PJA 9637
PJA 9637

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού παρουσίασε στις Αθλητικές Ομοσπονδίες και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του αθλητισμού της Κύπρου, σε ημερίδα που πραγματοποίησε  στην αίθουσα «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» στο  Ολυμπιακό Μέγαρο, σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης στον αθλητισμό για το  2018.

Ο ΚΟΑ ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός σήμερα έχει θέσει τη βελτίωση της διακυβέρνησης ως άμεση προτεραιότητα και παρουσίασε τον πρώτο Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης ο οποίος εμπεριέχει τις κατευθυντήριες γραμμές Οργανισμών όπως το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και τις εμπειρίες άλλων χωρών προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης

Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης στο χαιρετισμό του στην ημερίδα ανέφερε ότι ο Κώδικας θέτει τη διαχείριση, κυρίως των αθλητικών ομοσπονδιών, σε νέα βάση ενισχύοντας τη διαφάνεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη λογοδοσία και την κοινωνική ευθύνη, σεβόμενος όμως ταυτόχρονα και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι μετά από μελέτη πέραν των δύο χρόνων των καλών πρακτικών άλλων χωρών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τον Πρώτο Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης στον Αθλητισμό. Είμαστε ευτυχείς διότι πρωτοπορούμε ως αθλητική Κύπρος και θα γίνουμε σημείο αναφοράς ακόμα και για πιο ανεπτυγμένα αθλητικά κράτη.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ τόνισε επίσης ότι ο Κώδικας έχει ως χαρακτηριστικό την εξισορρόπηση του σεβασμού στο αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών και της απαίτησης της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας για διαφάνεια, δημοκρατικές διαδικασίες και έλεγχο των δαπανών τουλάχιστον όσο αφορά την κρατική χορηγία. Η ενασχόληση με την διοίκηση στον αθλητισμό δεν είναι παιχνίδι εξουσίας (power game) αλλά μετερίζι προσφοράς. Ταυτόχρονα όμως και εφόσον ο αθλητισμός διακινεί πλέον τεράστια πόσα θα πρέπει να διασφαλίσουμε την καταλληλότητα των διοικήσεων εφόσον μας ενδιαφέρει η μεταλαμπάδευση των αθλητικών και ολυμπιακών ιδεωδών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Η Αντιπαράθεση

Έντονες ήταν η αντιδράσεις κάποιων εκπρόσωπων από Ομοσπονδίες όταν έγινε αναφορά για την περίοδο θητείας των προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων οπού παρουσιάζεται συχνά  το φαινόμενο της εξάρτησης των μελών και τον επηρεασμό τους στην ανάδειξη νέων υποψηφιοτήτων, με τις αντιδράσεις να κορυφώνονται στο  ότι πιθανότατα να γίνει αποχώρηση των μελών τους από τις ομοσπονδίες και σε συνέχεια από τον ΚΟΑ . Σε απάντηση αντ’ αυτού ο Προεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος είναι, ο Κώδικας σταδιακά να οδηγήσει σε αλλαγή κουλτούρας ενισχύοντας περαιτέρω τον αθλητισμό της χώρας δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο για ακόμη μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες. Έγινε στην συνέχεια μια σημαντική επισήμανση που αφορά την πορεία κάποιων πρόεδρων, που πετυχαίνουν κατά την θητεία τους την συμμέτοχη τους σε διεθνή σώματα σαν μέλη, κατά συνέπεια αυτό, όπως αργότερα διευκρινίστηκε είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει λεπτού χειρισμού.

Γενική Διευθύντρια  Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη

Η Γενική Διευθύντρια  Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη στην ομιλία της ανέφερε ότι ο αθλητισμός σήμερα εξελίχθηκε σε μια αναπτυσσόμενη οικονομική πραγματικότητα , και έχει απόκτηση σημαντικές οικονομικές διαστάσεις που έχουν αλλοιώσει την άλλοτε  ερασιτεχνική του  φύση και αύξησαν σημαντικά την πολυπλοκότητα του αθλήματος . Με αυτά τα δεδομένα ο ΚΟΑ αναγνωρίζει την ανάγκη για πιο επαγγελματική προσέγγιση και σε διαβούλευση με τις ομοσπονδίες και δημιούργησε τον κώδικα ο οποίος αποτελεί εργαλεία στα χέρια των αθλητικών οργανισμών για βελτίωση της διαχείρισης και της διακυβέρνησης τους .

Χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού απεύθυνε ο Επιθεωρητής Φυσικής κ. Γιάννης Χατζηκωστής, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας θα έρθει αρωγός στην προσπάθεια αυτή γιατί ενισχύοντας τον αθλητισμό, θωρακίζουμε την  κοινωνίας μας, θωρακίζουμε την παιδείας μας.

Ακολούθησαν επεξηγήσεις του κώδικα από τους Dr. Χρήστο Αναγνωστόπουλο , Βάσος Κουτσιούντας λειτουργό του ΚΟΑ. δρ. Αρναουτ Κερα από το National Sports Governs Observers και τον Δρ. Στράτος Ιορδανάκη με παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες για διευκρινίσεις στην θεματολογία.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο από την ημερίδα

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ημερίδα

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube