maxresdefault
maxresdefault

Εδώ και ένα περίπου αιώνα, ο Στίβος αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα  αθλήματα στο κόσμο, εντούτοις έχει καταφέρει να κρατήσει το στοίχημα και όλα τα αρνητικά που το περιβάλλουν μακριά .

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη «στιβική» διοργάνωση του 2017, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου 2017 στο Λονδίνο, είχε πολύ μικρότερη στοιχηματική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες μεγάλες διεθνή διοργανώσεις παρομοίου βεληνεκούς άλλων δημοφιλή αθλημάτων.

 Περαιτέρω σύμφωνα με  την ειδική υπηρεσία της Βρετανίας που αφορά τον αθλητικό στοιχηματισμό, δεν παρατηρήθηκε η οποιαδήποτε περίεργη ή ύποπτη δραστηριότητα σχετικά με  την εν λόγω διοργάνωση  και η οποία θα μπορούσε να υπονοήσει «στήσιμο» αγωνισμάτων για  μεγάλα κέρδη.Ρητή αναφορά στο στοίχημα στο στίβο γίνεται στο Κεφάλαιο Β’ του κώδικα ηθικής της IAAF 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αρθ.5 του ΚΕΦ Β’ του κώδικα ηθικής της IAAF:«Απαγορεύεται η καθοιονδήποτε τρόπο συμμετοχή αθλητή  σε στοιχηματική δραστηριότητα που αφορά διεθνή αγώνα στίβου, ανεξαρτήτως εάν ο εν λόγω αθλητής ενέχεται άμεσα δηλαδή συμμετέχει ή ενδέχεται να συμμετάσχει στο εν λόγω αγώνισμα ή στην εν λόγω διοργάνωση».

Επίσης, απαγορεύεται η  καθοιονδήποτε τρόπο συμμετοχή και/ή επιρροή και/ή συνεργεία και/ή συγκάλυψη και/ή παροχή χρήσιμων πληροφοριών σε τρίτους  και/ή  ο επηρεασμός τρίτων και/ή η παράλειψη αναφοράς γεγονότων που αφορούν  « στήσιμο» διεθνή αγώνων Στίβου ή μεμονωμένου αγωνίσματος που λαμβάνει χώρα σε διεθνή αγώνα Στίβου.

Για να στοιχειοθετηθεί παραβίαση του κώδικα δεν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι έχει υπάρξει ή ενδέχεται να υπάρξει χρηματικό «κέρδος» καθώς μόνο και μόνο η αποδοχή ή παροχή κάποιου ανταλλάγματος π.χ. δώρου  αποδεικνύει ότι  έχει υπάρξει παραβίαση  κανονισμού.

 Όσον αφορά την περίπτωση που το «στήσιμο» δεν ολοκληρώθηκε δηλαδή απέτυχε ή παραμείνει στο στάδιο της απόπειρας και πάλι θεωρείται ότι έχει υπάρξει παραβίαση του κώδικα γεγονός που οδηγεί στην τιμωρία του παραβάτη ως  η παράβαση να είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς .

Σε περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή κάποιου προσώπου για παραβάσεις που αφορούν το ΚΕΦ’Β του κώδικα ηθικής της IAAF, η επιτροπή Ηθικής της IAAF μπορεί να επιβάλει τις ακόλουθες ποινές:

  • Πρόστιμο
  • Αποκλεισμό από τα γήπεδα.
  • Ακύρωση αποτελέσματος
  • Επιστροφή επάθλων , μεταλλίων, τίτλων ή χρηματικών βραβείων που αποκτήθηκαν συνέπεια της παράβασης.

**Όσον αφορά το 1) και το 2) το ύψος της ποινής θα εξαρτηθεί από τις ιδιάζουσες συνθήκες  της κάθε παράβασης.

Όσο αφορά τα παράνομα στοιχήματα, ο  Κλασσικός αθλητισμός μπορεί να περηφανεύεται ότι αποτελεί ίσως και το πιο «καθαρό» άθλημα, καθώς  δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα η οποιαδήποτε παραβίαση που αφορά                         « στήσιμο»  σε αγώνα Στίβου. Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το τένις, την πυγμαχία, το ράγκμπι και το Κρίκετ όπου καταγράφονται κάθε χρόνο δεκάδες περιπτώσεις ύποπτων αγώνων και σκανδάλων, που πολλές φορές έχουν οδηγήσει μέχρι και στην φυλάκιση των εμπλεκόμενων.

Τρεις υποθέσεις- σκάνδαλα που είναι άξιες αναφοράς:

  1. Το 2006, ο πρώην παράγοντας της ποδοσφαιρικής Juventus τιμωρήθηκε με 5 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση για χειραγώγηση του πρωταθλήματος και στήσιμο αγώνων με την Juventus να υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία της Ιταλίας και να της αφαιρούνται οι τίτλοι πρωταθλήματος που πήρε το 2005 και 2006.

 

  1. Στην Νιγηρία το 2013 ανέβασαν το στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων σε extreme επίπεδο καθώς την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Β’ κατηγορίας της χώρας, οι δύο μονομάχοι για την άνοδο  Plateau United Feeders και Police Machine κέρδισαν τους αντιπάλους τους με 79-0 και 67-0 αντίστοιχα!!

 

  1. Το 2011 ο Σέρβος προπονητής του Τένις David Savic τιμωρήθηκε με δια βίου ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα για στήσιμο αγώνα Τένις, με την ποινή του να μειώνεται στην συνέχεια όταν συνεργάστηκε με τις αρχές και παρείχε βοήθεια στις Αρχές για την σύλληψη και των λοιπών εμπλεκομένων

Απολαύστε τον Αθλητισμό και μείνετε μακριά από τον τζόγο…

 Μάριος Αποστολίδης

Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος