ioannides 11
ioannides 11

Η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων (ΚΕΚΑ) παρουσίασε τον απολογισμό της παρουσίας της Κυπριακής αποστολής και των αποτελεσμάτων των 50 αθλητών από εννέα αθλήματα που συμμετείχαν στους 20ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, και διεξήχθηκαν στην Γλασκώβη από 23 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου.

 

 

Οι αγωνιστικοί στόχοι που τέθηκαν εξαρχής ξεπεράστηκαν αφού οι αθλητές μας κατάφεραν να κατακτήσουν οκτώ μετάλλια σε πέντε διαφορετικά αθλήματα, στη Σκοποβολή, το Στίβο, την Άρση Βαρών, το Τζούντο και τη Ρυθμική Γυμναστική. Τρία μετάλλια στη Σκοποβολή με τον Γιώργο Αχιλλέως (Χρυσό /Σκητ) την Γεωργία Κωνσταντινίδου (Αργυρό/Τραπ) και την Άντρη Ελευθερίου (Χάλκινο/Σκητ), δύο μετάλλια στο Στίβο με τους Κυριάκο Ιωάννου (Αργυρό/Ύψος) και Απόστολο Παρέλλη (Αργυρό/Δισκοβολία) ένα στην Άρση Βαρών με τον Δημήτρη Μινασίδη (Χρυσό/62Kg), ένα στο Τζούντο με τον Ανδρέα Κρασσά (Αργυρό/66Kg) και ένα μετάλλιο στη Ρυθμική Γυμναστική με την Θέμιδα Χριστοδουλίδου (Χάλκινο/Κορύνες). Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι 18 διαφορετικοί αθλητές μας κατέλαβαν συνολικά 24 θέσεις στους τελικούς των αγωνισμάτων τους.

 

Η Κύπρος, για πρώτη φορά είδε οκτώ διαφορετικούς αθλητές της να κατακτούν μετάλλιο. Επίσης για πρώτη φορά κατέκτησε μετάλλιο σε πέντε διαφορετικά αθλήματα, όταν η αντίστοιχη καλύτερη επίδοση μέχρι στιγμής ήταν σε τρία αθλήματα. Σημειώνεται, ακόμη, ότι από το αγωνιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, απουσίαζε το ομαδικό στο Σκητ της Σκοποβολής, όπου η Κύπρος τις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο, κάτι που ενδεχομένως θα συνέβαινε και φέτος αφού οι δύο αθλητές μας κατέλαβαν την πρώτη και την τέταρτη θέση στο αντίστοιχο ατομικό αγώνισμα.

 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΚΑ κ. Ουράνιος Ιωαννίδης «τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία της ομάδας μας στη Γλασκώβη όχι μόνο κρίνεται ως πολύ θετική αλλά μπορεί και να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη συμμετοχή της Κύπρου από το 1978 στο Έτμοντον του Καναδά όταν η Κύπρος ξεκίνησε να συμμετέχει για πρώτη φορά».

 

Στον πίνακα των μεταλλίων, η Κύπρος με τα δύο χρυσά, τα τέσσερα αργυρά και τα δύο χάλκινα μετάλλια, κατέλαβε την 14η θέση επί συνόλου 71 χωρών. Η θέση αυτή την κατατάσσει ως την πρώτη χώρα από τις 38 που συμμετείχαν στους αγώνες και έχουν πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου. Από τις 18 χώρες που συμμετείχαν, και έχουν πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια, η Κύπρος ξεπέρασε στον πίνακα των μεταλλίων τις δέκα από αυτές. Επιπλέον, από τις 71 χώρες που συμμετείχαν μόνο 37 χώρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στον πίνακα των μεταλλίων, από τις οποίες μόνο 21 κατάφεραν και κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο.

 

Ο κ. Ιωαννίδης αφού συνεχάρη θερμά του αθλητές για τις επιτυχίες τους, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οικονομικές και άλλες, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους στην προσπάθεια τους να αθλούνται και να διατηρούνται σε τόσο υψηλό επίπεδο, υποσχέθηκε ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων της ΚΟΕ,  θα γίνει προσπάθεια για εξεύρεση επιπρόσθετων τρόπων στήριξης τους. Ευχαρίστησε τις Ομοσπονδίες τους για την πολύ καλή και αγαστή συνεργασία όλη αυτή την περίοδο, τους συνεργάτες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα την Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ και Αρχηγό της Κυπριακής Αποστολής, Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη καθώς και τους λειτουργούς της ΚΟΕ Γιώργο Τερεζόπουλος και Χριστιάνα Κτωρή, που ήταν στην Γλασκώβη με την αποστολή, όπως επίσης το ΡΙΚ για την κάλυψη όλων των προσπαθειών των αθλητών μας, και τον διαπιστευμένο δημοσιογράφο της ΚΟΕ Νίκο Σοφιόπουλο και το φωτογράφο Τάσο Μανώλη που μετέφεραν άμεσα όλη την πληροφόρηση στο Τύπο έτσι ώστε οι αθλητές μας να τυγχάνουν ανάλογης προβολής. Τέλος, ευχαρίστησε τους χορηγούς της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Μεγάλο Χορηγό την «ΟΠΑΠ Κύπρου», τις «Κυπριακές Αερογραμμές» ως τον Επίσημο Αερομεταφορέα, και την εταιρεία «PEAK» η οποία έντυσε την Κοινοπολιτειακή Ομάδα.

 

Σε ότι αφορά το θέμα της μεταφοράς της έδρας της Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων από την Βρετανία σε άλλη χώρα, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι ύστερα από επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και σχετική επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός κ. Χάρης Γεωργιάδης, η πρόταση της Κύπρου για τη μεταφορά της στο νησί μας, αντιμετωπίζεται κατ’ αρχάς θετικά. Η Κύπρος βρίσκεται ήδη στον κατάλογο των δέκα υποψηφίων χωρών που έχουν επιλεγεί βάσει κριτηρίων της Διεθνούς Επιτροπής. Η τελική αξιολόγηση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής, η οποία θα παρουσιάσει και τις δικές της προτάσεις ως προς το τι προσφέρει έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής της χώρας στην οποία θα εδρεύει πλέον η Διεθνείς Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

 

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube