Καπράλος: «Με συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και πάλι»
Προέδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου στη διαβούλευση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τους αθλητικούς φορείς της χώρας.

Ο κ. Καπράλος είπε:
Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του κυρίου Αυγενάκη να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα ανοιχτά θέματα του ελληνικού αθλητισμού, λιγότερες από 100 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Θα ήθελα κατ’αρχάς να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους Προέδρους , Γενικούς Γραμματείς ή εκπροσώπους Ομοσπονδιών που εξελέγησαν πρόσφατα και να σας ευχηθώ να έχετε επιτυχημένες θητείες στις Ομοσπονδίες σας. Βλέπω πολλά νέα πρόσωπα κάτι που σημαίνει ότι έχει επέλθει ανανέωση στις περισσότερες ομοσπονδίες. Είστε εσείς όπως και εμείς, εθελοντές στον αθλητισμό και είμαι σίγουρος ότι στόχος και όραμά σας είναι να προσφέρετε στην ανάπτυξη του αθλήματος που εκπροσωπείτε και να είστε κοντά στους αθλητές σας. 
Οι εκλογές λοιπόν τελείωσαν αλλά τα θέματα τρέχουν, ειδικά σε μια ολυμπιακή χρονιά. Οπότε πρέπει όλοι να αναλάβετε σύντομα δράση ώστε οι αθλητές μας να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να αγωνιστούν στο Τόκυο. 
 Ακούσαμε προηγουμένως από τον Υπουργό για τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έκανε  σε πολλούς τομείς Αναφέρω τους πιο σημαντικούς: την επιχορήγηση των συλλόγων που είναι το κύτταρο του αθλητισμού,  τη δημιουργία του μητρώου των σωματείων, των πόρων που ελπίζουμε να πάνε από το στοίχημα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την ενίσχυση του ρόλου των αθλητών στις αθλητικές ομοσπονδίες, την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA. Σας συγχαίρουμε πραγματικά κύριε Υπουργέ.
 Από πλευράς της ΕΟΕ και με τις δυνατότητες που μας δίνει πλέον το γεγονός ότι έχουμε μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μετά την αλλαγή του κατασταστικού μας – κάτι για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό – συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αθλητές μας, τους αθλητές σας, όντας πιο ευέλικτοι ως προς τη διαχείριση των οικονομικών μας. 
Και μιας και αναφέρθηκα στα οικονομικά, που είναι πάντα το «φλέγον» θέμα, θέλω να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα για το σύστημα ΧΙΛΩΝ. Είναι ένα σύστημα που σίγουρα θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της επιχορήγησης των Ομοσπονδιών με αξιοπιστία, αξιοκρατία και διαφάνεια. Δεν είναι ένα τέλειο σύστημα, σίγουρα θα χρειαστούν βελτιώσεις στην πορεία αλλά είναι σημαντικό που επιτέλους βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια να μπουν αξιοκρατικά κριτήρια στις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών.
Εμείς στην ΕΟΕ έχουμε εφαρμόσει εδώ και καιρό αυτήν την αρχή. Όπως γνωρίζετε,  ζητάμε από όλους, απολογισμούς για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνετε από την ΕΟΕ. Έτσι τα χρήματα θα πρέπει να καταλήγουν στην Ολυμπιακή προετοιμασία των κορυφαίων αθλητών μας με διαφάνεια και ταυτόχρονη ενημέρωση τους.
 Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να αναφερθώ και στο μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζετε σήμερα, το οικονομικό. Ίσως με τις θέσεις μου, καταφέρω να περιορίσω αυτά που θα λεχθούν στη συνέχεια.
 
