Στην Ελβετία ο Μίλαν Τράικοβιτς
MILAN TRAJKOVIC TOKYO 1

Τι αξία θα είχε ο πρωταθλητισμός, εάν τα κριτήρια συναγωνισμού για κάθε χρονιά, δεν ίσχυαν.

Δεν είναι δυνατόν να επικαλείται ένας αθλητής τα αποτελέσματα και τους χρόνους που κάποτε έφερε σε προηγούμενες χρονιές, και να θέλει να υιοθετηθούν στο παρόν η ακόμη και στο αόριστο μέλλοντα. Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα που φέρνει ένας αθλητής κάθε χρονιά υπόκεινται σε κάποια κριτήρια που βάση αυτόν αξιολογούνται και η επιδόσεις τους. Τι γίνεται όταν τα κριτήριά αυτά δεν είναι στο εάν φέρνεις κάποια αποτελέσματά και μόνο , άλλα να έχεις και οικονομική στένωση. Μπορεί στο σύνολο της αθλητικής  καριέρας ενός αθλητή τα επιτεύγματα του να είναι μνημειακά, αλλά από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι τα προσόντα αξιολόγησης θα έχουν και διαχρονικής διάρκειας ως κριτήρια εισόδου σε προνομία, παντού. Αντίθετος σε κάποιους έχει δοθεί πλήρης επαγγελματική αποκατάσταση από αθλητικούς φορείς όπως ο ΚΟΑ, άλλα και ενισχύσεις από άλλα προγράμματά , και θα ήταν άδικο εάν δεν βοηθούνται και οι οικονομικά ευάλωτες μονάδες του αθλητισμού, οπού ουσιαστικά το πρόγραμμά Olympic Solidarity για αυτούς συγκεκριμένα απευθύνεται.

Τώρα όσο αφορά τον Μίλαν Τραΐκοβιτς, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές του στίβου που ανάδειξε μέχρι στιγμής η Κύπρος. Θα πρέπει να αναφέρουμε το τεράστιο επίτευγμα του, στις 3ης Μαρτίου 2019, οπού ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 60 μέτρα με εμπόδια, κατά το 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στη Γλασκώβη, τερματίζοντας με χρόνο 7.60 στον τελικό. Θυμίζουμε το 2013 το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών και η όγδοη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 στο Τάμπερε της Φινλανδίας, ενώ το 2015 θα πάρει την έκτη θέση στην Πανεπιστημιάδα της Νότιας Κορέας. Η 7η θέση στους ολυμπιακούς του ΡΙΟ το  2016, φαίνεται μακρινό αποτέλεσμά από την φετινή επίδοση του στην  23η θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ολόκληρη χρονιά όλος ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε και βασανίστηκε πρωτόγνωρα από την βιολογική επίθεση που προκλήθηκε με τον Κορονοϊό και να ρημάζει εντελώς ότι διαχρονικά επενδύθηκε και κτίστηκε από την κοινωνία . Σε μια τέτοια δύσκολη χρονιά, ήταν λογικό επακόλουθο να προκύψουν τραυματισμοί, που δεν του επέτρεψε να ακολουθήσει σωστά ούτε το πρόγραμμα στον κλειστό , αλλά ούτε την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς, ειδικότερα όταν  είχε προηγηθεί και το προπονητικό σχίσμα με τον Αντώνη Γιαννουλάκη, και όπως διαφάνηκε, αυτή η αρρύθμιστη ταλάντευση,  να του στοίχησε ίσως, μια καλύτερη παρουσία στο Τόκιο.

Όπως διαφαίνεται η ΚΟΕ τελευταία, προχωρεί με καινούργια πρωτοκολλά που παραπέμπει σε μια σύγχρονη αντίληψη για τον αθλητισμό.  Θεωρεί ίσως έτσι, να γίνουν μεταβατικές αλλά απαραίτητες κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ΚΟΕ.

Δεν είναι αρκετά, τους αξίζουν πολύ περισσότερα αλλά και στους υπόλοιπους

Αυτές οι αλλαγές ίσως να γεννούν όμως ρήγματα, δεδομένου και της αντίδρασης που διατυπώθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις από τον Μίλαν Τραΐκοβιτς, αφού σε ανάρτηση του ανάφερε τα ακόλουθα:

 «Σήμερα με έκπληξη και ένα μεγάλο ερωτηματικό, πληροφορήθηκα πως δεν είμαι πλέον ανάμεσα στους αθλητές που χορηγούνται για ολυμπιακή προετοιμασία για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του ο Τραΐκοβιτς.

