stelios charalampous noa
stelios charalampous noa
Μετά από μία 15ατία περικοπών των κρατικών χορηγιών, σε σύνολο πέραν του 60%, το κούρεμα του 2013, το στερευμένο φορολογικό κυνήγι των Ναυτικών Ομίλων με αρχή το 2015 για φορολογίες, κοινωνικές ασφαλίσεις και φ.π.α., καθώς και τις χρεώσεις των κολυμβητηρίων κατά την ίδια περίοδο, τα μέτρα της πανδημίας είναι ίσως το τελευταίο και τελειωτικό κτύπημα στον Ναυταθλητισμό, όπου οι υγροί στίβοι χωρίς θεατές και συνάμα έλλειψη οικονομικών υποστηριχτών, έχουν στερέψει την ροή οξυγόνου ζωής τους.

Ένα τμήμα του αθλητισμού που θα έπρεπε να μεσουρανούσε σ’ ένα νησί, τείνει προς εξαφάνιση μετά τα πολλά ανελαίειτα κτυπήματα που δέχεται τα τελευταία χρόνια με τις ευλογίες της πολιτείας.

Παλεύοντας στα κύματα για επιβίωση και προσπαθώντας να χτίσουμε και να περισώσουμε τον ναυταθλητισμό, φτάνουμε σήμερα στην εποχή του κορωνοϊού, όπου τα πάντα σχεδόν γκρεμίστηκαν σαν κάστρα στην άμμο.

Τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα έχουν ξηλώσει το κάθε τι που με ιδρώτα χτίστηκε, έχουν διαλύσει οργανωμένες ακαδημίες και αγωνιστικές ομάδες ναυταθλημάτων, αλλά η χαριστική βολή έχει έρθει πρόσφατα από το Υπ. Εργασίας, όπου κατέταξε τους εργαζόμενους των Σωματείων σε πολίτες τελευταίας διαλογής, αφού κλείνοντας πρώτα τις δραστηριότητες εξαίρεσαν τους εργαζόμενους των Σωματείων από τα όποια επιδόματα, εφόσον ανήκουν σε Σωματεία και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

9 μήνες σχεδόν σε πλήρη αναστολή, έχουμε χάσει την επαφή μας με σχεδόν 800 και πλέον παιδιά που απασχολούσαμε στα ναυταθλήματα, έχει μείνει προσωπικό χωρίς εργασία και εισοδήματα και καταφέραμε να περάσουμε και το μήνυμά ότι εργασία σε Σωματεία και οργανώσεις σημαίνει συνάμα και πολίτης τελευταίας διαλογής.

Ερωτήματα τεράστια:
Γιατί τόση λύσσα να τακτοποιηθούν τα Σωματεία φορολογικά, αφού ΔΕΝ θεωρούνται οικονομικοί οργανισμοί και ΔΕΝ επωφελούνται των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Γιατί να επιβάλλονται φόροι και κοινωνικές ασφαλίσεις εφόσον η πολιτεία ΔΕΝ αναγνωρίζει τους οργανισμούς και τους έμμισθους αυτών, οι οποίοι συνεισφέρουν στο κράτος όπως κάθε άλλος κύπριος πολίτης της ΚΔ;
Γιατί καθημερινά κυνηγάμε και βάζουμε τρικλοποδιές στους λίγους των εθελοντών που έχουν απομείνει και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τον ναυταθλητισμό στην Κύπρο, που θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ;
Γιατί γίνεται αυτή η οργανωμένη πολιτειακή εκστρατεία για τον αφανισμό της υγιούς άθλησης των παιδιών;

Τα ερωτήματα πολλά, αλλά η άμμος στην κλεψύδρα γράφει τα τελευταία λίγα λεπτά ζωής του ναυταθλητισμού.

Ήρθε η ώρα κι στιγμή, εμείς οι εθελοντές αυτού του έργου, να παραδώσουμε τα κλειδιά των Σωματείων στην πολιτεία κι ας αποφασίσουν οι ηγέτες το τι μέλλει γενέσθαι. Ας ορίσουν ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων και ας καταλήξουν ίσως σε πόρισμα.

Το δικό μου πόρισμα είναι ο θάνατος του εθελοντισμού και του αθλητισμού και η προώθηση της αρπαχτής.

 
Stelios Charalambous

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube