Το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και οι διαχειριστές του στίβου αναθεωρούν τις πολιτικές επιλεξιμότητας για τρανς, αφού η κολύμβηση πέρασε νέους κανόνες που περιορίζουν τη συμμετοχή των τρανς σε γυναικείες εκδηλώσεις.
Βασικά σημεία:
- Το αφεντικό του Παγκόσμιου Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, δήλωσε ότι το διοικητικό όργανο του αθλήματος θα αναθεωρήσει την πολιτική του στο τέλος του έτους
- Η FIFA είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων της
- Έρχεται αφού η FINA θέσπισε οδηγίες για τις τρανς γυναίκες που αγωνίζονται σε ελίτ κολυμβητικούς αγώνες
Την Κυριακή, ο παγκόσμιος κυβερνητικός οργανισμός της κολύμβησης FINA ψήφισε τον περιορισμό της συμμετοχής τρανς αθλητών σε κορυφαίους γυναικείους αγώνες και τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τη θέσπιση μιας «ανοιχτής» κατηγορίας σε ορισμένες διοργανώσεις ως μέρος της νέας πολιτικής της.
Η νέα πολιτική ορίζει ότι οι τρανς γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν σε γυναικείες διαγωνισμούς μόνο εάν «μπορούν να αποδείξουν με άνεση στη FINA ότι δεν έχουν βιώσει κανένα μέρος της ανδρικής εφηβείας πέρα από το στάδιο Tanner 2 [εφηβεία] ή πριν από την ηλικία των 12 ετών, όποιο είναι μεταγενέστερο “.
Ο Sebastian Coe, πρόεδρος του World Athletics, είπε στο BBC ότι το συμβούλιο της διοργάνωσης θα συζητήσει τους κανονισμούς τους στο τέλος του έτους.
Ο Coe επαίνεσε τη FINA για τη λήψη της απόφασης, η οποία έχει επικριθεί από υπερασπιστές των τρανς δικαιωμάτων, οι οποίοι αμφισβήτησαν τακτικά τους ισχυρισμούς ότι οι τρανς γυναίκες κυριαρχούν στον γυναικείο αθλητισμό .
Για παράδειγμα, η κολύμβηση που πυροδότησε μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης, η νίκη της Lia Thomas στα 500 γιάρδες ελεύθερο σε κολεγιακά πρωταθλήματα των ΗΠΑ , ήταν εννέα δευτερόλεπτα πιο αργή από το ρεκόρ του NCAA που έθεσε η Katie Ledecky πριν από πέντε χρόνια.
Ο Coe είπε ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού, λέγοντας ότι “αν είναι μια κρίση μεταξύ της ένταξης και της δικαιοσύνης, θα πέφτουμε πάντα στο πλευρό της δικαιοσύνης”.
«Βλέπουμε μια διεθνή ομοσπονδία να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία της στον καθορισμό κανόνων, κανονισμών και πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του αθλήματός της», δήλωσε ο Coe στο BBC.
“Αυτό είναι όπως θα έπρεπε. Πάντα πιστεύαμε ότι η βιολογία υπερισχύει του φύλου και θα συνεχίσουμε να αναθεωρούμε τους κανονισμούς μας σύμφωνα με αυτό. Θα ακολουθήσουμε την επιστήμη.
«Συνεχίζουμε να μελετάμε, να ερευνούμε και να συνεισφέρουμε στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων ότι η τεστοστερόνη είναι καθοριστικός παράγοντας στην απόδοση και έχουμε προγραμματίσει μια συζήτηση για τους κανονισμούς μας με το συμβούλιο μας στο τέλος του έτους».
Πέρυσι, η ΔΟΕ εξέδωσε ένα «πλαίσιο» για το θέμα, αφήνοντας τις αποφάσεις επιλεξιμότητας σε μεμονωμένους αθλητικούς φορείς, αλλά προσθέτοντας ότι «μέχρι τα στοιχεία να καθορίσουν το αντίθετο, οι αθλητές δεν θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν αθέμιτο ή δυσανάλογο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω των διαφορών του φύλου τους , φυσική εμφάνιση ή/και κατάσταση τρανς».
Οι ισχύοντες κανόνες του World Athletics περιορίζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε πέντε νανογραμμομόρια ανά λίτρο (5 nmol/L) για τρανς αθλητές και για αγωνιζόμενες με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSD) σε ορισμένα αγωνίσματα τρεξίματος γυναικών.
Το διοικητικό όργανο του στίβου έχει προσελκύσει κριτική στο παρελθόν για τον χειρισμό του σε ζητήματα που σχετίζονται με το φύλο, με τη μεταχείριση του Νοτιοαφρικανού αστέρα μεσαίων αποστάσεων Κάστερ Σεμένια να συγκεντρώνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και να καταλήγει ενώπιον πολλών δικαστηρίων και δικαστηρίων .
Η FIFA επανεξετάζει την πολιτική της
Εκπρόσωπος της FIFA είπε ότι βρισκόταν σε διαδικασία διαβούλευσης για μια νέα πολιτική.
«Η FIFA επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανονισμούς της για την καταλληλότητα των φύλων σε συνεννόηση με εμπειρογνώμονες», είπε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η διαδικασία είναι «σε εξέλιξη», επομένως δεν θα σχολιάσει περαιτέρω «τις ιδιαιτερότητες των προτεινόμενων τροποποιήσεων στους υφιστάμενους κανονισμούς».
Η FIFA είπε ότι λαμβάνει οδηγίες από ιατρικούς, νομικούς, επιστημονικούς, εμπειρογνώμονες επιδόσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
«Σε περίπτωση που ζητηθεί από τη FIFA να επαληθεύσει την καταλληλότητα ενός παίκτη πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί, οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη σαφή δέσμευση της FIFA για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». είπε ο εκπρόσωπος.
Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) έκανε αυστηρότερους τους κανόνες της για τη συμμετοχή των τρανς αυξάνοντας τη μεταβατική περίοδο για χαμηλή τεστοστερόνη σε δύο χρόνια και μειώνοντας το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο τεστοστερόνης.