόντα, όπου η Κοινότητα υποδέχτηκε τους Ολυμπιονίκες και τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, όπως και τους 250 και πλέον διαγωνιζόμενους -έτρεξαν και ποδηλάτες που μετέχουν μόνο στο Κύπελλο Κύπρου- με ζεστό ψωμί αλειμμένο με φρέσκο λάδι και ρίγανη, ψητές ελιές και πολλά εδέσματα, όπως επίσης και τοπικό κρασί.

Το Cyprus Sunshine Cup θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 3 Μαρτίου στην αρχαία Αμαθούντα με Cross Country.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.activatecyprus.com.

To Cyprus Sunshine Cup διοργανώνεται από την Bikin Cyprus για λογαριασμό της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ), υπό την αιγίδα του ΚΟΑ. Μεγάλος χορηγός είναι ο ΚΟΤ. Χορηγός είναι ο ΟΠΑΠ ενώ τον αγώνα οδηγεί με ασφάλεια η BMW του Ομίλου Χαράλαμπος Πηλακούτας. Στηρίζουν ο εξοπλισμός Ballan, τα ποδήλατα Shimano και IDEAL, η ασφαλιστική Atlantic, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Περιοχής Λάρνακας, το τυπογραφείο Kemanes, η Bikin Cyprus Adventures, η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Λάρνακας, η Bolse Vita, η ΕΤΕΑ, ο Δήμος Λευκάρων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Γενική Κατάταξη – Άνδρες
1. Lars Forster (Ελβετία)                     5:02:06.174
2. Howard Grotts (ΗΠΑ)                      5:02:48.812
3. Jaroslav Kulhavy (Τσεχία)               5:02:50.135
23. Ανδρέας Μιλτιάδης (Κύπρος)        5:18:10.569

Γενική Κατάταξη – Γυναίκες
1. Anna van der Breggen (Ολλανδία)  5:52:20.292
2. Enin Huck (ΗΠΑ)                             5:56:54.997
3. Sina Frei (Ελβετία)                          5:58:33.273
17. Άντρη Χριστοφόρου (Κύπρος)      6:22:01.405

Διαδρομή Λυθροδόντα (61χλμ) – Άνδρες
1. Jaroslav Kulhavy (Τσεχία)               2:27:41.438
2. Lars Forster (Ελβετία)                     +1.039
3. Howard Grotts (ΗΠΑ)                      +2.393

Διαδρομή Λυθροδόντα (61χλμ) – Γυναίκες
1. Annika Langvad (Δανία)                  2:51:04.497
2. Anna van der Breggen (Ολλανδία)  +5:00.530
3. Enin Huck (ΗΠΑ)                             +5:23.927