stella efstathiou
stella efstathiou
  • Πως σου φάνηκε αυτή η εμπειρία Στέλλα;

Η αλήθεια είναι πως η εμπειρία του να συμμετάσχεις σε ένα Παγκόσμιο Αγώνα Orienteering είναι μοναδική. Έλαβα συνολικά μέρος σε 8 αγώνες σε 8 διαφορετικά τερρέν. Ο ένας αγώνας ήταν sprint distance δηλαδή στη πόλη και οι υπόλοιποι ήταν middle distance και long distance μέσα στα δάση.

14115626_941642345957847_3764025830617087524_o

  • Υπάρχουν διαφορές στα πεδία αυτά;

Ναι πάρα πολλές διαφορές. Το έδαφος εκεί ήταν πάρα πολύ υγρό λόγω βροχών και υπήρχαν πάρα πολλοί βάλτοι, λίμνες, ποτάμια και γκρεμοί. Είναι ένα είδος πεδίου που δεν έχουμε συνηθίσει εμείς στη Κύπρο γιατί το Τρόοδος είναι εντελώς διαφορετικό. Το Τρόοδος έχει πέτρες, κουκουνάρια, γκρεμούς και όχι τόσο πολύ πυκνή βλάστηση όσο συνάντησα εκεί.

 

  • Σε ποια περιοχή έγιναν οι αγώνες στη Σουηδία, πόσες μέρες έμεινες εκεί και προσαρμόστηκες εύκολα;

Οι αγώνες έγιναν στο Stromstad, μια πόλη δυτικά της Στοκχόλμης. Εγώ έφτασα Στοκχόλμη και μετά χρησιμοποίησα τρένα και λεωφορείο για να φτάσω στο κατασκηνωτικό χώρο όπου θα φιλοξενούνταν οι αθλητές. Εκεί έμεινα για 11 μέρες. Στην αρχή δυσκολέυτικα λίγο να προσαρμοστώ γιατί ο καιρός ήταν πάρα πολύ διαφορετικός από αυτό που υπάρχει στη Κύπρο,  συνεχώς έκανε κρύο και αρκετές φορές έβρεχε. Τις πρώτες μέρες, αυτό είχε επηρεάσει την απόδοση μου γιατί όταν πηγαίναμε για model event δηλαδή προπόνηση στο δάσος χρειαζόμουν κάποιο χρόνο μέχρι να συνηθήσω τη θερμοκρασία και το πεδίο. Μετά από λίγες μέρες όμως συνήθισα την κατάσταση.

14188219_941642762624472_8158722421857190805_o

  • Πώς ήταν το επίπεδο των αθλητών εκεί;

Το επίπεδο εκεί ήταν πάρα πολύ υψηλό. Ήταν Παγκόσμιοι Αγώνες, οπότε συναγωνίστηκα με τους καλύτερους αθλητές από όλο τον κόσμο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πώς μπορούσαν να τρέχουν μέσα στα δάση με μια καλή ταχύτητα και ταυτόχρονα να διαβάζουν το χάρτη και τη πυξίδα τους και να οργανώνουν μέσα στο μυαλό τους την επόμενη διαδρομή για να βρουν το σημείο ελέγχου. Και αυτή τη διαδικασία ήταν σε θέση να την κάνουν και στην αρχή όπου το σώμα και το μυαλό είναι ξεκούραστα αλλά και στο τέλος όπου όταν το σώμα κουράζεται το μυαλό δυσκολεύει να ακολουθήσει. Μην ξεχνάτε όμως, ότι στη Σουηδία και στις άλλες Σκανδιναβικές χώρες το Orienteering είναι εθνικό άθλημα καθώς επίσης ότι έχουν αυτό το άθλημα σαν υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία. Άρα τα παιδιά εκεί από μικρή ηλικία μαθαίνουν σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Έχουν ανεπτυγμένη χωροταξική ικανότητα, μνήμη, παρατηρητικότητα, συγκέντρωση. Μαθαίνουν από μικροί να μην φοβούνται να χαθούν, να έχουν πίστη στον εαυτό τους και αυτοπεποίθηση. Πέραν όμως τα πλεονεκτήματα αυτά  Ακόμη, μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει που όλος κόσμος λάμβανε μέρος σε αγώνες που ήταν ανοικτοί για το κοινό. Υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή τόσο από παιδιά, αλλά και από ηλικιωμένους. Είναι ένα άθλημα για όλες τις ηλικίες. Έβλεπα παιδιά έξι – εφτά χρονών να τρέχουν μόνα τους στο δάσος και να διαβάζουν το χάρτη τους για να βρουν τα σημεία ελέγχου. Έβλεπα όμως και μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία να διαγωνίζονται. Την ώρα του αγώνα, ο κόσμος μαζευόταν και έβλεπε τους αγώνες ζωντανά από γιγαντο – οθόνη ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών. Ήταν σαν μια μεγάλη γιορτή.

14188249_941645422624206_8021515342348647234_o

  • Πιστεύεις ότι σε κάποια χρόνια θα μπορούμε να διακριθούμε σε τέτοιους αγώνες;

Ναι το πιστεύω αυτό. Ειδικά στο sprint distance που γίνετε μέσα σε πόλη ή χωριό. Σε δύο με τρία χρόνια αν προπονούμαστε σκληρά πιστεύω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να είμαστε στη πρώτη δεκαπεντάδα γιατί έχουμε πολύ καλούς χάρτες από πολύ ενδιαφέροντα και δύσκολα πεδία, όπως είναι ο χάρτης στο Παλαιχώρι, στη Λόφου και στα Λεύκαρα.

 

6) Περιέγραψε μας μια τυπική μέρα στη Σουηδία.

Οι μέρες εκεί ήταν αρκετά έντονες και κουραστικές. Εγώ έμενα στο ίδιο σπιτάκι με μια κοπέλα από