SEF Enarxi 2019 2020
SEF Enarxi 2019 2020

Με την πρώτη συγκέντρωση, που έγινε χτες το απόγευμα στην ομοσπονδιακή αίθουσα STIGA του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, άρχισε επίσημα η νέα αγωνιστική περίοδος για τις προεθνικές ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών. Παρόντες ήταν οι 18 από τους συνολικά 20 διεθνείς, που είχαν προσκληθεί και απουσίαζαν δικαιολογημένα ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Γεωργία Ζαβιτσάνου. Μοναδικό καινούργιο πρόσωπο είναι ο 18άχρονος Ιάσονας Κορδούτης, ενώ ο Πατρινός Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης, μέλος επίσης της εθνικής ομάδας νέων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα είναι προσθήκη όλο τον Αύγουστο, μια που θα βρίσκεται στην Αθήνα. Την ευθύνη του προγράμματος και την επίβλεψη έχει ο εθνικός προπονητής Κώστας Βατσακλής. Οι πρώτοι αγώνες των εθνικών μας ομάδων έρχονται γρήγορα και συγκεκριμένα στις αρχές Σεπτεμβρίου με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού στη Ναντ της Γαλλίας (03-08/09). Οι σχετικές κληρώσεις έχουν γίνει, οι άνδρες είναι στον ίδιο όμιλο με την Πορτογαλία και την Τουρκία, οι γυναίκες με τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο και με την ευκαιρία της έναρξης της προετοιμασίας έκαναν σχόλιο για τους αντιπάλους οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.

Στις προσκλήσεις για τις προεθνικές ομάδες περιλαμβάνονταν ακόμα οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης, Τάσος Ρηνιώτης, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Γιώργος Σταματούρος, Κωνσταντίνος Λαγογιάννης, Δημήτρης Κορδούτης, Στράτος Δαμιανής, Ιάσονας Κορδούτης και οι αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Ιωάννα Γερασιμάτου, Κωνσταντίνα Παρίδη, Ελισάβετ Τέρπου, Μαρία Χριστοφοράκη, Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου.

Αυτή την εβδομάδα εξάλλου, θα προπονηθεί με τους διεθνείς μας η Γερμανίδα Σοφία Κλι, που τα τελευταία χρόνια έχει δύο ευρωπαϊκούς τίτλους στις μικρές ηλικίες (διπλό κορασίδων και ομαδικό νεανίδων). Είναι προσκεκλημένη της Μαλαματένιας Παπαδημητρίου και βρίσκεται στην Αθήνα με τον προσωπικό της προπονητή.  

Η τελική φάση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού θα φιλοξενηθεί στο Salle Sportive Métropolitaineτης Ναντ. Για πρώτη φορά θα έχει συγκεκριμένο αριθμό χωρών και θα είναι από 24 σε άνδρες και γυναίκες, όπως προέκυψαν μετά τα δύο προκριματικά στάδια. Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε 8 γκρουπ των 3ων. Θα παίξουν μεταξύ τους με το σύστημα πουλ και οι νικητές σχηματίζουν την τελική 8άδα, η οποία συνεχίζει σε νοκ άουτ σύστημα για τις θέσεις των μεταλλίων. Οι 2οι και οι 3οι των ομίλων ολοκληρώνουν τα παιχνίδια τους.

«Είναι πολύ δύσκολη η κλήρωση όσον αφορά στην προσπάθεια να προχωρήσουμε στη διοργάνωση. Η Πορτογαλία δεν προκρίθηκε για τη Ναντ από το πρώτο στάδιο των προκριματικών κι έτσι μπήκε στα γκρουπ από τη 2η σειρά των seeding και η κλήρωση την έφερε απέναντί μας. Δεν είναι αχτύπητη. Είναι το φαβορί, αλλά έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι την παλεύουμε και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη νίκη. Την Τουρκία θεωρώ ότι θα τη νικήσουμε, η πρωτιά στο γκρουπ όμως είναι πολύ δύσκολη», σχολίασε για την κλήρωση ο Κώστας Βατσακλής, ενώ ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος τόνισε για το αποτέλεσμα της αντίστοιχης διαδικασίας στις γυναίκες: «Όποιοι και να έρχονταν αντίπαλοι ξέραμε ότι θα είχαμε πολύ δύσκολη κλήρωση λόγω της χαμηλής θέσης μας στα seeding. Η επικεφαλής Γαλλία είναι δύναμη ενώ  το Λουξεμβούργο το είχαμε αντιμετωπίσει πριν λίγα χρόνια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαλαισίας και είχε φανεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουμε κάτι ουσιαστικό. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και το κίνητρό μας είναι ότι βρισκόμαστε ανάμεσα στις 24 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, στην πρώτη φορά που παίρνει αυτή τη μορφή η διοργάνωση. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε και τίποτα να χάσουμε γι’ αυτό θα κοιτάξουμε να είμαστε αξιόμαχοι και στα δύο ματς».

Όλα τα γκρουπ:

Στους άνδρες:

Γκρουπ Α: Γερμανία, Ρωσία, Τσεχία

Γκρουπ Β: Σουηδία, Ρουμανία, Ουγγαρία

Γκρουπ C: Γαλλία, Σλοβακία, Ισπανία

Γκρουπ D: Αυστρία, Δανία, Ουκρανία

Γκρουπ E: Σλοβενία, Κροατία, Ολλανδία

Γκρουπ F: Λευκορωσία, Αγγλία, Λουξεμβούργο

Γκρουπ G: Πολωνία,. Βέλγιο, Σερβία

Γκρουπ H: Ελλάδα, Πορτογαλία, Τουρκία

Στις γυναίκες

Γκρουπ Α: Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία

Γκρουπ Β: Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία

Γκρουπ C: Ουγγαρία, Λευκορωσία, Βέλγιο

Γκρουπ D: Ολλανδία, Τσεχία, Σερβία

Γκρουπ E: Ουκρανία, Αυστρία, Βουλγαρία

Γκρουπ F: Σουηδία, Πολωνία, Τουρκία

Γκρουπ G: Πορτογαλία, Ρωσία, Κροατία

Γκρουπ H: Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα

* Το πρόγραμμα στο Σ.Ε.Φ. σήμερα και αύριο περιλαμβάνει από δύο προπονήσεις. Την Πέμπτη θα γίνει μία προπόνηση και την Παρασκευή ξανά δύο.

* Ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος είναι σε άδεια, καθώς ήταν και στην αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων και θα επιστρέψει στο Σ.Ε.Φ. μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

* Ο Σγουρόπουλος άρχισε προετοιμασία στο Οξενχάουζεν κατόπιν συνεννόησης του Βατσακλή με τους υπεύθυνους προπονητές του αθλητικού κέντρου. Ο πρώτος επίσημος αγώνας της νέας ομάδας του, της Γκρενζάου, είναι προγραμματισμένος για τις 17 Αυγούστου στην εκτός έδρας πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα με την Μπαντ Κονιγκσχόφεν. Θα ακολουθήσουν αγώνες στο World Tour της Τσεχίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο Όλομουτς από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου. Στο διπλό ανδρών μάλιστα, ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού Νέων ανδρών έχει δηλώσει ν’ αγωνιστεί με τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα.

* Η Ζαβιτσάνου είναι να ενσωματωθεί στην εθνική γυναικών την ερχόμενη δβομάδα.