ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)
Οι 16οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης χαρακτηρίζονται από την απουσία των ομαδικών αθλημάτων της Κύπρου, της χώρας που κυριαρχούσε σε πετόσφαιρα και καλαθόσφαιρα τα τελευταία χρόνια και την ελλιπή ομάδα στίβου, που θα σάρωνε με διαφορά τα μετάλλια. Ωστόσο, η Κύπρος μετέχει σε αυτούς τους αγώνες με 55 αθλητές και τα παιδιά είναι άξια για να διεκδικήσουν με κάθε δύναμη της ψυχής τους τη διάκριση και να χαρίσουν στη χώρα μας μετάλλια που ίσως κάποιοι να μην υπολόγιζαν. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι βέβαια και οι ιδανικότερες, ιδιαίτερα για τους αθλητές του στίβου και του μπιτς – βόλεϊ, αφού στο περιστοιχισμένο από χιονισμένους λόφους Ρέικιαβικ φυσάει διαπεραστικός κρύος αέρας, πολλές φορές αρκετά δυνατός, το κρύο είναι τσουχτερό κάθε ώρα και στιγμή και παρά το ότι ο ήλιος δεν… βασιλεύει, αλλά κυριεύει την πόλη 23 ώρες το 24ωρο, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 12 βαθμούς κελσίου.
Να δούμε όμως ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σε κάθε ένα από τα 8 αθλήματα που λαμβάνουμε μέρος, όπως μας τα μετέφεραν οι επικεφαλής των αποστολών και οι προπονητές των παιδιών για κάθε άθλημα. Γενικός στόχος, όπως τον μετέφερε η αρχηγός της αποστολής, γενική διευθύντρια της ΚΟΕ, Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, είναι τα παιδιά να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να τερματίσουμε τουλάχιστον στην 3η θέση, πίσω από τις πολύ ισχυρές αποστολές των Ισλανδών και Λουξεμβούργιων, με το πλούσιο Μονακό να εμφανίζεται απαιτητικό. Πολυμελής και η αποστολή του Σαν Μαρίνο (περίπου 100 άτομα), αφού θα διοργανώσουν τους 17ους ΑΜΚΕ το 2017.
ΣΤΙΒΟΣ: «Τουλάχιστον 13 πρωτιές»
Αρχίζουμε από τον στίβο, ο οποίος διαχρονικά είναι ο μεγάλος «ευεργέτης» χρυσών μεταλλίων στη χώρα μας σε Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Στην Ισλανδία, ωστόσο, οι πλειονότητα των πρωτοκλασάτων αθλητών μας δεν θα είναι παρούσα, εξαιτίας του ότι ήθελαν να αποφύγουν το κουραστικό ταξίδι, την 9ήμερη παραμονή στο βορειοδυτικότερο μέρος της Ευρώπης και να αφοσιωθούν στους πολύ σημαντικούς αγώνες που έπονται. «Ο κάθε προπονητής που γυμνάζει έναν αθλητή υψηλού επιπέδου βάζει τις προτεραιότητές του στη χρονιά. Και σε μία χρονιά που υπάρχει Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Μπρούνο Ζάουλι και διεκδικίσημα όρια για παγκόσμιο και Ολυμπιακούς Αγώνες, το ταξίδι στην Ισλανδία θεωρώ κι εγώ πως έπρεπε να αποφευχθεί. Δεν είναι μόνο οι μακρινή απόσταση, η μεγάλη διάρκεια παραμονής στην Ισλανδία, αλλά και οι καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν καθόλου τους αθλητές του στίβου. Με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, με τον κρύο αέρα που φυσά να είναι διαπεραστικός και ενοχλητικός και δεν ξέρουμε ακόμη αν τις επόμενες ημέρες έρθει και βροχή όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Με αυτές τις συνθήκες ήταν δύσκολο να δούμε εδώ τους σπουδαίους αθλητές που διαθέτουμε. Ωστόσο, έχουμε στην αποστολή και πάλι παιδιά που μπορούν να κερδίσουν τα αγωνίσματά τους. Με μία πρώτη ματιά και χωρίς να έχουμε ακόμα τις οριστικές λίστες συμμετοχής, πιστεύω πως είμαστε σε θέση να κατακτήσουμε 13 μετάλλια στον στίβο», μας ανέφερε ο αρχηγός της αποστολής του κλασικού αθλητισμού Ανδρέας Γεωργιάδης, πολύπειρος από τέτοιες διοργανώσεις και κυρίως από θέματα στίβου.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: «Κυνηγάμε κάθε χρυσό»
Σε ό,τι αφορά την Ενόργανη Γυμναστική, στην οποία η Κύπρος πάει με μεγάλες προσδοκίες, αφού δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η τετράδα που μας εκπροσωπεί στους άνδρες είναι ίσως η κορυφαία που υπήρξε ποτέ. «Οι στόχοι σε αυτούς τους αγώνες είναι πολύ ψηλοί. Θέλουμε να κάνουμε τέτοια εμφάνιση που θα μας χαρίσει την πρώτη θέση στο σύνθετο ομαδικό, ενώ ευελπιστούμε πως θα δούμε στα μετάλλια τουλάχιστον έναν αθλητή μας στο σύνθετο ατομικό. Από εκεί και πέρα κυνηγούμε τουλάχιστον 4 χρυσά στους 6 τελικούς οργάνων την Τετάρτη. Σε ό,τι αφορά τα κορίτσια, ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό (δεν συμπληρώνουμε τριάδα για να συμπεριληφθούμε και στο σύνθετο ομαδικό), ενώ στους τελικούς οργάνων ελπίζουμε πως θα κατακτήσουμε κάποιο μετάλλιο», μας μετέφερε ο αρχηγός της γυμναστικής Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος περιμένει πως η ένσταση των άλλων χωρών σε βάρος ενός Γάλλου αθλητή, που ήρθε να αγωνιστεί για το Μονακό, θα εγκριθεί.
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: «Μπορούμε το 1-2»
Στη σκοποβολή, κάποιοι αθλητές μας προτίμησαν κι αυτοί αγώνες που ακολουθούν, οι οποίοι θα τους δώσουν και κάρτα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στο σκιτ Γιώργος Αχιλλέως. «Στο σκιτ έχουμε παράδοση και τα παιδιά που βρίσκονται εδώ, ο Νικολαΐδης και ο Κοζάκος, μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τις δύο πρώτες θέσεις. Ελπίζουμε πως οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν την ημέρα των αγώνων, αφού το τσουχτερό κρύο και ο αέρας δεν είναι ευνοϊκές για καλές επιδόσεις. Σε ό,τι αφορά τον σταθερό στόχο και με τα δεδομένα των προηγούμενων ΑΜΚΕ, τα κορίτσια μας μπορούν να παλέψουν για το χρυσό, εκτός και αν εμφανιστεί κάποια αθλήτρια καλύτερη από τις υπόλοιπες χώρες. Γενικά, οι αθλητές της σκοποβολής είναι έτοιμοι να υπερβάλουν εαυτόν και να πετύχουν ό,τι καλύτερο για την Κύπρο», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα η επικεφαλής της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου, Δώρα Κυριάκου.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: «Να ξεπεράσουν τον εαυτό τους»
Η αποστολή στην κολύμβηση είναι δύσκολο να μας χαρίσει μετάλλια, αφού τα πέντε παιδιά που ήρθαν είναι νεαρά, ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Γι’ αυτό ό,τι ανέλπιστο πετύχουν τόσο πιο πολύ θα το χαρούν οι ίδιοι, η Ομοσπονδία τους και η κυπριακή αποστολή. «Ξέρουμε τις δυσκολίες και το επίπεδο των αντιπάλων μας. Στόχος των παιδιών εδώ είναι να πετύχουν ατομικά ρεκόρ, να βελτιώσουν όσο μπορούν τις ατομικές τους επιδόσεις, με κρυφή ελπίδα ότι κάτι καλό θα έρθει. Ακόμα δεν είναι έτοιμες οι λίστες συμμετοχών και θα πρέπει να δούμε και από τις άλλες χώρες ποιοι αθλητές ήρθαν για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως τα παιδιά ήρθαν με ενθουσιασμό και έτοιμα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους», μας ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας κολύμβησης, και πολύπειρος σε ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις, Σταύρος Μιχαηλίδης.
ΤΕΝΙΣ: «Μπορούμε τέσσερις τελικούς»
Ελπίδες για μετάλλια έχει η αντισφαίριση, με την παρουσία στην Ισλανδία τριών φορμαρισμένων αθλητών μας. Ο Πέτρος Χρυσοχός μετά τις επιτυχίες στην Αίγυπτο (τίτλος, ημιτελικά), που τον ανέβασαν στην 546η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 58 βαθμούς, ο Σέργης Κυρατζής, που κέρδισε πρόσφατα τις αναμετρήσεις για τον καταρτισμό της ομάδας στο Κύπελλο Ντέιβιτς και η Ραλούκα Σέρμπαν, που κέρδισε πρόσφατα δύο τουρνουά Φιούτσιαρς στην Ελλάδα. «Θα δούμε την κλήρωση και τους αντιπάλους μας και μετά ένα-ένα παιχνίδι ξεχωριστά. Πιστεύω πως έχουμε τις δυνατότητες για να φτάσουμε σε όλους τους τελικούς, και στο μονό ανδρών και στο διπλό ανδρών και στο μονό γυναικών και στο μικτό διπλό. Με τη μελέτη και του γηπέδου, που δεν είναι οικείο για τους αθλητές μας, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να παίξουμε το τένις που ξέρουμε και να εξοικειωθούμε το δυνατόν νωρίτερα στις συνθήκες αυτές. Τα παιδιά είναι και τα τρία σε πολύ κατάσταση και αδημονούν να προσφέρουν επιτυχίες στην κυπριακή αντισφαίριση και την Κύπρο μας», μας ανέφερε ο προπονητής της ομάδας μας στην αντισφαίριση, Δημήτρης Ηροδότου.
ΤΖΟΥΝΤΟ: «Αισιοδοξία για μετάλλια»
Δύο μόνο αθλητές εκπροσωπούν το τζούντο στους 16ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, όμως και εδώ έφτασαν στο Ρέικιαβικ για τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Ο Ανδρέας Κρασσάς (-66κ.) και ο Ρόμπερτ Νικόλα (-90) περιμένουν κι αυτοί την κλήρωση και τις δηλώσεις συμμετοχών για να υπολογίσουν καλύτερα τις πιθανότητές τους. «Ήρθαμε εδώ για να κερδίσουμε δύο χρυσά και αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος, γνωρίζοντας τις ικανότητες των παιδιών. Θα δούμε πώς θα κυλήσουν οι ημέρες στις προπονήσεις, αφού την πρώτη ημέρα είχαμε κάποιο πρόβλημα με το γήπεδο και τη ζυγαριά ακριβείας. Έχουμε τρεις μέρες μπροστά μας, με τον Ανδρέα να χρειάζεται να χάσει τρία κιλά και πιστεύω πως έχουμε τις δυνατότητες για τα χρυσά στις κατηγορίες των παιδιών και θα δούμε αν θα λάβουμε μέρος και στο ομαδικό του Σαββάτου», μας είπε ο προπονητής τζούντο Θεόδωρος Μανδρίδης.
ΕΠ. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: «Για το καλύτερο»
Στην επιτραπέζια αντισφαίριση τα πράγματα είναι λίγο περίεργα, αφού πολλές χώρες δηλώνουν Ασιάτες για δικούς τους αθλητές και έτσι το επίπεδο διαφοροποιείται, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τα αδέλφια Γιάγκου, Μάριο και Γιάγκο. «Περιμένουμε πρώτα να δούμε την κλήρωση και τους αντιπάλους μας. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα προσπαθήσουν για το καλύτερο, τόσο στο μονό όσο και στο διπλό, με τον Μάριο να μπορεί να πλασαριστεί στα μετάλλια. Θα δούμε και πόσους ξένους έχουν στην αποστολή τους οι ομάδες και ποιοι θα είναι στον όμιλό μας για να ξέρουμε περισσότερα», μας είπε ο προπονητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Άντριαν Σιμιόν.
ΜΠΙΤΣ-ΒΟΛΕΪ: Να μπουν στα μετάλλια
Ουσιαστικά το μοναδικό άθλημα που μπορεί να θεωρεί ομαδικό και συμμετέχουμε στους 16ους ΑΜΚΕ είναι το μπιτς – βόλεϊ. Με παράδοση στον χώρο η Κύπρος λαμβάνει μέρος σε άνδρες και γυναίκες, με στόχο το καλύτερο δυνατό. Η κλήρωση για τους ομίλους έχει γίνει, με τους άνδρες να μετέχουν στο Β΄, με αντιπάλους το Σαν Μαρίνο, την Ισλανδία και την Ανδόρα και στόχο την πρόκριση τα ημιτελικά της Παρασκευής και στον τελικό του Σαββάτου. Αντίθετα, οι κοπέλες θα αγωνιστούν σε έναν μόνο όμιλο με πέντε σερί αγώνες, αρχίζοντας με αντίπαλο το Λουξεμβούργο και κλείνοντας με το Λίχτενσταϊν. Την ώρα που πήγαμε στο ξενοδοχείο των αθλητών, η ομάδα μπιτς – βόλεϊ βρισκόταν στην προπόνηση, όμως συνομιλώντας με τους αθλητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα πάνε καλά, αν καταφέρουν να ζεσταθούν από το τσουχτερό κρύο που υπάρχει στην ανοιχτή πρόχειρα κατασκευασμένη αμμουδιά πίσω από το Εθνικό Στάδιο Στίβου.