Η Κίρστι Κόβεντρι εξελέγη σήμερα ως η 10η Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το ύπατο αξίωμα του Ολυμπιακού Κινήματος. Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε κατά την 144η Σύνοδο της ΔΟΕ, που διεξάγεται στην Κόστα Ναβαρίνο, Ελλάδα, με την Κόβεντρι να λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία ήδη από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας.
Η 41χρονη Ολυμπιονίκης της κολύμβησης από τη Ζιμπάμπουε διαδέχεται τον Τόμας Μπαχ, του οποίου η 12ετής θητεία θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου 2025. Εκτός από την πρώτη γυναίκα, η Κόβεντρι είναι και η πρώτη μη Ευρωπαία ή Αμερικανίδα Πρόεδρος στην 130χρονη ιστορία της ΔΟΕ.
“Ένα Κορίτσι από τη Ζιμπάμπουε Δεν θα Μπορούσε να Ονειρευτεί Αυτή τη Στιγμή”
Λίγο μετά την εκλογή της, η νέα Πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε:
**”Είναι απίστευτη τιμή και συγκίνηση που εκλέγομαι Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής! Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τους συναδέλφους μου για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους.
Το νεαρό κορίτσι που ξεκίνησε να κολυμπά στη Ζιμπάμπουε πριν από τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί αυτή τη στιγμή.
Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που γίνομαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ΔΟΕ, καθώς και η πρώτη από την Αφρική. Ελπίζω αυτή η εκλογή να αποτελέσει έμπνευση για πολλούς ανθρώπους. Σήμερα, οι γυάλινες οροφές έχουν σπάσει, και έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών μου ως πρότυπο.”**
Αναφερόμενη στο όραμά της για το Ολυμπιακό Κίνημα, τόνισε:
**”Ο αθλητισμός έχει μια απαράμιλλη δύναμη να ενώνει, να εμπνέει και να δημιουργεί ευκαιρίες για όλους. Δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη στο έπακρο.
Μαζί με ολόκληρη την Ολυμπιακή οικογένεια – αθλητές, φιλάθλους και χορηγούς – θα χτίσουμε πάνω στα ισχυρά μας θεμέλια, θα αγκαλιάσουμε την καινοτομία και θα υπερασπιστούμε τις αξίες της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού.
Το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος είναι λαμπρό, και ανυπομονώ να ξεκινήσω!”**
Kirsty Coventry delivers her acceptance speech after being elected as the 10th President of the International Olympic Committee, and the first female President in IOC history. pic.twitter.com/3BXf9kK0dI
— IOC MEDIA (@iocmedia) March 20, 2025
Τα Συγχαρητήρια του Τόμας Μπαχ και η Μεταβατική Περίοδος
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, συνεχάρη τη διάδοχό του, δηλώνοντας:
**”Συγχαρητήρια στην Κίρστι Κόβεντρι για την εκλογή της ως η 10η Πρόεδρος της ΔΟΕ. Καλωσορίζω θερμά την απόφαση των μελών της ΔΟΕ και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία, ιδίως κατά τη μεταβατική περίοδο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος είναι φωτεινό και ότι οι αξίες μας θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν τα επόμενα χρόνια.”**
Τα Συγχαρητήρια του Ισίδωρου Κούβελου
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Ισίδωρος Κούβελος, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στη νέα Πρόεδρο της ΔΟΕ, αμέσως μετά την εκλογή της, ευχόμενος καλή θητεία.
Ο κ. Κούβελος υπογράμμισε ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προς όφελος του Ολυμπισμού και του παγκόσμιου αθλητισμού.
Η Ανάδειξη της Κόβεντρι Ανάμεσα σε Δυνατούς Αντιπάλους
Η Κόβεντρι εξελέγη στην Προεδρία της ΔΟΕ μετά από σκληρό ανταγωνισμό, καθώς διεκδίκησε τη θέση απέναντι σε ισχυρούς υποψήφιους, όπως:
- Πρίγκιπας Φεϊζάλ Αλ Χουσεΐν,
- Ντέιβιντ Λαπαρτιέν,
- Γιόχαν Έλιας,
- Χουάν Αντόνιο Σαμαράνκ,
- Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου,
- Μορινάρι Γουατανάμπε.
Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μόλις έναν γύρο ψηφοφορίας, γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία αποδοχή και στήριξη που έλαβε από τα μέλη της ΔΟΕ.
Ο Ρόλος της ως Πρόεδρος και η Διάρκεια της Θητείας της
Η Κίρστι Κόβεντρι θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος της ΔΟΕ μετά τη λήξη της θητείας του Τόμας Μπαχ στις 23 Ιουνίου 2025.
Η θητεία της θα διαρκέσει 8 χρόνια, με δυνατότητα επανεκλογής για ακόμη μία τετραετία.
Ιστορική Στιγμή για τον Ολυμπισμό
Η εκλογή της Κίρστι Κόβεντρι σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς αντανακλά την εξέλιξη του Ολυμπιακού Κινήματος και την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό.
Με τη νέα ηγεσία, η ΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει σύγχρονες προκλήσεις, να ενισχύσει το Ολυμπιακό Ιδεώδες και να οδηγήσει το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα σε μια εποχή καινοτομίας, διαφάνειας και ανάπτυξης.