Η χορηγία της Gazprom έσωσε την Iba από την οικονομική κατάρρευση αφού το «μεγάλο όνειρο» του Wu παραλίγο να την καταστρέψει, ισχυρίζεται η Mclaren

Η αμφιλεγόμενη χορηγία της Gazprom έσωσε τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) από την πλήρη οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Καναδό καθηγητή νομικής Richard McLaren σήμερα.

Το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο βυθίστηκε σε κρίση, ισχυρίστηκε η McLaren, λόγω των σχεδίων που δρομολογήθηκαν με την εκλογή του CK Wu ως Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (AIBA), όπως ονομαζόταν τότε, ισχυρίστηκε η McLaren στην έκθεσή του.

«Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η IBA προέρχονται ως επί το πλείστον ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων ονείρων που είχε ο Πρόεδρος CK Wu για τον οργανισμό όταν έγινε Πρόεδρος της AIBA το 2006», ισχυρίστηκε η McLaren στην τρίτη και τελευταία έκθεσή του. 

«Αυτό το όνειρο άλλαξε το εύρος της AIBA από τον αρχικό της στόχο να κυβερνά την ερασιτεχνική πυγμαχία στην αύξηση της επιρροής και της διακυβέρνησής τους σε όλες τις μορφές πυγμαχίας σε όλα τα επίπεδα παγκοσμίως.

«Με βάση αυτό το όνειρο και τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότησή του, πήρε τις οικονομικές αποφάσεις που έφεραν τον οργανισμό σε κατάσταση σχεδόν αφερεγγυότητας μέχρι την αποχώρησή του το 2017».

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Wu περιελάμβανε την έναρξη του World Series of Boxing (WSB), ενός διεθνούς τουρνουά που επέτρεπε στους ερασιτέχνες πυγμάχους να αγωνίζονται επαγγελματικά για franchises με έδρα την πόλη, διατηρώντας παράλληλα το καθεστώς του ερασιτέχνη και την καταλληλότητα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Διοργανώθηκε από την AIBA από το 2010 έως το 2018 έως ότου η Διεθνής Ομοσπονδία επιβεβαίωσε το 2019 ότι το πρωτάθλημα είχε σταματήσει να λειτουργεί εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών απωλειών.

Η έκθεση McLaren ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση της WSB και του Boxing Marketing Arm (BMA), της οντότητας που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στη διαχείριση και την εμπορία του πρωταθλήματος, «έφερε την AIBA στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής».

Η χορηγία της Gazprom έσωσε την Iba από την οικονομική κατάρρευση αφού το «μεγάλο όνειρο» του Wu παραλίγο να την καταστρέψει, ισχυρίζεται η MclarenΤα οικονομικά προβλήματα που υπέστη η AIBA υπό τον Γου, έναν Ταϊβανέζο και μακροχρόνιο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), βοήθησαν να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαιτησίας και της κρίσης, όπως ισχυρίζεται η McLaren.

Μια καταδικαστική έρευνα για την πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη McLaren, η οποία εξέθεσε κρατικά χορηγούμενο ντόπινγκ στη Ρωσία, βρήκε ευρέως διαδεδομένα στοιχεία «διαφθοράς, δωροδοκίας και χειραγώγησης των αθλητικών αποτελεσμάτων».

Η έκθεση της McLaren, ισχυρίστηκε ότι οι σπόροι της διαφθοράς είχαν σπείρει τα προηγούμενα χρόνια, με ύποπτες περιόδους πριν και κατά τη διάρκεια του Λονδίνου του 2012.

Η McLaren διαπίστωσε ότι υπήρχε μια κουλτούρα «ευνοιών», ιδιαίτερα μεταξύ των μετασοβιετικών χωρών – με το Αζερμπαϊτζάν να χορηγεί στην AIBA ένα επενδυτικό δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων (8 εκατομμύρια £/9,5 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο βοήθησε να παραμείνει στη ζωή η WSB, με την προσδοκία ότι οι αγώνες θα χειραγωγηθούν υπέρ τους για μετάλλια στο Λονδίνο 2012.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, δωροδοκία 250.000 δολαρίων (2040.000 £/238.000 ευρώ) προσφέρθηκε επίσης από Μογγολικούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να διορθώσουν έναν ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Περισσότερο από μια δεκαετία οικονομικής κακοδιαχείρισης δημιούργησε μια καταστροφική κληρονομιά που κρεμόταν πάνω από τη διαχείριση και τη διοίκηση του αθλήματος μέχρι πρόσφατα», κατέληξε ο McLaren στην τελική του έκθεση.

«Η επιδίωξη επενδύσεων για μη ρεαλιστικά επιχειρηματικά σχέδια και η υλοποίηση των εγχειρημάτων συνέβαλαν στην κακή διαχείριση και διαχείριση του αθλήματος και των σχεδιαζόμενων εγχειρημάτων.

«Η διαφθορά επετράπη να εισχωρήσει και να κυριαρχήσει στον οργανισμό λόγω της υπερβολικής εστίασης της ανώτερης διοίκησης στην εύρεση επενδύσεων για μη ρεαλιστικά εγχειρήματα.

«Δεν δόθηκε επαρκής προσοχή στη διοίκηση του αθλήματος και στους υπεύθυνους του.

«Όταν αυτές οι επιχειρήσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, το άθλημα υπέστη τεράστιο οικονομικό βάρος που σχεδόν προκάλεσε την κατάρρευσή του.

«Το μοναδικό επίκεντρο της διοίκησης έγινε η εύρεση κεφαλαίων για την αποπληρωμή των δανείων και την πληρωμή του προσωπικού.

«Ο συνδυασμός της φθοράς και της έλλειψης οικονομικών πόρων οδήγησε τελικά στο να μείνει ο οργανισμός με ένα σκελετό προσωπικό για να λειτουργεί μόνος του».

Η οικονομική κατάσταση της IBA ήταν βασικός παράγοντας στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να την αναστείλει ως ολυμπιακό κυβερνητικό όργανο για την πυγμαχία τον Ιούνιο του 2019, οδηγώντας στη διοργάνωση του τουρνουά στους επαναδιοργανωμένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 πέρυσι. αφήνοντας το άθλημα εκτός του αρχικού προγράμματος για τους Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.

Η εκλογή του Umar Kremlev τον Δεκέμβριο του 2020 βοήθησε στην παροχή οικονομικής σταθερότητας στην IBA, αλλά η εξάρτησή του από τη ρωσική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Gazprom αποτέλεσε πηγή τριβών μεταξύ του διοικητικού οργάνου και της ΔΟΕ, ακόμη και πριν η Μόσχα διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η ΔΟΕ ισχυρίστηκε ότι η οικονομική εξάρτηση της IBA από μεμονωμένες πηγές εσόδων από εξωτερικούς επενδυτές ήταν ένας από τους λόγους για το υψηλό επίπεδο χρέους της, το οποίο κάποια στιγμή φέρεται να είχε φτάσει τουλάχιστον τα 16 εκατομμύρια δολάρια (13 εκατομμύρια £/15 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Kremlev ισχυρίστηκε ότι η IBA είναι πλέον απαλλαγμένη από χρέη ως αποτέλεσμα της συμφωνίας χορηγίας της με την Gazprom.

«Την στιγμή της σύνταξης αυτής της Έκθεσης, η καταστροφική κατάσταση των οικονομικών της AIBA που περιγράφεται παραπάνω είναι πλέον κληρονομιά της Προεδρίας Wu», ανέφερε η έκθεση McLaren.

«Η οικονομική συμβολή της Gazprom έβαλε τέλος στον κίνδυνο που έθεσε η AIBA και την έσωσε από την οικονομική κατάρρευση. 

«Όποια και αν είναι η συζήτηση για την πηγή των κεφαλαίων, έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση της επιβίωσης της IBA».

Η θέση του Kremlev, ενός από τους δύο Ρώσους που είναι σήμερα Πρόεδρος ενός Ολυμπιακού αθλήματος, δεν ερευνάται από τη McLaren.

Η IBA είχε αναθέσει την έκθεση στη McLaren. 

Ο Kremlev επανεξελέγη για μια πλήρη θητεία ως Πρόεδρος IBA στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, αλλά η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί αφού ο μοναδικός αντίπαλός του, Boris van der Vorst, Πρόεδρος της Ολλανδικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, κρίθηκε μη επιλέξιμος. την παραμονή της ψηφοφορίας.

Στη συνέχεια, ο Van der Vorst προσέφυγε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι του είχε αποκλειστεί άδικα.

Ο Kremlev ζήτησε να διεξαχθούν ξανά οι εκλογές, αλλά, στο μεταξύ, υποσχέθηκε να εφαρμόσει τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσίευσε η McLaren.

«Είμαι ευγνώμων στον καθηγητή McLaren και την ομάδα του για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στη διαδικασία της μεταρρύθμισης της πυγμαχίας», είπε.

«Η IBA πρόκειται να εργαστεί για την εφαρμογή των συστάσεων του με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της ακεραιότητας.

«Δεσμευόμαστε να κάνουμε το άθλημά μας καθαρό και να αλλάξουμε τη συνολική κουλτούρα που οδήγησε στην κρίση που μάστιζε το άθλημά μας.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η εικόνα της IBA καταστράφηκε λόγω της κακής διαχείρισης του οργανισμού και των πολυετών αδικημάτων, της διαφθοράς και της προκατειλημμένης κρίσης.

«Το καθήκον μας είναι να το αποκαταστήσουμε και να οικοδομήσουμε έναν αξιόπιστο οργανισμό που να φροντίζει τους αθλητές και τους προπονητές του ως πρώτη προτεραιότητα.

“Η αλλαγή της κουλτούρας δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η κατάλληλη εκπαίδευση για τους αξιωματούχους μας θα οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας στις εκδηλώσεις μας.”

Action In Sports

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Action In Sports