CHA 1452
CHA 1452

Η «Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός» της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στον Αθλητισμό : Καταλύτης στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο και είχε ως κύρια ομιλήτρια την Δρ Γκέλη Αρώνη, Υπεύθυνη για τη Διαχείριση, Συντονισμό, και Παρακολούθηση, Παιδείας των Προσφύγων στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησμευμάτων της Ελλάδας. Παρέμβαση στην  Ημερίδα έκανε η Δρ Τέγκλα Λορούπε, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNISEF και Αρχηγός αποστολής της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016.

 

Την ημερίδα χαιρέτησε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» της ΚΟΕ, Κάλλη Χατζηιωσήφ, και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης. Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης στο δικό του χαιρετισμό, ανέφερε ότι η επιλογή του θέματος έγινε με γνώμονα την ανάδειξη του ρόλου και της ιδαίτερης δυναμικής δυναμικής της γυναίκας στην προσέγγιση και τελικά στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων : «Ένα εκ των μεγαλυτέρων που αναδεικνύονται στις μέρες μας, είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που πηγάζει από την διαχρονική αναζήτηση του ανθρώπου καλυτέρων συνθηκών διαβίωσης, υγείας, παιδείας, και ευημερίας» σημείωσε.

 

Την εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής και Δημήτρης Δημητρίου, αθλητικοί παράγοντες, και σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων.

 

Στην ομιλία της η Δρ Γκέλη Αρώνη ανέπτυξε το θέμα “Γυναίκα πρόσφυγας και αθλητισμός : Πολυτέλεια ή Δικαίωμα;» Η Δρ Αρώνη παρουσίασε με αριθμούς το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μεγάλοι αριθμοί των προσφύγων που είναι η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, επισημαίνοντας το δραματικό στάτους της γυναίκας στις χώρες αυτές, και πόσο αυτό επιδρά στη ζωή τους, και υφίσταται τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, αλλά και κατά την παραμονή τους πια σε χώρες όπως η Ελλάδα. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες υποδοχής και οι εκάστοτε δομημένες κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν και με ποιους τρόπους. Ως τέτοιοι παρουσιάστηκαν αθλητικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παρέμβαση : «Αν και δεν είναι πανάκεια, όταν χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την αλλαγή και την ανάπτυξη, τα αθλητικά προγράμματα μπορούν να έχουν σωματικά, πνευματικά και ψυχοκοινωνικά οφέλη για τους πρόσφυγες κι ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες που κατά γενικό κανόνα στερούνται ίσων ευκαιριών» σημείωσε η Δρ Αρώνη στην ομιλία της.

 

 

Η Δρ Τέγκλα Λορούπε αναφέρθηκε στην ζωή της και την καθημερινότητα της γυναίκας, σε μια περιοχή της Κένυα όπου υπήρχαν πάντα εμφύλιες ταραχές, αλλά και διαμάχες με άλλες χώρες. Η αναγνώριση των επιτυχιών της στον αθλητισμό, της άνοιξε τις πόρτες για να υλοποιήσει έναν στόχο που είχε πάντα, όπως βοηθήσει αρχικά την κοινότητα της και στη συνέχεια πρόσφυγες που έφταναν σε αυτήν, από γειτονικές χώρες όπως το Σουδάν η Αιθιοπία και η Ουγκάντα : «Σε κάποια μέρη στον κόσμο, ο Αθλητισμός αποδίδει στους ανθρώπους σεβασμό, που δεν μπορούν να δώσουν κυβερνήσεις και οργανωμένες κοινωνίες. Παντού μπορείς να συναντήσεις καλούς ανθρώπους. Αρκετοί όμως χάνουν το κουράγιο τους όταν δεν μπορείς να τους βοηθήσεις».

 

Η Τέγκλα Λορούπε αναφερόμενη στο έργο του ιδρύματος “Tegla Loroupe Peace Foundation” που δημιούργησε για αθλητές-πρόσφυγες στo Nαϊρόμπι,  αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που συνάντησε μέχρι να πείσει τις αρχές της χώρας της να βοηθήσουν. Η 43χρονη Κενυάτισσα, είναι πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στον Μαραθώνιο, και κάτοχος δύο παγκοσμίων ρεκόρ, ενώ έχει κερδίσει σειρά φημισμένων Μαραθωνίων σε όλο τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Ρόττερνταμ, Βερολίνο, Λονδίνο, Ρώμη).  

 

Απονομή Βραβείου στην Λένια Αντωνιάδου

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή τίμησε την κα Λένια Αντωνιάδου πρώην Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, για την πολύχρονη προσφορά της στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου.

 

Αναφερόμενος στην κα Λένια Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ σημείωσε με έμφαση ότι τίμησε με την παρουσία της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ, την ίδια την Ολυμπιακή Επιτροπή και υπήρξε μία προσωπικότητα που πάντοτε είχε καθοριστική συμβολή στη λήψη θετικών αποφάσεων για το καλό του Ολυμπισμού και του Αθλητισμού.

 

Η Λένια Αντωνιάδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, συνεισφέροντας στα κοινά με προσφορά σε πάρα πολλά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Οργανώσεις. Υπήρξε επί σειρά ετών  Πρόεδρος της Λέσχης Lions Αμμοχώστου «Αρσινόη», Πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου «Πρωτοπορία», ενώ παραμένει ενεργό μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου.

 

Έντονη και αξιοσημείωτη είναι και η εμπλοκή της στα αθλητικά δρώμενα του τόπου, με ιδιαίτερη αγάπη τα ναυταθλήματα. Μέλος και Πρόεδρος επί σειρά ετών του Δ.Σ. του Ν.Ο.Αμμοχώστου, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριάθλου, Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κανό-Καγιάκ, Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ.

 

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

23 Μαρτίου 2017