«Όπως πολλοί γνωρίζουν, πέρσι για πρώτη φορά στην καριέρα μου είχα ένα μεγάλο τραυματισμό τον οποίο κατάφερα να αντιμετωπίσω και να ξεπεράσω έτσι ώστε να μπορέσω να παρευρεθώ στους Ολυμπιακούς του Τόκυο. Στο Τόκυο κατάφερα να πάρω την πρόκριση μέχρι και τον ημιτελικό όπου αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη μεγαλύτερη επιτυχία Κύπριου αθλητή σε δρομικό αγώνισμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η δικιά μου το 2016 στο Ρίο όπου και κατέλαβα την 7η θέση!», σημειώνει πρωταθλητής μας στο στίβο.

Και συνεχίζει: «Με στεναχώρια γράφω όλα αυτά αφού κύριος μου σκοπός δεν είναι να παραπονεθώ για την χορηγία που δεν θα μου δοθεί για να κάνω την προετοιμασία μου για την επόμενη Ολυμπιάδα, αλλά για να εκφράσω την απογοήτευση μου αφού βλέπω ότι πλέον χάνετε ο σεβασμός απέναντι στο πρόσωπο μου και σε αυτά που έχω προσφέρει. Ως αθλητής της Κύπρου που με αξιοπρέπεια εκπροσωπώ την χώρα μου σε κάθε μεγάλη διοργάνωση θα περίμενα λίγο περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση από την Κυπριακή Ολυμπιακή επιτροπή για όλα αυτά που έχω πετύχει μέχρι σήμερα και για όλα αυτά που έχω σκοπό να κατορθώσω ακόμη!».

Και καταλήγει ο Τραΐκοβιτς: «Σε καιρούς όπου ο κλασικός αθλητισμός χάνετε ολοένα και περισσότερο θα περιμέναμε εμείς οι αθλητές λίγη περισσότερη στήριξη για αυτό τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για την σημαία της πατρίδας μας».

Προβληματισμός !!!

Θα πρέπει ίσως να αναλογιστούμε όλοι την κοινωνική ζημιά που επέφερε ο κορονοϊός σε συνδυασμό με την αποτυχημένη διακυβέρνηση που υπήρξε και ακόμη υπάρχει, και που όπως προκύπτει δύστυχος, δεν έχει αποκαλύπτει μέχρι στιγμής η πλήρης εικόνα και το εύρος της ζημίας, αλλά οδηγείται σε  αχαρτογράφητα μονοπάτια με ήδη να καταγράφονται καθημερινά σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στο αθλητικό κίνημα.  Επιπρόσθετα το φαινόμενο της απομάκρυνση της νέας γενιάς από τον αθλητισμό, και το χάσμα που δημιουργήθηκε, απειλεί την διαχρονική πορεία αλλά και τις αξίες που το αθλητικό κίνημα θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρεσβεύει. Ωστόσο, θα πρέπει να ανευρεθεί και να αναπτυχθεί η  οικοδόμηση γεφυρών διαλόγου,και επικοινωνίας με την νέα γένια, αφού αυτοί αποτελούν το αύριο στον αθλητισμό. Η επένδυσης και η περεταίρω ανάπτυξη στον αθλητισμό με σύγχρονες εγκαταστάσεις και μέσα που τόσο στερείτε ο κυπριακός αθλητισμός θα βοηθήσει στην πρόοδο του ανταγωνιστικού επίπεδου των αθλητών, που θα πρέπει να το παραδεχτούμε ότι υστερούνται απέναντί των άλλων χωρών . Επιπλέων, η αναγκαιότητα της παρουσίασης προσωπικοτήτων και φυσιογνωμιών του αθλητισμού ως ινδάλματα σε συνδυασμό του ιστορικού χαρακτήρα των οργανισμών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο επαναπροσέγγισης με την νέα γενιά και θα πρέπει να μπουν αυτά ως πρωταρχικά δεδομένα στην ατζέντα των αθλητικών οργανισμών και όχι μόνο……..!!!!


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube