27th Meeting of National Olympic Academy
27th Meeting of National Olympic Academy

Η ΕΟΑΚ πραγματοποιεί το Σάββατο στο Ολυμπιακό Μέγαρο την 27η Ετήσια Σύνοδο

Παρουσία του Ισίδωρου Κούβελου η υπογραφή πρωτοκόλλου ΕΘΝΟΑ-ΕΟΑΚ

 

Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ.  ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ;”

 

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου πραγματοποιεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο την 27η Ετήσια Σύνοδο ΕΟΑΚ. Η Σύνοδος θα έχει θέμα «Η πτώση των θεσμών. Οι αρχές και οι αξίες του Ολυμπισμού το αντίδοτο;» και θα αρχίσει στις 09.45 το πρωί.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΟΑΚ παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη, και ο Πρόεδρος της Εφορείας, αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο, την επιλογή της θεματολογίας, καθώς και δράση της ΕΟΑΚ τον τελευταίο χρόνο :  «Οι δραστηριότητες της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στη συμβολή  στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Με αυτές τις σκέψεις, επιλέγηκε από την  Εφορεία της ΕΟΑΚ, το βασικό θέμα της 27ης Συνόδου που είναι “Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ.  ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ;”.

 

Στη Σύνοδο θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Επιτ. Καθ. Ουράνιος Ιωαννίδης, η Πρόεδρος του ΚΟΑ Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

 

Σημαντικό γεγονός που θα βοηθήσει τις προσπάθειες της ΕΟΑΚ αποτελεί η προκαταρκτική συμφωνία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας, για υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με στόχο την προώθηση κοινών στόχων αφού το εύρος, οι δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει η ΕΘΝΟΑ θα βοηθήσουν σημαντικά. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο που θα βρεθεί για το σκοπό αυτό στην Κύπρο.

 

Κύριος ομιλητής στη Σύνοδο, θα είναι, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα,  «Η δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων ο νέος χρυσός της Κύπρου σήμερα». Ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Ντίνος Φοινικαρίδης θα καταθέσει την εισήγηση του με θέμα “Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και η συμβολή τους στη διάδοση του Ολυμπισμού.

 

Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της Συνόδου, ξεχωριστή θέση, κατέχει, ελεύθερη συζήτηση στρογγύλης τραπέζης, στην οποία θα μετάσχουν Κύπριοι πρωταθλητές Ολυμπιακού επιπέδου. Η συζήτηση γίνεται με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο και θα επεκταθεί σε θέματα που έχουν σχέση με τον Ολυμπισμό από τη σκοπιά των πρωταθλητών. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος Κυριάκος Ιωάννου, ο σκοπευτής Ανδρέας Χάσικος, η πρωταθλήτρια του Στίβου Ραμόνα Παπαϊωάννου και ο πρωταθλητής στην ενόργανη γυμναστική Ηρόδοτος Γεωργαλλάς.

 

Τέλος, το πρόγραμμα θα κλείσει με την κατάθεση των εντυπώσεων του Αντώνη Χριστοδούλου από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία για εκπαιδευτικούς και του Χαράλαμπου Τζιωρτζή στη Σύνοδο για νέους. Μετά από κάθε ομιλία θα ακολουθεί συζήτηση με τους συνέδρους για να εξαχθούν και τα συμπεράσματα και να ακουστούν απόψεις και τοποθετήσεις. Όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει τη Σύνοδο αφού δηλώσει συμμετοχή. Μπορεί να αποταθεί στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, τηλέφωνο 22449880 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. ή να προσέλθει στο Ολυμπιακό Μέγαρο από τις 09.00-09.30, διάστημα κατά το οποίο θα γίνονται εγγραφές.

 

Απολογισμός του έργου της ΕΟΑΚ

Ο κ. Μιχαηλίδης προέβη παράλληλα σε απολογισμό των δραστηριοτήτων και του έργου της ΕΟΑΚ, που έχει ως βασικό στόχο η διάδοση του Ολυμπισμού, κυρίως στη νεολαία, η εμπέδωση της Ολυμπιακής φιλοσοφίας, η δημιουργία νέων στελεχών και κυρίως η κατανόηση από το σύνολο, αν είναι δυνατόν, της κοινωνίας, της ωφελιμότητας του αθλητισμού και οι ευεργετικές για τον άνθρωπο και κοινωνία συνέπειες της συμμετοχής  στον αθλητισμό. Ως κύριες δράσεις αναφέρθηκαν η 26η Ετήσια Σύνοδος, το 4ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin”, η Ημερίδα για τη Γυναίκα. Παράλληλα η ΕΟΑΚ δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα των εκδόσεων  με την έκδοση του βιβλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής “Πόσο καλά γνωρίζεις τους Ολυμπιακούς”,  το οποίο παραχώρησε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για χρήση από τα παιδιά της Ε’ Δημοτικού, καθώς και Λευκωμάτων στα οποία καταγράφονται αναλυτικά όλες οι παραπάνω δραστηριότητες.

 

Τέλος, όσον αφορά τη νέα περίοδο που αρχίζει με την 27η Σύνοδο του προσεχούς Σαββάτου, αναφέρθηκε ότι μέσα στις σκέψεις της Ακαδημίας είναι η αναδιάρθρωση της δομής της Ακαδημίας και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της, ώστε να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις και να γίνει πιο εύκολη η προσέγγιση των νεαρότερων ηλικιών για τα θέματα που πραγματεύεται.

27th Meeting of National Olympic Academy 1 27th Meeting of National Olympic Academy 2 27th Meeting of National Olympic Academy 3 27th Meeting of National Olympic Academy