headache woman 660
headache woman 660

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν έναν στους οκτώ ενήλικες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συγκαταλέγονται στις 20 ασθένειες που μας ταλαιπωρούν περισσότερο στη διάρκεια της ζωή μας.

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες είναι τριπλάσιες από τους άνδρες, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες σχετίζεται με τρία γονίδια.

Ο πόνος στο κεφάλι, η τάση για εμετό και τα άλλα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και τρεις ημέρες.

Εάν πάσχετε από ημικρανίες πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή σας. Σε πρώτη φάση πρέπει να αποκλείσετε τρόφιμα που θεωρείται ότι ερεθίζουν την κατάσταση για αρκετούς μήνες. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ δεν πρέπει να μένετε νηστικοί για πολλές ώρες.

IQ__98967.1405402876.1280.1280

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν αναφορές ότι συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα ή ποτά μπορούν να παίξουν το ρόλο του εκλυτικού παράγοντα για εμφάνιση ημικρανικών κρίσεων, σε ανθρώπους με την σχετική γενετική προδιάθεση.

Περισσότερα έχουν ειπωθεί και γραφεί για τα αλκοολούχα ποτά και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, τα τυροκομικά, τη σοκολάτα (και γενικότερα τα γλυκά), αλλαντικά, τις τυποποιημένες τροφές και τις κονσέρβες, το κινέζικο φαγητό που περιέχει συνήθως Monosodium glutamate , η καφεΐνη  και διάφορα άλλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν κάποιος προσπαθήσει να αφαιρέσει από το διαιτολόγιο του όλες τις τροφές που έχει κατά καιρούς γραφεί ότι σχετίζονται με την ημικρανία, θα καταλήξει να μην μπορεί να φάει σχεδόν τίποτα, με αμφίβολο ωστόσο αποτέλεσμα για τις ημικρανίες του,

Έχει βρεθεί ότι πολλοί ασθενείς με ημικρανίες έχουν σημαντικά χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου, της φαινυλσουλφοτρανσφεράσης αιμοπεταλίων, το οποίο φυσιολογικά απενεργοποιεί τις μονοαμίνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στους ασθενείς αυτούς υψηλές ποσότητες μονοαμινών, τοξικών για τον οργανισμό.

Ένας ακόμη πρόδρομος της ημικρανίας είναι η υπογλυκαιμία.

Τρόφιμα που πιστεύεται ότι προκαλούν ημικρανία μετά από υπογλυκαιμία είναι η σοκολάτα, το τυρί, τα κιτρικά φρούτα (πορτοκάλι, μανταρίνι κ.ά.), η μπανάνα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα φασόλια, η πίτσα, το κόκκινο κρασί, η μπίρα, τα αναψυκτικά τύπου cola, ο καφές, το τσάι και διάφορα πρόσθετα τροφίμων.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια δύο μικροθρεπτικών συστατικών, της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και του μαγνησίου (Mg), φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση ημικρανίας.

panosplatritis diet

Βότανα και αιθέρια έλαια που βοηθούν.

Ευκάλυπτος αιθέριο έλαιο Η Εφαρμογή ελαίου ευκαλύπτου στο μέτωπό σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους με τον ίδιο τρόπο όπως και αιθέριο έλαιο μέντας. Όπως και έλαιο μέντας, του ευκαλύπτου μπορεί να απαλύνει, να χαλαρώσει τους μυς και τις ρινικές διόδους. Τοποθετήστε μερικές σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου σε ένα μπολ με ατμό νερού και εισπνεύσετε βαθιά.

Λεβάντα: Το άρωμα της λεβάντας έχει μια ισχυρή επίδραση στο νευρικό σύστημα, ανακουφίζοντας τα προβλήματα όπως η αϋπνία, το άγχος και το στρες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πονοκεφάλους. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, ακόμη και τις χειρότερες πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών.

Τοποθετήστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι σας, δημιουργήστε ένα σακουλάκι λεβάντας ή ένα φλιτζάνι τσάι λεβάντα για να αξιοποιήσει αυτό το φυσικό ηρεμιστικό από τον πονοκέφαλο.
Η Λεβάντα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των πονοκεφάλων και ημικρανιών. Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο λεβάντας ή φακελάκια αποξηραμένη λεβάντα για τη θεραπεία του πόνου σας. .

Panos Platritis Dietitian Nutritionist