Austrian Open 2019 Zhao Zihao
Austrian Open 2019 Zhao Zihao

Στον 3ο και προτελευταίο προκριματικό γύρο του απλού αποκλείστηκε ο Παναγιώτης Γκιώνης στο World Tour Platinum της Αυστρίας, που είναι σε εξέλιξη στο Λιντς. Προσπάθησε πολύ για να επαναλάβει την πορεία του στο εξίσου δυνατό όπεν της Γερμανίας, όπου είχε προκριθεί στο κυρίως ταμπλό, όμως εδώ η κλήρωση είχε φέρει Κινέζο στον δρόμο του κι αυτή ήταν μία σημαντική διαφορά. Απέναντι στον 22χρονο Ζάο Ζιχάο ήταν ανταγωνιστικός από την αρχή, όμως απώλεσε καλές ευκαιρίες στα δύο πρώτα σετ και μετά είχε και ψυχολογικό μειονέκτημα για να ηττηθεί τελικά με 4-0 σετ. Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο Platinum της χρονιάς αγωνίστηκαν επίσης ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Ελισάβετ Τέρπου και αποκλείστηκαν στους πρώτους προκριματικούς γύρους τόσο στο απλό όσο και στο διπλό μικτό. Στην τεχνική καθοδήγηση ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Ο Γκιώνης (νούμερο 35 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) είχε ματς-πρόκληση το μεσημέρι στον γύρο των «64» απέναντι στον Ζάο Ζιχάο. Έναν πολύ αξιόλογο αθλητή, που μπορεί να μην βρίσκεται στην πρώτη σειρά της παγκόσμιας υπερδύναμης, ωστόσο έχει να επιδείξει διακρίσεις και είναι ανερχόμενος. Δεξιόχειρας επιθετικός με penhold πιάσιμο στη ρακέτα και εξαιρετική forehand επίθεση.

Όπως έχει κάνει πολλές φορές κόντρα σε Κινέζους πρωταθλητές έτσι και σήμερα ο Γκιώνης μπήκε δυνατά και πίεσε. Έπαιξε πραγματικά καλά στα δύο πρώτα σετ, είχε ακόμα και τον εύκολο πόντο με το σερβίς και ποιοτικές άμυνες, όμως δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες του κι αυτό του στοίχισε. Στο 1οο σετ βρέθηκε 9-6 μπροστά, μετά έσωσε δύο σετ μπολ και τελικά κάμφθηκε στην παράταση. Στο 2ο σετ προηγήθηκε 6-4, αλλά με νέο ξέσπασμα ο Ασιάτης βρέθηκε στο +2. Όταν διαμορφώθηκε το 2-0 σε βάρος του ο Έλληνας αμυντικός έπεσε ψυχολογικά κι έχασε μέρος της συγκέντρωσής του κι από την άλλη πλευρά ο Κινέζος έπαιξε πιο ελεύθερα και πέρασε σχετικά εύκολα την τακτική του (11-13, 8-11, 6-11, 4-11).

Ο Ζάο Ζιχάο βρίσκεται σήμερα στο νούμερο 41 του διεθνούς ranking list κι αυτή είναι η καλύτερη θέση στην καριέρα του. Μέσα στο 2019 πήρε τη 2η θέση στο απλό στο World Tour της Βουλγαρίας κι επίσης τη 2η θέση στην Πανεπιστημιάδα στη Νάπολι. Το 2018 κατέκτησε δύο πρωτιές στο απλό στο Challenge Open της Λευκορωσίας τόσο στους άνδρες όσο και στους αθλητές έως 21 ετών.