Untitled 1 2
Untitled 1 2

Ενώπιον του ΚΟΑ βρίσκονται σοβαρές καταγγελίες για ατασθαλίες στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (ΠΟΕΠ), από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κ. Δαμιανό Χατζηδαμιανού, ο οποίος κάλεσε τον ΚΟΑ να παρέμβει και να ανασταλεί προσωρινά οποιαδήποτε διοικητική, οικονομική ή και άλλη στήριξη προς την Ομοσπονδία μέχρι να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες.

Με κραυγή αγωνίας ο Κ. Χατζηδαμιανού, αναφέρεται την επιστολή του ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές υπάρχει ο κίνδυνος διαγραφής της Ομοσπονδίας από τις διεθνείς Ομοσπονδίες και εγγραφή της τουρκοκυπριακής λεγόμενης ομοσπονδίας της οποίας η αίτηση εκκρεμεί.

 Στην επιστολή προς τα μέλη-σωματεία που συνοδεύει την καταγγελία στον ΚΟΑ ο Κ. Χατχηδαμιανού αναφέρεται στην άρνηση μερικών ατόμων οι οποίοι ελέγχουν την Ομοσπονδία για δικά τους συμφέροντα να αλλάξουν το Καταστατικό και τους εσωτερικούς κανονισμούς της Ομοσπονδίας τα οποία κοινοποιήθηκαν στον ΚΟΑ προ καιρού και τα οποία συνάδουν ΠΛΗΡΩΣ με τον κώδικα χρηστής διακυβέρνησης του ΚΟΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες πρόνοιες του Περί Σωματείων Νόμο του 2017, και τους κανονισμούς της διεθνής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

Μερικές από τις σοβαρές καταγγελίες που αναφέρονται είναι οι εξής:

 1. Τα κονδύλια και οι χορηγίες που στέλνει ο ΚΟΑ προς την Ομοσπονδία δεν αξιοποιούνται με δίκαιο και ορθό τρόπο.
 2. Ο διορισμός των προπονητών των εθνικών ομάδων, γινόταν όλα αυτά τα χρόνια με κλειστές και μεροληπτικές διαδικασίες, προκειμένου να διορίζονται κατ’ επανάληψη συγκεκριμένα πρόσωπα.
 3. Παρόλο που λαμβάνουν ικανοποιητικά κονδύλια από την πολιτεία, σε αρκετές περιπτώσεις αρνήθηκαν να καλύψουν τα έξοδα προετοιμασίας και συμμετοχής αθλητών που θα εκπροσωπούσαν την Εθνική ομάδα σε διεθνείς διοργανώσεις.
 4. Έχει δημιουργηθεί μία κλίκα εντός της Ομοσπονδίας η οποία ελέγχει και καθορίζει όλες τις ενέργειες της ΠΟΕΠ, που έχουν ως αποτέλεσμα την άδικη και αναξιοκρατική μεταχείριση αρκετών αθλητών της πυγμαχίας.
 5. δεν υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, αλλά και στο πως αξιοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κρατικές χορηγίες.
 6. Υπάρχουν Ασυμβίβαστα και Συγκρουόμενα συμφέροντα
 7. Ακατάλληλες διαδικασίες βαθμολόγησης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.
 8. Κατά συρροή παραβάσεις των Κανονισμών και διαδικασιών διεξαγωγής αγώνων πυγμαχίας
 9. Δεν δέχονται εγγραφή νέων σωματείων για να μην επηρεαστεί η σύνθεση της γενικής συνέλευσης και η ακύρωση διπλών ψήφων

Με την γνωστοποίηση της πρόθεσης των καταγγελιών τα άτομα τα οποία δια των σωματείων τους ελέγχουν την ομοσπονδία με τους διπλούς ψήφους που έχουν, και την ύπαρξη εικονικών σωματείων αλλά και λόγω οικονομικών συμφερόντων αφού πέραν του 65% του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας καταλήγει ως μισθούς στους ίδιους, συνοπτικά πραγματοποίησαν τις απειλές τους για διάλυση του διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έτσι ώστε α. να μην διερευνηθούν οι καταγγελίες και β. να μην περάσει το νέο καταστατικό που θα τους στερήσει τον έλεγχο της Ομοσπονδίας με αποτέλεσμα να χάσουν τα κεκτημένα τους εις βάρος φυσικά των άλλων σωματείων αλλά και του αθλήματος.

