nationalteam
nationalteam

Ήττα με 1-3 από την Ισλανδία, αλλά στο βάθρο η Εθνική Γυναικών στο Λουξεμβούργο.

IΣΛΑΝΔΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ 3-1 Σετ: 25-20, 15-25,25-19,25-21

Με απολογισμό δυο νίκες και δυο ήττες που συνιστά απώλεια του χρυσού μεταλλίου ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην τελική φάση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης του Λουξεμβούργου η Εθνική Γυναικών. Η ομάδα μας έχασε από την Ισλανδία στο φινάλε της διοργάνωσης στη σάλα Coque με 1-3 σετ και εξασφάλισε τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο.

Οι τέσσερεις απουσίες (Κ. Ζακχαίου, Ι. και Ε. Λεωνίδου και Σ. Μανίταρου), αλλά και η απαγόρευση συμμετοχής της Βερόνικα Χουντίμα στοίχισαν αφάνταστα στην Εθνική, άνκαι η δωδέκαδα που πέταξε στο «Μεγάλο Δουκάτο» τα έδωσα όλα και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Η νίκη που πέτυχε η Ισλανδία επί του Λουξεμβούργου το Σάββατο έβαλε «φωτιά» στον ‘Ομιλο και στέρησε το χρυσό από την ομάδα μας.

Ο αγώνας

Το άγχος κυρίευσε τις διεθνείς μας στην έναρξη του αγώνα με συνέπεια να βρεθούν πίσω στο σκορ με 00-06 αφού δεν λειτουργούσε τίποτα καλά ούτε στην υποδοχή, ούτε στην επίθεση. Ούτε μετά το πρώτο τεχνικό τάιμ – άουτ είδαμε βελτίωση με συνέπεια οι Ισλανδές να ξεφύγουν με 01-10. Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε ούτε στη συνέχεια με την Εθνική να προσπαθεί, αλλά να μην μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα αφού οι «Βίκινγκς» διστηρούσαν απόσταση ασφαλείας 06-16.
Σε εκείνο το σημείο, άνκαι οι Ισλανδές έλεγχαν τον αγώνα η ομάδα μας βρήκε μπλοκ και πήρε ψυχολογία μειώνοντας σε 13-18. Η υπερπροσπάθεια όμως δεν ήταν αρκετή αφού άνκαι πλησιάσαμε στους τρεις πόντους 18-21 δεν ολοκληρώσαμε την ανατροπή χάνοντας το σετ με 20-25 σε 25 λεπτά. Το 0-1 υπέρ της Ισλανδίας ήταν γεγονός.

Άλλη εικόνα

Αλλιώτικη ήταν η εικόνα στο δεύτερο σετ με τις κοπέλες του Π. Πατσιά να μπαίνουν φουριόζες και αφού διόρθωσαν τα λάθη που έγιναν στο ξεκίνημα και στοίχισαν το πρώτο σετ προηγήθηκαν 06-02 και 08-03. Οι Ισλανδές δεν το έβαλαν κάτω με σερί 00-03 και μια λάθος υποδοχή της Χατζηκωνστάντα μείωσαν σε 06-08. Το δεύτερο σετ είχε κυπριακή απόχρωση αφού αναγκάσαμε τις Ισλανδές σε λάθη σε όλους τους τομείς, χαλάσαμε την υποδοχή τους, ενώ είχαν προβλήματα στο σέρβις. Η Εθνική προηγήθηκε 08-16 δείχνοντας έτοιμη να καθαρίσει το σετ. Η ομάδα μας πήρε μέσα από την εμφάνισή της αυτοπεποίθηση και έβγαλε ωραία τελειώματα (βλέπε Χαραλάμπους) και αύξησε σε νταμπλ – σκορ 09-18. Η Εθνική δεν κοίταξε πίσω και ούτε οι συνεχείς αλλαγές του Ιταλού  κόουτς των Ισλανδών  Ντανιέλε Καπριότι άλλαξαν τα δεδομένα. Η Κύπρος κέρδισε σε 24 λεπτά 25-15 ισοφάρισε σε 1-1 τον αγώνα και άνοιξε το δρόμο για τη νίκη.

Τα συμπτώματα

Συμπτώματα του πρώτου σετ παρατηρήθηκαν στο τρίτο με την Εθνική να αιφνιδιάζεται και να χάνει 01-05. Μετά το τάιμ – άουτ του Π. Πάτσιά η Εθνική ανέκαμψε και μείωσε 06-08. Ωστόσο, δεν είχαμε σταθερή απόδοση με συνέπεια οι Ισλανδές να το εκμεταλλευτούν να προηγηθούν 06-11 και στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ 11-16. Οι παίκτριές μας κυνηγούσαν την Ισλανδία και βρέθηκαν να χάνουν 13-19 σε κρίσιμο σημείο του σετ.
Το πείσμα που έβγαλαν οι διεθνείς και οι προσπάθειες των Χαραλάμπους, Ιορδάνους και ένας άσος της Ιωαννου μας έφερε στο -3 18-21. Δυστυχώς όπως και στο πρώτο σετ η ανατροπή δεν ήλθε ποτέ με την Εθνική να χάνει 19-25 σε 27 λεπτά και να μένει πίσω στο σκορ 1-2. Το τέταρτο σετ απέκτησε πλέον άλλη … διάσταση.

Αποφασισμένες αλλά…

Αποφασισμένες μπήκαν οι διεθνείς μας στο τέταρτο σετ, όμως η Ισλανδία δεν αιφνιδιάστηκε γι’αυτό οι δυο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ 08-08. Οι Ισλανδές μας ανάγκασαν σε κακές άμυνες με συνέπεια να βρεθούμε πίσω στο σκορ 09-12. Η Εθνική ηρέμησε βρήκε λύσεις και με μπλοκ της Χατζηκωνστάντα ισοφάρισε 13-13. Ωστόσο, το τελικό κλικ στις φάσεις ήταν με τις Ισλανδές που πήγαν στο δεύτερο τεχνικό τάιμ – άουτ προηγούμενες με 14-16.
Με δεδομένο ότι ούτε το μπλοκ δούλεψε όπως έπρεπε η ομάδα του Ντ. Καπριότι προηγήθηκε 14-18. Οι παίκτριές μας όμως άσκησαν νέα πίεση και με σερί 03-01 μείωσαν σε 18-19. Τελικά όμως οι Ισλανδές ήταν ανώτερες και κέρδισαν με 21-25 κερδίζοντας τον αγώνα με 1-3 σετ.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ (ΝΤ. ΚΑΠΡΙΟΤΙ): Βιφκουσντότιρ, Σβαναρστότιρ, Σιγκουρσντατότιρ, Γκρεντασντότιρ, Καρλσντότιρ, Λίμπερο: Μντόρστοτιρ, Μτσοκολσντότιρ – Αλλαγές:Eιρκσντότιρ, Γκουναρσντότιρ, Ειναρστότιρ.

ΚΥΠΡΟΣ (Π.ΠΑΤΣΙΑΣ): Ιωάννου, Ιορδάνους, Σταυρινίδου, Ζεμπύλα, Χατζηκωνστάντα, Χαραλάμπους – Λίμπερο: Δαϋίδ, Μοσφιλιώτη. Αλλαγές: Στυλιανού, Κακουρή, Χατζηχριστοδούλου.