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ζούμε όλοι σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, με μια πανδημία που πέρα από την υγεία μας έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τις δραστηριότητες μας. 
Τα έσοδα της ΕΟΕ από πέρυσι έχουν σχεδόν μηδενιστεί, λόγω της διακοπής λειτουργίας του Παναθηναϊκού Σταδίου, το οποίο μας έδινε περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ χάσαμε και τα ενοίκια από το ιδιόκτητο ξενοδοχείο της ΕΟΕ δίπλα στο κτίριο μας, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.
Έχοντας λοιπόν διανύσει το 1/3 μιας Ολυμπιακής χρονιάς το πιο βασικό πρόβλημα είναι το οικονομικό, καθώς ζούμε κάτι παράδοξο, από τη μια η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να μην επιχορηγείται από το κράτος για την Ολυμπιακή Προετοιμασία των κορυφαίων αθλητών μας και από την άλλη οι Αθλητικές Ομοσπονδίες να μην έχουν πάρει χρήματα από την τακτική επιχορήγηση τους για αθλητικούς σκοπούς.  Και μάλιστα σε μία περίοδο που  ´τρέχουν´ οι προετοιμασίες των αθλητών που έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ υπάρχουν πολλοί  αθλητές που διεκδικούν την πρόκριση τους.
Απλά για να βάλουμε τα θέματα στο τραπέζι, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το 2020 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο σας κ. Υπουργέ με μόλις €565,000, το μικρότερο ποσό των τελευταίων 50 ετών. Μας κάλυψε δηλαδή το κράτος λιγότερο από το 20% του ετήσιου προϋπολογισμού μας.
 Αυτή λοιπόν είναι η οικονομική πραγματικότητα, η οποία όμως, δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ελληνικό αθλητισμό. Το 2020 δώσαμε για Ολυμπιακή Προετοιμασία, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα επιχορηγήσαμε με 1.262.066 ευρώ 22 αθλητικές Ομοσπονδίες. Αυτά τα χρήματα είναι επιλέξιμες δαπάνες για συμμετοχή σε καμπ προετοιμασίας εντός και εκτός Ελλάδας, επιστημονική υποστήριξη, προμήθεια αγωνιστικού και προπονητικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις.
Σε αυτό το ποσό πρέπει να προσθέσετε 105.000 ευρώ για αθλητικό υλικό, 50.000 ευρώ υποτροφίες σε αθλητές που εξασφάλισαν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα δόθηκαν επί πλέον   57.000 ευρώ απ´ ευθείας σε πέντε αθλητές για την Ολυμπιακή τους προετοιμασία, φτάνοντας συνολικά, στα 1.457.000 ευρώ.
Να συνεχίσω με το 2021 όπου ήδη έχουμε δώσει 812.000 ευρώ σε Ομοσπονδίες και αθλητές για την Ολυμπιακή Προετοιμασία, ένα ποσό που θα αυξηθεί  καθώς είναι πολλά τα αιτήματα για στήριξη.
Επίσης για πρώτη φορά η ΕΟΕ συμμετείχε οικονομικά στις Υποτροφίες Ολυμπιακής Προετοιμασίας που δίνει παραδοσιακά κάθε χρόνο το Ιδρυμα Λεβέντη, προκειμένου περισσότεροι αθλητές από όλα τα αθλήματα να τύχουν στήριξης.
Να τονίσω και πάλι ότι τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από χορηγίες που έχει εξασφαλίσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από εταιρείες αλλά και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές που μας στηρίζουν με πολλούς τρόπους, λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει.      
Με τη βοήθεια εταιριών αλλά και ιδιωτών συνεχίζεται και το πρόγραμμα Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 130 αθλητές και αθλήτριες. Με το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζονται, πέραν της οικονομικής βοήθειας όπου είναι δυνατόν, δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, δωρεάν εργομετρικές αναλύσεις, συμφωνίες με εταιρίες για μεταφορά αθλητών και εξοπλισμών, δωρεάν εκγύμναση σε αλυσίδα γυμναστηρίων, μεταπτυχιακά προγράμματα για το μέλλον των αθλητών και άλλες παροχές σε είδος που βοηθούν στην καθημερινότητα τους και στην προσπάθεια για πρόκριση. Και να προσθέσω ότι παρά το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετατέθηκαν κατά ένα χρόνο, καμία από τις εταιρίες που συμμετείχε στο πρόγραμμα δεν αποχώρησε!

 Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, 

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή φέτος μόνο ξοδεύει και δεν εισπράττει. Το 2021 οι συμμετοχές των αθλητών και των αθλητριών μας στα προολυμπιακά τουρνουά, στα παγκόσμια, ευρωπαϊκά και άλλα τουρνουά καλύφτηκαν εξ ολοκλήρου από εμάς. Είναι τρελλό μόνο που το ακούμε και ασφαλώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να εκταμιευθούν άμεσα χρήματα κυρίως για τις αθλητικές ομοσπονδίες που βρίσκονται στο σημείο μηδέν αλλά και για την Ολυμπιακή Επιτροπή.
Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το μόνο κονδύλι που έχει δοθεί από την Πολιτεία είναι η μισθοδοσία του προσωπικού για χρονικό διάστημα έξι μηνών, χωρίς το ποσό αυτό να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα. Επίσης το κονδύλι αυτό αφορά στους κωδικούς μόνο των τακτικών υπαλλήλων και δεν περιλαμβάνει προπονητές, τεχνικούς συμβούλους και ιατρικό προσωπικό.
Το αποτέλεσμα είναι ότι λόγω της ενιαίας αρχής πληρωμών, οι Ομοσπονδίες δεν μπορούν να καταθέσουν μόνο τα χρήματα των τακτικών υπαλλήλων, αλλά όλων γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Ετσι η δέσμευσή της μισθοδοσίας, ανάλογα με το προσωπικό δεν καλύπτει τους 6 μήνες για τους οποίους υποτίθεται ότι δόθηκαν τα χρήματα, αλλά για περίπου τρεις μήνες, χωρίς και πάλι να υπολογίζουμε τις λειτουργικές δαπάνες.

 Κυρίες και κύριοι των Ομοσπονδιών,

Εμείς, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αθλητές μας με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτουμε.Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, παρά την καλή διάθεση που έχουμε, μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος. Παροτρύνω λοιπόν όλους σας να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το κράτος να κάνει αυτό που πρέπει. Αλλά και εσείς, οι Διοικήσεις των Ομοσπονδιών, πρέπει να δραστηριοποιηθείτε προς την ανεύρεση πρόσθετων πόρων και χορηγών. Δεν μπορείτε να τα ζητάτε όλα από το κράτος.
Με συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και πάλι γιατί στόχος όλων μας είναι το καλό του ελληνικού αθλητισμού.  
Σας ευχαριστώ


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube