23 C
Limassol
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
Περισσότερο

    Η OECD εκδίδει ανεξάρτητους οδηγούς για τη μέτρηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων παγκόσμιων γεγονότων όπως Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) έχει εκδώσει δύο οδηγούς για να βοηθήσει τους παγκόσμιους διοργανωτές αθλητικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών γεγονότων και τους ενδιαφερόμενους φορείς τους στην παρακολούθηση, τη μέτρηση και την αξιολόγηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών των εκδηλώσεών τους, χρησιμοποιώντας αξιόπιστη και βασισμένη σε αποδείξεις μεθοδολογία.

    Οι οδηγοί αναπτύχθηκαν από την OECD σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ειδικούς, διοργανωτές εκδηλώσεων, μελλοντικές Επιτροπές Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (OCOGs), ιδρύματα, κυβερνήσεις, πολιτικούς αποφοίτους και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Οι νέοι οδηγοί επινοούνται από τον IOC και τους OCOGs για να διευκολύνουν τη συνεπή και αξιόπιστη αξιολόγηση της κληρονομιάς διαφορετικών εκδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων.

    “Αυτό μας παρέχει ένα αξιόπιστο πλαίσιο, αναπτυγμένο από τρίτους, για τη μέτρηση των επιπτώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων στις κοινότητες και τις επικράτειες των οικοδεσποτών,” δήλωσε η Δρ. Τάνια Μπράγκα, Κεφαλαιοκράτης του IOC για τις Επιπτώσεις και την Κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

    “Μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλές συστάσεις για τη μέτρηση των επιπτώσεων που δεν ήταν ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους. Η OECD έχει εναρμονίσει αυτές τις συστάσεις, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της και τρίτα μέρη, προκειμένου να βοηθήσει τους οικοδεσπότες να καθορίσουν πότε, τι και πώς να μετρήσουν.”

    “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού το 2024 θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν. Η Επιτροπή Διοργάνωσης του Παρισιού το 2024 συνεργάστηκε με τον IOC και την OECD από το 2021 για να προσαρμόσει τους οδηγούς στο πλαίσιο του Παρισιού και της Γαλλίας, συνδράμοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων μελλοντικών παγκόσμιων γεγονότων.”

    “Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε αυτό το θέμα από την πρώτη στιγμή,” είπε η Μαρί Μπαρσάκ, Εκτελεστική Διευθύντρια για την Επίπτωση και την Κληρονομιά του Παρισιού του 2024. “Η διοργάνωση εντυπωσιακών Αγώνων είναι σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διοργανώνουμε υπεύθυνους Αγώνες – κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Θέλουμε πραγματικά οι Αγώνες να ωφελήσουν μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα αντιμετωπίζοντας βασικά κοινωνικά ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η ενσωμάτωση, η υγεία, η ισότητα και η αλληλεγγύη.”

    “Οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις δυσκολίες σχετικά με την παρακολούθηση, προσφέροντας εργαλεία για τον υπολογισμό αξιόπιστων οικονομικών πολλαπλασιαστών, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, του έννοιας της “καθαρής εισροής” για να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι επενδύσεις που προέρχονται από εξωτερικά και δαπανώνται εντός της οικοδεσποτικής επικράτειας – αγνοώντας τις επενδύσεις που θα είχαν γίνει ανεξάρτητα από το γεγονός. Υπάρχει πρόταση για την ενημέρωση των εκτιμήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν από τους Αγώνες και για την αξιολόγηση των πραγματικών επιπτώσεων μετά τους Αγώνες.”

    “Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν ήταν ότι υπήρχαν εκτιμήσεις που έγιναν πριν από το γεγονός, αλλά δεν υπήρξε αξιολόγηση μετά για να δούμε τι είχε πραγματοποιηθεί,” εξήγησε η Δρ. Μπράγκα.

    Οι οδηγοί συνιστούν στους διοργανωτές εκδηλώσεων να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις των διοργανωτριών χωρών για την καταγραφή ποιοτικών δεδομένων, με την πιθανότητα να αξιοποιούν την υποστήριξη της OECD. Λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά πλαίσια και οι κληροδοτημένοι στόχοι για κάθε έκδοση των Αγώνων.

    “Οι εκδηλώσεις μετρούν διάφορα πράγματα, και ακόμα και όταν μετρούν τα ίδια πράγματα, το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους,” είπε η Δρ. Μάρθα Μπλουμ, Πολιτική Αναλύτρια στην Μονάδα Πολιτισμού, Δημιουργικών Τομέων και Παγκόσμιων Εκδηλώσεων της OECD. “Αυτό καθιστά πραγματικά προκλητικό τον συγκριτικό αναστοχασμό μεταξύ εκδηλώσεων διαφορετικών τύπων και την ίδια εκδήλωση με την πάροδο του χρόνου ή σε διάφορες τοποθεσίες. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί, πράγμα που δυσχεραίνει τη δυνατότητα μάθησης από προηγούμενα λάθη και τη βελτίωση της πρακτικής. Αυτοί οι οδηγοί βασίζονται σε έργο που έχει ήδη γίνει, προκειμένου να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις για τη μέτρηση των επιπτώσεων των μεγάλων εκδηλώσεων.”

    “Οι παγκόσμιες εκδηλώσεις μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην τοπική ανάπτυξη,” δήλωσε η Κάρεν Μαγκουάιρ, Επικεφαλής της Διεύθυνσης για το Πρόγραμμα Τοπικής Απασχόλησης και Οικονομικής Ανάπτυξης της OECD. “Ωστόσο, η μέτρηση με συνεπή, αξιόπιστο και συνολικό τρόπο μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτές οι οδηγίες παρέχουν μια επισκόπηση των προσεγγίσεων για την αξιολόγηση των επιπτώσεων, συζητούν τα ζητήματα, τις προκλήσεις και τις σκέψεις που πρέπει να γίνουν κατά τη διενέργεια των αξιολογήσεων των επιπτώσεων και προσφέρουν μια σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν οι οικοδεσπότες εκδηλώσεων για τη βελτίωση των αξιολογήσεων των επιπτώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγοί υποστηρίζουν την Σύσταση της OECD για τις Παγκόσμιες Εκδηλώσεις και την Τοπική Ανάπτυξη, η οποία βοηθά τις χώρες και τους μελλοντικούς οικοδεσπότες να επιφέρουν μεγαλύτερα τοπικά οφέλη και κληρονομιές από τις παγκόσμιες εκδηλώσεις.”

    Οι οδηγοί έχουν επίσης υποδεχθεί με ενθουσιασμό τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Η Δρ. Φιόνα Μπουλ, Κεφαλαιοκράτης της Μονάδας Φυσικής Δραστηριότητας του ΠΟΥ, δήλωσε: “Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την επίτευξη των κοινών μας στόχων στην επίτευξη αποτελεσμάτων από τις μεγάλες εκδηλώσεις.”

    Προς το τέλος του τρέχοντος έτους, το Παρίσι 2024 θα ενημερώσει τις εκτιμήσεις που διενεργήθηκαν το 2017 με πραγματικά δεδομένα και θα λάβει υπόψη τις μεταβολές που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, όπως η πληθωρική άνοδος.

    Είναι υποχρέωση όλων των οικοδεσποτών των Ολυμπιακών Αγώνων να ακολουθούν τους οδηγούς, ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες του 2030, για τους οποίους δεν έχει ακόμα εκλεγεί οικοδεσπότης, και τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Μπρίσμπεϊν το 2032.

    Ο ΠΟΥ θα ενημερώνει τους πιθανούς οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων για τους οδηγούς, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να ενσωματώσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές στις μελλοντικές μελέτες κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων.

    Οι οδηγοί μπορούν να βρεθούν εδώ:

    How to measure the impact of culture, sports and business events: A Guide Part I

    Impact indicators for culture, sports and business events: A Guide Part II

    Webinar: Webinars and Workshops – Organisation for Economic Co-operation and Development (oecd.org)

     

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    682ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