19 C
Limassol
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Περισσότερο

    Κινησιολογία τι μπορει να προσφέρει στον αθλητισμό

    Εξ ορισμού,  η κινησιολογία  είναι η επιστήμη που μελετά την κίνηση η οποία συνδυάζει τα πεδία της ανατομίας, φυσιολογίας, φυσικής και γεωμετρίας και τα συσχετίζει με την ανθρώπινη κίνηση του σώματος, χρησιμοποιώντας τις αρχές της μηχανικής,  της ανατομίας του μυοσκελετικού συστήματος και της φυσιολογίας του νευρομυϊκού συστήματος. Η επιστήμη που χρησιμοποιεί τις αρχές της μηχανικής, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το ανθρώπινο σώμα, ονομάζεται εμβιομηχανική.

     Η εμβιομηχανική είναι η επιστημονική ειδικότητα που ασχολείται με την εφαρμογή των μέσων και των μεθόδων της μηχανικής και της τεχνολογίας στη μελέτη, την κατανόηση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος. Μελετά στατικά (χωρίς κίνηση) και δυναμικά (σε κίνηση) τη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και συνολικά.

    Η μελέτη και η ανάλυση των προτύπων κίνησης, η ανατομία της κίνησης, οι δυνάμεις και οι ροπές ως αιτίες κίνησης και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα είναι συνδυασμός αναγκαίος για το κάθε άθλημα. Το κάθε άθλημα έχει την δική του τεχνική, άρα και κίνηση. Ο συνδυασμός των πιο πάνω συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης του αθλητή, στη μείωση των τραυματισμών και στην αποκατάσταση υφιστάμενων, σε ατομικό επίπεδο.

    Ο ρόλος του κινησιολόγου είναι πολύ σημαντικός εφόσον έχει τη γνώση και την εξειδίκευση σε ένα ή περισσότερα αθλήματα. Στην Κύπρο είναι σχεδόν άγνωστος ο ρόλος του κινησιολόγου αν και με τις πρόσφατες μελέτες στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός.

    Στην παρούσα φάση, δίνεται δυστυχώς έμφαση μόνο στη φυσική κατάσταση και με γενικά προγράμματα ασκήσεων χωρίς να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι ατομικές ανάγκες ενός αθλητή οι οποίες προκύπτουν μέσα από την ατομική αξιολόγηση. Τα εργομετρικά έχουν σίγουρα την θέση τους στο οποιοδήποτε άθλημα αλλά μετρούν μόνο παραμέτρους της φυσικής κατάστασης. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο φυσική κατάσταση, ειδικά στις αναπτυξιακές ηλικίες όπου το σώμα αλλάζει λόγω ανάπτυξης κάθε 3 μήνες περίπου. Για παράδειγμα ένας νεαρός αθλητής δεν πρόκειται να βελτιώσει την αντοχή του αν έχει ασυμμετρίες στο σώμα του όπως κυφωτική στάση/ κύφωση. Σε άλλη περίπτωση αρκετοί αθλητές δεν θα παρουσιάσουν βελτίωση στον κινητικό έλεγχο/ τεχνική αθλήματος αν έχουν ασυμμετρία στη λεκάνη, εμφανίζοντας πολλές φορές επαναλαμβανόμενους μυϊκούς τραυματισμούς. Πολλά περιστατικά χρήζουν ιατρικής γνωμάτευσης και παρακολούθησης (συνήθως από ορθοπεδικό). Καλό θα ήταν πρωτίστως να διασφαλιστεί η συμμετρία του σώματος βελτιώνοντας την στάση σώματος και μειώνοντας τις ασυμμετρίες. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης σίγουρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αθλήματος αλλά όχι το μόνο.

    Στην Κύπρο, αποδείξαμε στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, ότι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση στις ασυμμετρίες στη στάση σώματος και στον κινητικό έλεγχο, σε ατομικό επίπεδο, μειώνουν τη συχνότητα μυϊκών τραυματισμών και βελτιώνουν τον κινητικό έλεγχο/ τεχνική αθλήματος.

    Ελένη Θεοδώρου M.Sc., Ph.D. Cand.
    Κινησιολόγος – Τηλ: 96 33 56 18 
     
    Α.Α.Α. Κίνηση & Παιδί – Κέντρο Θεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών και Εφήβων
     
    Υπευθυνη Προγράμματος KickStr8
    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