Στην επιστολή τους που απέστειλαν στα μέλη της ΠΟΕΠ την αμέσως επόμενη ημέρα των καταγγελιών και η οποία βρίθει παρατυπιών αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει παραιτηθεί στην τελευταία του συνεδρίαση (η οποία όπως μάθαμε συγκαλέστηκε παράτυπα και κατά παράβαση του καταστατικού το βράδυ της ημέρας που έλαβαν χώρα οι καταγγελίες του Κ. Χατζηδαμιανού ακριβώς για να διαλύσουν το διοικητικό συμβούλιο ) και αποφάσισαν να λειτουργεί η ομοσπονδία από τους έμμισθους της Ομοσπονδίας (δηλαδή από τους ίδιους) και προτείνουν την διεξαγωγή εκλογών για εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου την οποία όπως ανέφεραν ζήτησαν κάποια σωματεία τα οποία και πάλι είναι κατά παράβαση του καταστατικού όπως ανάφερε ο Κ. Χατζηδαμιανού σε απάντηση του προς τα μέλη της Ομοσπονδίας γιατί δεν έγινε σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού το οποίο προνοεί ότι οι εκλογές σε έκτακτη γενική συνέλευση μπορούν να γίνουν μόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο ή αν το ζητήσουν τα 2/3 των μελών και τους υποδεικνύει ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του και ότι οι παρατυπίες συνεχίζονται γιατί:

 α) η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου  που οδήγησε σε παραίτηση του ΔΣ ήταν κατά παράβαση του καταστατικού οπό’ ταν άκυρη

β) η αναφερόμενη  σύγκληση των μελών με την οποία έλαβαν αποφάσεις στην ουσία δεν έγινε ποτέ αφού δεν κάλεσαν όλα τα σωματεία να παρευρεθούν και να αποφασίσουν, αλλά και αυτά που αναφέρεται ότι παρευρέθηκαν στην ουσία δεν ήταν παρών αντιπρόσωποι των σωματείων  

γ) δεν λήφθηκε η απόφαση από τα 2/3 των μελών και

δ) δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που απαιτεί το Καταστατικό.  

Έχουμε μιλήσει με μερικά σωματεία τα οποία μας ανέφεραν ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια καταγγελίες στον ΚΟΑ για τις πρακτικές που ακολουθούνται κατά παράβαση των κανόνων χρηστής διοίκησης και διαφάνειας αλλά δυστυχώς ο ΚΟΑ ουδέποτε ανταποκρίθηκε και ούτε καν απάντησε ουσιαστικά αποκρύβοντας τα κακώς έχοντα.

Ο ΚΟΑ με την παρουσίαση του Κώδικα χρηστής διακυβέρνησης διακήρυττε  ότι έγινε το πρώτο βήμα για να εξαλειφτεί η αταξία και η ανομοιομορφία των αθλητικών ομοσπονδιών (σημείωση του πρώην προέδρου του ΚΟΑ στην παρουσίαση του Κώδικα) και για αυτό  θεωρείτο το έργο που έγινε για την παρουσίαση του Κώδικα υψίστης σημασίας. Περαιτέρω  διακήρυττε  ότι το δεύτερο βήμα είναι η υλοποίηση των αρχών του Κώδικα στην πράξη έτσι ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει τις ομοσπονδίες να ευθυγραμμιστούν με τις αρχές μιας αποτελεσματικής, διαφανούς, δεοντολογικής και δημοκρατικής διαχείρισης, να εφαρμόσουν υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης και ακεραιότητας, να εξαλείψουν αθέμιτες πρακτικές και να αυξήσουν την χρηματοοικονομική τους διαφάνεια και λογοδοσία, προς όφελος του Αθλητισμού.

Είναι η ώρα που ο ΚΟΑ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, να πατάξει τα κακώς έχοντα διερευνώντας τις καταγγελίες για το καλό του αθλήματος αλλά και για να κάνει στην πράξη όσα  εξάγγειλε αυτός ο Οργανισμός χρόνια τώρα και να μην παραμείνουν μόνο στην θεωρεία.   

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ΚΟΑ θα διερευνήσει τις καταγγελίες ΑΜΕΣΑ καθώς πέρασαν ήδη 15 ημέρες χωρίς κάποια επίσημη απάντηση σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες αλλά  και γιατί πρέπει να σταματήσει η ανομία και οι αθέμιτες πρακτικές των οποιοδήποτε οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι η Ομοσπονδίες είναι ιδιωτικές εταιρείες και προσωπικών τους συμφερόντων επειδή στο παρελθόν πρωτοστάτησαν στην ίδρυση τους αλλά στην πορεία φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και/ή ξέχασαν τον πραγματικό σκοπό της ίδρυσης τους το οποίο δεν θα έπρεπε να ήταν παρά το καλό του αθλήματος και όχι το προσωπικό όφελος.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

 • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
 • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
 • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
 • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube