Η συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει επιπτώσεις που φτάνουν μέχρι και τον κόσμο του αθλητισμού. Η επιρροή αυτής της κρίσης είναι ορατή, για παράδειγμα, στην αναγκαστική μετεγκατάσταση της ομάδας μπάσκετ Maccabi Tel Aviv στην EuroLeague και στην απόσυρση τριών Ισραηλινών ομάδων (Bnei Herzliya, Ironi Ness Ziona, και Hapoel Galil Elyon) από το Πρωτάθλημα των Πρωταθλητών της FIBA.
Η κλιμακούμενη βία, που χαρακτηρίζεται από καθημερινές μάχες και βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς (μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την Ευρωπαϊκή Ένωση) πραγματοποίησε μια τρομοκρατική ενέργεια σε ισραηλινό έδαφος προκαλώντας εκατοντάδες θύματα, έχει οδηγήσει σε αναφορές για πάνω από 10.000 θύματα στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένα στοιχεία που παρέχονται από την οργάνωση.
Στο μέσο αυτής της κατάστασης βρίσκεται ο κόσμος των αθλητών, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 να πλησιάζουν. Επ’ αυτού, το Διεθνές Ολυμπιακό Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί τόσο για τα αθλητικά όσο και για τα ασφαλιστικά ζητήματα. Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων DPA δημοσίευσε δήλωση εκπροσώπου του IOC, διαβεβαιώνοντας ότι το IOC δεν θα εμπλακεί σε καμία διακριτική συμπεριφορά κατά των Ισραηλινών αθλητών.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος δήλωσε: “Το IOC δεσμεύεται στην ατομική ευθύνη και οι αθλητές δεν μπορούν να κρίνονται υπεύθυνοι για τις πράξεις των κυβερνήσεων τους. Διαφορετικά, θα ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020”. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, οι οποίοι αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της COVID, ο Αλγερινός τζουντόκα Fethi Nourine αποσύρθηκε για να αποφύγει μια πιθανή αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό αθλητή Tohar Butbul, με αποτέλεσμα το IOC να επιβάλει ποινή αποκλεισμού 10 ετών στον αθλητή και στον προπονητή του.
Όσον αφορά την ασφάλεια, αξίζει να θυμηθούμε ένα από τα πιο τραγικά περιστατικά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Μονάχου, Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν ομήρους 11 μέλη της Ισραηλινής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι τρομοκράτες ισχυρίστηκαν ότι ανήκαν στο κίνημα Μαύρος Σεπτέμβριος και απαίτησαν την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνταν.
Το περιστατικό έληξε με μια αστυνομική επέμβαση που δεν κατάφερε να αποτρέψει τον θάνατο όλων των ομήρων, ενός αστυνομικού και πέντε από τους οκτώ δράστες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού αντιτρομοκρατίας. Η Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024, υπό την ηγεσία του Toni Estanguet, έχει τονίσει ότι η ασφάλεια ήταν αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου από την αρχή. Όταν εγκαινιάστηκε το έργο, η Γαλλία είχε ήδη στοχοποιηθεί σε επιθέσεις. Οι αρχές και το Παρίσι 2024 έχουν εξασφαλίσει ότι η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την επιτυχία των Αγώνων.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του IOC σχετικά με το γεγονός ότι οι αθλητές δεν πρέπει να κατηγορούνται για τις αποφάσεις των ηγετών της χώρας τους έχουν συναντήσει έντονη κριτική στη Ρωσία, επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει διπλό μέτρο και σταθμό, καθώς οι αθλητές της ήδη αποκλείστηκαν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο και δεν θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με την Ουκρανία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ολυμπιακή οργάνωση συνέστησε στις ομοσπονδίες να επιτρέψουν στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές