Cyprus Waterski Youth Team Europeans 2014 Sesena SPAIN 1
Cyprus Waterski Youth Team Europeans 2014 Sesena SPAIN 1

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Μετά τον Βασίλη Δημοσθένους που «έκλεισε» στην ΑΕΚ Αθηνών, τη Λητώ Έλληνα η οποία έκανε το … μπαμ και θα συνεχίσει την καριέρα της στην ισπανική Λεόν, τον δρόμο για ομάδα του εξωτερικού φαίνεται ότι θα πάρει και ο Γιώργος Παπακυπριανού, αφού για την απόκτηση του έχει δείξει ενδιαφέρον η Οροσάσια Ουγγαρίας!

Το ενδιαφέρον για τον διεθνή παίκτη της ΣΠΕ Στροβόλου ξεκίνησε στο  επαναληπτικό (ευρωπαϊκό παιγνίδι) της Οροσάσια με την Όλιμπους Μολδαβίας (και οι δύο αγώνες στην Ουγγαρία) όταν ο κύπριος διεθνής παρατηρητής Κούλλης Καπλάνης, σε συνομιλία που είχε με τον προπονητή της Οροσάσια τον Σέρβο Βλάταν Ζόρτοβιτς (διεθνής με την Εθνική Σερβίας)  έδωσε συστάσεις για τον κύπριο διεθνή χειροσφαιριστή. Ο Ζόρτοβιτς «μελέτησε» την περίπτωση και  το αποτέλεσμα ήταν θετικό, αφού εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε επίσημα το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του Γιώργου Παπακυπριανού.

Ο κύπριος διεθνής, εκ πρώτης, βλέπει θετικά αυτό το ενδιαφέρον αλλά αναμένει την επίσημη πρόταση, να την μελετήσει και να πάρει αποφάσεις.

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι η Οροσάσια είναι μια μικρή πόλη 2 ώρες απόσταση από τη Βουδαπέστη. Φέτος εξασφάλισε για πρώτη φορά την έξοδο της στην Ευρώπη και κάνει πολύ καλή πορεία, αφού στους αγώνες με την Όλιμπους πήρε την πρόκριση (28-28 το πρώτο παιγνίδι, 34-28 είχε νικήσει στον επαναληπτικό) και πέρασε στους «16» του κυπέλλου της Ευρωπαϊκής (EHF).

Το «αδικημένο» άθλημα

Κάποιες φορές οι φίλοι του χάντμπολ νοιώθουν αδικημένοι σε σχέση με την προβολή που τυγχάνουν σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα. Και μάλλον το αίσθημα αδικίας που τους διακατέχει είναι δικαιολογημένο, αν αναλογιστούμε τις επιτυχίες και τις διακρίσεις που έχει να επιδείξει το άθλημα.

Σε επίπεδο Εθνικών ομάδων έχουμε σαν Κύπρος να επιδείξουμε σπουδαία αποτεσλέσματα, με κορυφαίο τη νίκη επί της Λευκορωσίας (παγκόσμιο κύπελλο 2010), σπουδαίες ομάδες με πλούσιο παλμαρέ σε κατακτήσεις τίτλων (ΣΠΕ Στροβόλου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) αλλά και με επιτυχίες σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ( η ΣΠΕ, δύο φορές στους 16 του κυπέλλου Τσιάλεντς) αλλά και παικταράδες με διακρίσεις σε Κύπρο και Ευρώπη.

Επίσης, το χάντμπολ είναι ίσως το μοναδικό άθλημα στην Κύπρο με παίκτες που έκαναν και κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Παλαιότερα, ο Δημήτρης Ταρτίος πήρε σε ατομικό επίπεδο τίτλους που δεν ευτύχησε να κατακτήσει κανένας άλλος κύπριος αθλητής (αναδείχτηκε καλύτερος τερματοφύλακας αγωνιζόμενος με το Εθνόσημο στον 6ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων το 1998 (συμμετείχαν οι Εθνικές της Ρωσίας, Μολδαβίας και Αυστρίας),το 2001 αναδείχτηκε  καλύτερος τερματοφύλακας στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες της Αγγλίας), ο Μάριος Ευσταθιάδης πήρε τίτλους στο Ελληνικό πρωτάθλημα και στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Γερμανία, η Λητώ Έλληνα διέπρεψε επίσης στην Ελλάδα και φέτος πήρε μεταγραφή στην Ισπανία, ο διεθνής τερματοφύλακας Χριστόφορος Νούγκονιτς πήρε τίτλους στην Ελλάδα και κατέκτησε με τον Διομήδη τον μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο (Τσιάλεντς) που κατέκτησε μέχρι στιγμής ομάδα της Ελλάδας, τον Βασίλη Δημοσθένους που πήρε φέτος μεταγραφή στην ΑΕΚ Αθηνών, τον διεθνή Αντρέα Γεωργίου που με τη σειρά του αγωνίζεται στο Ελληνικό πρωτάθλημα όπως και η Ιωάννα Σύζινου, τον Γιώργο Παπακυπριανού που έχει τώρα πρόταση από Ουγγαρία και πολλοί άλλοι.

Αυτά, τα θυμηθήκαμε έτσι στα πρόχειρα. Αν ψάξουμε σε περισσότερο βάθος, μπορούμε να βρούμε κι άλλες πολλές επιτυχίες, να θυμηθούμε πολύ περισσότερους παίκτες που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό, να αραδιάσουμε πολλά άλλα επιτυχή αποτελέσματα των Εθνικών μας ομάδων.

Οπόταν, στο τέλος της ημέρας ίσως –επαναλαμβάνουμε – να μην έχουν άδικο οι φίλοι του χάντμπολ για το αίσθημα της αδικίας που τους διακατέχει σε σχεση με την προβολή της οποίας τυγχάνουν, όχι τόσο από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όσο από τα τηλεοπτικά κανάλια.