Η πυγμαχία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του Ολυμπιακού προγράμματος των Αγώνων του Λος Άντζελες 2028 (LA28), έπειτα από την ομόφωνη έγκριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) κατά τη 144η Σύνοδό της, η οποία πραγματοποιείται στην Κόστα Ναβαρίνο, Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, στηριζόμενη στη σύσταση της Επιτροπής Ολυμπιακού Προγράμματος, καθώς και στην προσωρινή αναγνώριση της World Boxing ως της νέας Διεθνούς Ομοσπονδίας (IF) για το άθλημα.
“Σας ευχαριστώ για την έγκριση της επιστροφής της πυγμαχίας. Μπορούμε πλέον να περιμένουμε ένα σπουδαίο τουρνουά πυγμαχίας,” δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
Από τον Αποκλεισμό στην Επανένταξη
Η πυγμαχία δεν συμπεριλήφθηκε αρχικά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028, όταν αυτό εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2022. Ο λόγος ήταν οι σοβαρές ανησυχίες γύρω από τη λειτουργία της τότε Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA), η οποία είχε τεθεί υπό εξέταση από τη ΔΟΕ.
Στις 22 Ιουνίου 2023, η ΔΟΕ απέσυρε την αναγνώριση της IBA, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την ένταξη της πυγμαχίας στο Λος Άντζελες 2028. Η ΔΟΕ είχε καταστήσει σαφές ότι οι Εθνικές Ομοσπονδίες Πυγμαχίας έπρεπε να καταλήξουν σε μια νέα Διεθνή Ομοσπονδία για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μετά από αυστηρή αξιολόγηση, η ΔΟΕ αποφάσισε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 να παραχωρήσει προσωρινή αναγνώριση στη World Boxing, η οποία πλέον διαθέτει 88 εθνικές ομοσπονδίες σε πέντε ηπείρους.
Η Ιστορική Παρουσία της Πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η πυγμαχία έχει μακρά Ολυμπιακή ιστορία, καθώς συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1904. Από τότε, έχει παρουσιαστεί σε όλες τις Ολυμπιάδες, με μοναδική εξαίρεση τους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, όπου απαγορεύτηκε από τη σουηδική νομοθεσία.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, η Paris 2024 Boxing Unit, μια ειδική επιτροπή της ΔΟΕ, ανέλαβε τη διοργάνωση των αγώνων μετά την αποβολή της IBA. Η απόφαση αυτή είχε στόχο να διασφαλίσει διαφάνεια, δικαιοσύνη και ένα σαφές προκριματικό σύστημα για τους αθλητές.
Στο Παρίσι 2024, 68 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOCs) εκπροσωπήθηκαν στην πυγμαχία, με 31 από αυτές να κατακτούν μετάλλια. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η κατάκτηση των πρώτων Ολυμπιακών μεταλλίων από το Πράσινο Ακρωτήριο και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ.
Η Σύγκρουση της ΔΟΕ με την IBA
Η αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΟΕ και της IBA έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Η IBA είχε αποκλείσει δύο αθλήτριες, την Ιμάν Κελίφ (Αλγερία) και τη Λιν Γιου-Τινγκ (Ταϊβάν) από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας 2023, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια φύλου.
Ωστόσο, η ΔΟΕ επέτρεψε τη συμμετοχή τους, και τελικά αμφότερες κέρδισαν χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες βάρους τους, ενισχύοντας περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ των δύο οργανισμών.
Η Νέα Εποχή με τη World Boxing
Η World Boxing, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023, φιλοδοξεί να επαναφέρει την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στο άθλημα. Ο πρόεδρός της, Μπόρις φαν ντερ Βορστ, δήλωσε:
“Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για την πυγμαχία. Κατανοούμε ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε και να προασπίσουμε τις αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος.”
Οι Προϋποθέσεις για τη Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι μόνο οι αθλητές των εθνικών ομοσπονδιών που είναι μέλη της World Boxing θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028.
Οι ημερομηνίες για την έναρξη των προκριματικών αγώνων δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ολυμπιακό άθλημα της πυγμαχίας, με έμφαση στη διαφάνεια, την ακεραιότητα και τη δίκαιη συμμετοχή των αθλητών.
Η επισημοποίηση της επανένταξης της πυγμαχίας στο Ολυμπιακό πρόγραμμα του LA28 επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΔΟΕ να διασφαλίσει ένα μέλλον πιο δίκαιο και αξιοκρατικό για το άθλημα και τους αθλητές του.